Takto se Kubera rozplývá nad včerejším projevem Klause

29.10.2012 10:42

Předsedovi senátorského klubu ODS Jaroslavu Kuberovi se líbí Klausovo hodnocení ekonomického a sociálního systému. Klaus totiž včera v projevu k 28. říjnu řekl, že je postavený nikoli na reálném výkonu ekonomiky, ale na zadlužování a rozdávání bohatství pořízeného na dluh. "Polemizujte s touto větou," vmetl pak Kubera místopředsedovi sněmovny za ČSSD Lubomíru Zaorálkovi.

Takto se Kubera rozplývá nad včerejším projevem Klause
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Václav Klaus na Pražském hradě během recepce následující po předávání státních vyznamenání 28. října 2012

Včerejší projev prezidenta Václava Klause u příležitosti státního svátku podle některých politiků překročil rámec obvyklé řeči státníka pronesené v tento den. Koaliční politici s projevem většinou souhlasí, opoziční však mnohdy neskrývají výhrady.

Podle Českého rozhlasu (ČRo) přesto někteří členové ODS očekávali, že hlava státu v projevu odhalí hlouběji svoje politické úmysly, které bude mít v nejbližších týdnech a měsících.

Projev prezidenta republiky ZDE

„Pokud na něco podobného opravdu spoléhali, museli být zklamáni. Prezident v projevu varoval mimo jiné před dalším zvyšováním daní, ale také před všeobecným pesimismem občanů. Lidé by podle něj neměli podlehnout představě, že nemají osud republiky ve svých rukách. Václav Klaus také dodal, že stát slábne, bobtná a ztrácí u občanů autoritu,“ uvedlo rádio.

Co na to předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera? „Sám bych to lépe neřekl,“ řekl Kubera rozhlasu. Klausův projev byl podle něj vysoce pozitivní.

V komentářích bylo, že Klaus měl v řeči "pět proti"

„Zaujaly mě první komentáře: pět proti. Že těch pět proti by stačilo na založení konzervativní strany. Bylo tam napsáno: Proti evropské integraci, proti zadlužování státu, proti zeleným dotacím, proti bobtnání státu, proti občanským výzvám. Ale nic takového prezident neříkal. Ten projev byl naopak pozitivní a skoro všude by se to dalo nahradit slůvkem pro,“ podotkl Kubera.

Připomněl také větu z Klausova projevu, že „ekonomický a sociální systém postavený nikoli na reálném výkonu ekonomiky, ale na zadlužování a rozdávání bohatství pořízeného na dluh, dříve či později musel narazit v celém západním světě i u nás.“ Kubera proto v kontextu toho vyzval místopředsedu Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka, aby si zkusil s touto větou polemizovat.

Zaorálek totiž považuje projev za stereotypní. „Myslím, že by spíše bylo na místě, aby se pan prezident zamyslel nad tím, proč pravice přivedla tuto zemi dvakrát na buben, k nulovému, nebo dokonce minusovému růstu - ať to byla jeho vláda, nebo Topolánkova a nyní Nečasova vláda. On místo toho stále medituje o Evropské unii, kdyby ale euro neexistovalo, tak by ta krize byla stejná. Myslím si, že příčiny krize označuje falešně a vypadá to, jako by žil v jiném světě zcela odtržený. Odvádí nás tak od podstatného,“ uvedl pro Čro Zaorálek.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík naopak ocenil, že prezident dal do svého projevu optimismus a varoval před skepsí. Podle něj sice prezident řekl, že krajské a senátní volby ukázaly, že se současné vládě nedaří přesvědčit veřejnost o správnosti své politiky, ale připustil, že vysvětlovat bolestivé škrty je velmi těžké.

„Zvláště za situace, kdy škrty opozice demagogicky zneužívá ke svým cílům,“ doplnil Gazdík.

Čro dodal, že Klausovo včerejší vystoupení bylo jeho poslední „prezidentské“ u příležitosti založení republiky. Právě proto se prý také dalo očekávat, že prezident řekne něco na adresu rebelů v ODS, neboť to jsou právě oni, kdo se Klausovým jménem často zaklínají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…