Tohle všechno vytáhli na Klause. Víme více o žalobě proti prezidentovi

28.02.2013 14:21

UVNITŘ DOKUMENT Slova o zrůdném eurovalu i průzkum veřejného mínění mohou přijít pořádně draho končícímu prezidentovi Václavu Klausovi. Obojí totiž patří mezi navrhované důkazy ústavní žaloby, kterou na hlavu státu hodlají podat senátoři a jejíž text mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Média tento krok zákonodárců kritizují, někteří politici ho považují za pomstu.

Tohle všechno vytáhli na Klause. Víme více o žalobě proti prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Anketa

Přehnali to senátoři, když chtějí žalovat Klause za velezradu?

25%
hlasovalo: 13416 lidí

Prezident Václav Klaus si měl pořádně rozmyslet, než o paktu stability členských států Evropské unie vyřkl, že euroval považuje za zrůdnou věc a že proto nebude ratifikovat Rozhodnutí Evropské rady, které už ale podepsaly obě komory Parlamentu České republiky. I toto jeho vyjádření zařadili senátoři mezi důkazy ústavní žaloby, kterou hlavu státu viní z velezrady a jejíž text mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Vcelku kuriózní je i další z předkládaných důkazů, a to tisková zpráva Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, která byla zveřejněna pod názvem „Důvěra ústavním institucím v lednu 2013“. Vyplývá z ní, že v měsíci, kdy Václav Klaus vyhlásil amnestii mu důvěřovalo jen 26 procent obyvatel, což je nejméně za deset let na Hradě. Přitom ještě v prosinci minulého roku mu důvěřovalo 53 procent. Senátoři z toho mimo jiné vyvozují, že prezident vyhlášenou amnestií oslabil důvěru veřejnosti ve vymahatelnost práva.

Celou ústavní žalobu proti Václavu Klausovi si stáhněte ZDE

Žalobu podpírá i zpráva, že ústavním soudcům přibude práce

Senátoři pomyslnou hůl, která se vždy najde, když je zapotřebí psa bít, objevili i v textu České tiskové kanceláře, která jej vydala s titulkem „V pondělí končí ústavní soudce Mucha, ostatním přibude práce“. Ten má posloužit jako jeden z důkazů, že Václav Klaus tím, že od 20. března minulého roku nejmenoval ani jednoho ústavního soudce, vážně ohrozil řádné fungování Ústavního soudu, jakožto ochránce zákonnosti a ústavnosti jednání státu.

Přestože si senátoři dali práci a podívali se hodně hluboko do minulosti, aby vedle letos vyhlášené amnestie našli ještě další čtyři skutky použitelné pro ústavní žalobu za Klausovu údajnou velezradu, ve sdělovacích prostředcích žádné pochopení nenašli. Čtvrteční denní tisk, a to i Klausovi rozhodně nenakloněné Hospodářské i Lidové noviny, píše v této souvislosti o projevu ubohosti a totálního právního nevědomí.

Kapající žluč a dodatečné hledání důvodů

Podle komentáře Petra Honzejka v HN ze senátorů kape jen žluč a alespoň jeden z osmadvaceti podepsaných pod návrhem žaloby by měl národu vysvětlit, co je velezrádného na využívání svých pravomocí. Podle Martina Weisse z Lidových novin je těžké brát protagonisty senátní žaloby vážně. Na Klause si prý troufli, až když už stojí ve dveřích, až dodatečně hledali důvody žaloby a dokonce se většina z nich bála svůj podpis přiznat.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Senátor SPOZ Vladimír Dryml je přesvědčen, že se v žalovaných skutcích jedná o pravomoci prezidenta dané Ústavou a on sám nemá zapotřebí zviditelňovat se svérázným výkladem Ustavy podle pokynů politického sekretariátu z Lidového domu. „S rozsahem amnestie samozřejmě nejsem, jako většina lidí, spokojen, ale politickou i osobní odpovědnost nese Václav Klaus. Hlavně, že to nebyla taková amnestie jako za Václava Havla,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dryml.

Šílenci, co by ale do ringu s Klausem nešli

Ještě dále v hodnocení senátorů, kteří se pod návrh žaloby podepsali, šel poslanec Michal Doktor, jenž je členem politického hnutí Jihočeši 2012. „Jsou šílení. Jejich rozum jim kalí touha po pomstě. Na Klause v ringu by si nikdy netroufli a nyní se staví do rolí soudců. Vyhlašují politický proces a doufají, že za ním zaniknou jejich vlastní selhání, lenost a neschopnost práce,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor.

Ani senátor KDU-ČSL Jiří Čunek se žalobou také nesouhlasí a podivuje se přitom nad tím, že někteří jeho kolegové viní prezidenta z nepodepsání některých dokumentů, ale to prý mohli udělat i v době, kdy měl důvěru 60 až 70 procent veřejnosti. „Ve chvíli, kdy je Václav Klaus po negativních ohlasech na amnestii a kvůli blížícímu se konci funkčního období na kolenou, tak se tu najednou objevila skupinka senátorů, kteří jsou najednou velmi stateční,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Pár dnů před koncem mandátu je žaloba nesmyslná

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová považuje snahu vinit nynější hlavu státu z velezrady za nepřiměřené a populistické, přestože sama s amnestií nesouhlasí. „I kdyby Ústavní soud konstatoval, že se prezident dopustil velezrady, jediným následkem je ztráta mandátu. Tato aktivita je několik dní před jeho ukončením nesmyslným konáním,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Helena Langšádlová.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Senátor ODS Petr Bratský za iniciativou třetiny kolegů vidí vyřizování účtů. „Za velezradu považuji například pozvání cizích vojsk do země na prosazení svého mocenského postavení. Iniciativa a její signatáři nemají asi dost fantazie na využití demokratických nástrojů na vyřízení si názorových účtů s panem prezidentem,“ konstatuje Petr Bratský s tím, že se jedná jen o další ostudu České republiky v cizině.

Kteří senátoři vlastně podepsali žalobu?

František Bublan (ČSSD), Miroslav Antl (BEZPP- bez politické příslušnosti), Eliška Wagnerová (BEZPP), Jiří Dienstbier (ČSSD), Miroslav Nenutil (ČSSD), Miroslav Krejča (BEZPP), Miloš Janeček (ČSSD), Marta Bayerová (KSČM), Tomio Okamura (BEZPP), Libor Michálek (BEZPP), Radek Sušil (ČSSD), Jan Žaloudík (BEZPP), Eva Syková (BEZPP), Petr Šilar (KDU-ČSL), Alena Dernerová (Severočeši.cz), Jan Horník (BEZPP), Vladimír Plaček (ČSSD), Alena Gajdůšková (ČSSD), Ivo Bárek (ČSSD), Jiří Šesták (HOPB), Pavel Lebeda (BEZPP), Božena Sekaninová (ČSSD), Eva Richtrová (ČSSD), Hassan Mezian (ČSSD) Miloš Malý (ČSSD), Jan Veleba (BEZPP), Pavel Trpák (ČSSD) a Zdeněk Škromach (ČSSD).


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…