Takto Miroslava Němcová znovu vyhubovala policii

21.06.2013 7:57

Předsedkyně Poslanecké sněmovny je přesvědčená, že nočním zásahem policie na Úřadu vlády došlo k narušení ústavních principů. Hospodářským novinám řekla, že by se vláda měla zabývat celým zásahem včetně informování. Podle Němcové policie ani uspokojivě nezdůvodnila své počínání.

Takto Miroslava Němcová znovu vyhubovala policii
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslava Němcová

Miroslava Němcová neskrývá své rozladění, když po týdnu pro Hospodářské noviny hodnotí zásah policie na Úřadu vlády. „Od začátku jsem byla velmi kritická a s odstupem jsem ještě kritičtější. První den jsem si mohla myslet, že rychle dostaneme informace, které by pochybnosti rozptýlily. Ale nestalo se,“ říká Němcová a jedním dechem dodává:

„Neumím si představit, že by takhle uprostřed noci přišla policie do Bílého domu, do Downing Street 10 nebo do Elysejského paláce. A kdyby k tomu došlo, hodinu poté by stála policejní a justiční generalita v pozoru a vysvětlovala by národu, co tak strašného se stalo, že musela takhle zasáhnout.“ „A u nás? Trvalo to celý den, než vystoupil policejní mluvčí a řekl, že nic neřekne,“ čílí se Němcová.

Miroslava Němcová popisuje pro Hospodářské noviny svou zkušenost. Podle svých slov měla po mizivých informacích policejního mluvčího dojem, že si někdo dělá blázny. „Nikdo u ústavních činitelů dlouho nevěděl, co se v zemi děje. To je přece nekonečné bezpečnostní riziko,“ míní předsedkyně sněmovny.

Kde mají ty velké ryby?

Kriticky v rozhovoru pro Hospodářské noviny pohlíží Miroslava Němcová i na snahu policie přesvědčit veřejnost, že propojila tři příběhy, a to korupci pražských kmotrů, zneužití Vojenského zpravodajství a korupci ve vládě. Podle Němcové však tyto případy spolu nemusejí souviset.

„Hlavní policejní teze je, že se šlo po velkých rybách, Rittigovi a Janouškovi, a že to ostatní je vedlejší produkt. Ale kde mají ty velké ryby,“ ptá se politička.

Hospodářským novinám Miroslava Němcová také řekla, že na základě těch informací, které zatím policie dala, by nikdy nehlasovala pro vydání Petra Nečase. Podle ní jsou dosud zveřejněné informace chabé.

Ohrožená demokracie

„Vláda by se měla zabývat celým zásahem. Jeho přípravou, průběhem, informováním,“ je přesvědčena Miroslava Němcová a odpovídá tím na otázku Hospodářských novin, co by jako eventuální premiérka dělala proti ohrožení demokracie. „Pokud budu premiérkou, pověřím ministry spravedlnosti a vnitra, aby zanalyzovali, co se stalo a jak se to má napravit. Jsem přesvědčena, že k narušení ústavních principů došlo,“ stojí si na svém Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…