Ten, kterého nemůžete volit. Podle politologů by stejně neměl šanci

12.01.2013 9:51

Tomio Okamura, miláček části voličů, dostal od Ústavního soudu červenou jen pár dnů před přímou volbou prezidenta. Stal se jedním ze dvou uchazečů, jejichž vyřazení potvrdily soudy, protože nesplnil podmínku získání padesáti tisíc podpisů. K tomu, aby lidé mohli dnes házet do urny lístky s jeho jménem, mu chybělo pouhých 1141 podpisů.

Ten, kterého nemůžete volit. Podle politologů by stejně neměl šanci
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Ke komu se jeho sympatizanti asi dnes přikloní? Nehrozí, že po jeho definitivní stopce nepůjdou k přímé volbě? „O podobný typ voličů soupeřil s Janou Bobošíkovou, která také nabízí jednoduchá řešení,“ soudí politoložka Vladimíra Dvořáková, že si mohou Okamurovi příznivci najít adekvátní náhradu. Ale politolog Rudolf Kučera s ní nesouhlasí. „Podobně radikální kandidát není, paní Bobošíková, která nemluví o vnitropolitických poměrech, ale pořád bojuje proti Evropské unii, je extrém, který zajímá jen malý segment lidí,“ oponuje. Původně si prý myslel, že radikálním kandidátem na Hrad bude umělec Vladimír Franz. „Příjemně mne překvapil, vyjadřuje se umírněně, je kultivovaný,“ ocenil umělce, který doslova „klame tělem“.

Všichni jsou nějak propleteni s minulostí

Podle politologa může Okamura části voličů chybět, protože není, kdo by ho nahradil, takže se může podle něj stát, že jeho sympatizanti k volbám ani nepřijdou. I když Kučera očekává účast vyšší než ve sněmovních volbách, přes padesát procent voličů, mohly televizní debaty prezidentských kandidátů některé voliče odradit. „Kandidáti se od sebe většinou lišili velmi málo, nedošlo k větší polarizaci, všichni jsou nějak propletení s minulostí,“ vypočítává ParlamentnímListům.cz Kučera důvody, které by mohly volební účast snížit.

Jako senátor by mohl v politice prosadit víc

Okamura, který na podzim oslovil voliče ve Zlínském kraji, zvítězil nad sociálnědemokratickým hejtmanem Stanislavem Mišákem a stal se senátorem, což mu dodalo chuť pomýšlet na křeslo nejvyšší. Mnohé odborníky jeho úspěch u části veřejnosti překvapil. „Nerozumím, co je na něm přitažlivé pro lidi. Nedokáži odhadnout, jestli jim slibuje něco nového, jiného,“ říká politolog Rudolf Kučera. Každý soudný člověk ovšem podle něj prý ví, že žádné rychlé řešení nastat nemůže. „Ale ani žádný program postupných kroků, jak by změny dosáhl, Okamura nepředložil. Na funkci prezidenta se dá ovšem těžko mluvit o programu, protože hlava státu nemůže žádné politické změny prosadit. Jako senátor by mohl ve výborech prosadit víc,“ namítá politolog Rudolf Kučera.

Umí vystupovat na obrazovce a chovat se přirozeně

Možná je tu podle politologa určitá skupina lidí, spíš mladších, kteří jsou sami radikální, proto jim konvenuje radikálnost Okamury. „Je pravděpodobné, že to mohou být voliči Věcí veřejných, kterým vyhovuje jednoduchý jazyk, málo konkrétní, absurdní a nerealistická hesla, emotivní hra s lidským strachem, s pocitem vlastenectví či jinými emocemi“ soudí o možných příznivcích senátora Vladimíra Dvořáková. Okamurovi podle politologů pomohlo, že byl díky funkci mluvčího Asociace cestovních kanceláří i pořadům v televizi mediálně známý, uměl vystupovat na obrazovce, mluvit před médii a dokázal se chovat přirozeně, což se někteří politici musí dlouho učit.

Odložení přímé volby by vedlo k politické krizi

Podle politologa mohlo lidem otevřít oči, že Okamura zpochybnil ústavní zákon o přímé volbě, který byl přijat po dlouhých diskusích a který stanovil nutný počet hlasů potřebných ke kandidatuře, když nesplnil jeho podmínku. „Hranice padesáti tisíc podpisů byla demokraticky schválena. Mnoho lidí může mít jinou představu, ale musí se podrobit ústavnímu rozhodnutí. Jít do boje za stanovených podmínek a pak je zpochybnit a podat návrh na zrušení požadavku padesáti tisíc podpisů, je podle mne pohrdání Ústavou,“ kritizuje Kučera Okamuru za stížnost, kterou podal k Ústavnímu soudu a která mohla oddálit historicky první přímou volbu českého prezidenta. „Šel do toho dobrovolně, ale pak chtěl najednou volbu shodit, takové jednání se mi nelíbí,“ vysvětlil své výhrady k vyřazenému kandidátovi politolog. Odložení termínu volby a zpochybnění ústavního zákona kvůli člověku, který má nepřiměřené ambice, jde proti všem a podle Kučery by vedlo k vážné politické krizi. „A to si ve chvíli, kdy se stávající prezident pomátl, nikdo určitě nepřál,“ dodává.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Politolog se pozastavuje nad tím, že zpočátku – po vyřazení z přímé volby a potvrzení Nejvyššího správního soudu – se Okamurovi k Ústavnímu soudu moc nechtělo. „Až později se radikalizoval, asi hodně podléhá advokátce Kláře Samkové, ta v tom zřejmě sehrála zásadní roli, snaží se zoufale uplatnit, ale zatím se jí to nepodařilo,“ vysvětluje si změnu chování senátora.

Kritizovanou podmínku 50 tisíc podpisů řada kandidátů splnila

Ale Ústavní soud prohlásil požadavek na padesát tisíc podpisů podporovatelů za přiměřený. „Toto množství vychází z úvahy ústavodárce,“ prohlásil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Fakt, že řada kandidátů tuto povinnost danou zákonem splnila, svědčí o tom, že nebyla nereálná a nedosažitelná. Víc než padesát tisíc podpisů předložili na ministerstvo vnitra Jana Bobošíková, Jan Fischer, Jiří Dienstbier, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová a Miloš Zeman. Stranickým kandidátům ODS a TOP 09 Přemyslu Sobotkovi a Karlu Schwarzenbergovi stačila podpora zákonodárců.

Zvolení senátorem je Okamurův politický vrchol

Jakou má podle politologů oblíbený senátor politickou budoucnost? „Myslím, že zvolení senátorem je jeho vrchol, kterého mohl dosáhnout. Skončí tím, že jeho vliv v Senátu bude malý, nebude zařaditelný, bude v horní komoře spíš izolován. Kvůli svému populismu a radikálním postojům,“ míní Kučera. Ani profesorka Dvořáková nemá pocit, že by mohl Okamura hrát na politické scéně v budoucnu větší roli. „I když člověk nikdy neví, záleží na době a okolnostech, za výjimečné situace se může dostat nahoru nějaký typ lidí, kteří by jinak nezískali podporu,“ konstatuje.

I kdyby nebyl Okamura kvůli nedostatečnému počtu podpisů z přímé volby vyřazen, nemá politoložka pocit, že by představoval pro voliče nějakou alternativu. „Nemyslím, že by měl šanci být zvolen, když jde o celonárodní volby,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…