Tomáš Halík je zděšen kampaní ČSSD proti restitucím a sténá: Co jste to udělali

09.08.2012 14:19

Ruka v modrém saku, která předává pytel s penězi jednomu z církevních hodnostářů. To je reklamní billboard ČSSD, který je namířený proti církevním restitucím. Zástupcům církví se ale poutač nelíbí, proto dnes vydali prohlášení, ve kterém proti kampani ČSSD protestují. Podle teologa a sociologa Tomáše Halíka jde o podlou kampaň. Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml pak míní, že ČSSD zneužívá mocenského postavení.

Tomáš Halík je zděšen kampaní ČSSD proti restitucím a sténá: Co jste to udělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Čím dál tvrdší slova padají mezi oběma tábory, které se přou o církevní restituce. Sociální demokraté nyní dokonce přišli s billboardovou kampaní, kde ruka v modrém saku předává pytel s penězi jednomu z církevních hodnostářů. V textu se pak píše, že ODS a TOP 09 jim chce darovat 134 miliard korun.

Kromě České biskupské konference a Ekumenické rady církví se proti kampani ČSSD postavila i Federace židovských obcí. Pražský kardinál Dominik Duka  pak dokonce řekl, že jsme svědky politického jednání, které neodpovídá základním principům slušnosti a demokracie. 

„Dovedeme pochopit, že mohou být různé výhrady, ale nerespektování Ústavního soudu, jeho výnosu, nerespektování základních práv, žonglování s referendem a výčtovým zákonem je nová forma diskriminace věřících občanů této země. To je důvod, proč napříč všemi křesťanskými společnostmi a s Federací židovských obcí vzniklo toto prohlášení,“ vysvětlil důvod kritiky oranžové strany Dominik Duka. 

Teď se k němu přidal i teolog a sociolog Tomáš Halík. Podle něj  ČSSD v kampani používá nepravdivé argumenty.

„Já jsem zděšen tím, že Česká sociální demokracie vede skutečně podlou a nepravdivou kampaň, která ji naprosto diskredituje. Tenhle ten krok prozrazuje, že oni vlastně nemají vlastní program, vlastní vizi a nemají co společnosti nabídnout. Chytají se proto toho, že budou oživovat staré předsudky,“  řekl Českému rozhlasu Halík.

Podle něj se kritika kampaně netýká tisíců poctivých členů ČSSD a také těch, kteří byli v době nacismu a komunismu spolu s věřícími v lágrech a vězeních. 

Jde o zneužití mocenského postavení

Dukovi a Halíkovi pak přizvukuje i předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. Podle něj  nejde ani o restituci, ale o napravení křivd.

„Modely mohou být různé, ale nějaký model se musí přijmout. Ne zneužít - říct 135 miliard se daruje. Ono to tak není. A tím, že se tímhle sdělením zaplaví země, tak se do jisté míry zneužívá mocenského postavení a to už jsme na hraně zneužití moci. V téhle chvíli máme pocit, že ČSSD své postavení zneužila a že v podstatě nespravuje tuto zemi tak, aby existovala úcta k druhým a k tomu, co stát se zavázal splnit," řekl Ruml pro Radiožurnál.

Jenže sociální demokraté jsou klidní. Billboard podle nich pouze upozorňuje na nezodpovědné zadlužování dalších generací.

Jan Hamáček, který je volebním manažerem sociálních demokratů, pak v této souvislosti Radiožurnálu řekl, že plakát pouze vyjadřuje nesouhlas s tímto zákonem a postupem vlády Petra Nečase.

Je to nadsázka, tvrdí Hamáček

„Máme za to, že ta suma je neadekvátní, že celý zákon je špatně. Koneckonců ani vládní politici nebyli schopni tento zákon obhájit. Prostě je to celé špatně. Volební kampaň i kampaň obecně pracuje s jistou formou nadsázky, a já mám pocit, že tento billboard nemůže nikoho urazit,“ vysvětlil Hamáček.

„Já říkám, že způsob vyrovnání s církvemi je nespravedlivý, je nadhodnocený a církve mají dostat více, než co jim k roku 1948 patřilo,“  dodal pak sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc. U něj je dobře známo, že ani jemu se nelíbí, jakým způsobem má být vyrovnání s církvemi provedeno.

Podle literárního historika Martina C. Putny je ale nutné se na problematiku dívat i z právně-historického a také morálního pohledu. Billboard ovšem neviděl a ani jej prý nezajímá.

„Já se snažím na billboardy nedívat, protože mě to opravdu nezajímá. Mě skutečně zajímá, jestli nastane nějaká duchovní obroda. To, co se děje teď, opravdu směřuje spíš opačným směrem,"  uvedl Putna Radiožurnálu.

Oni to nakonec možná i prošustrují

Podle něj z právně-historického aspektu není pochyb o tom, že majetek církvím patří. Druhý aspekt je ale prý ten morální.

„To znamená, k čemu to bude dobré. Tam si myslím, že ty církve všechno prošustrují, že různí takzvaní zbožní podnikatelé už jsou v nitru těch církví připraveni a církve brzy nebudou mít nic. Až budou chudé jako kostelní myši, tehdy může v českých zemích nastat nějaká obroda,"  doplnil historik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…