Tomio Okamura vyděsil odborníka: Zaražte to už konečně

27.10.2012 6:34

TÝDEN V MÉDIÍCH Nejbizarnější mediální výrok týdne si připsal novopečený senátor Tomio Okamura, který si podle mediálního experta Petra Žantovského zřejmě myslí, že teď už může být zvolen čímkoli na světě. Jeho pozornost si vysloužila rovněž nová kniha Ireny Obermannové a také to, jak se z kdysi pravicové ODS stala strana bez jakékoli myšlenky.

Tomio Okamura vyděsil odborníka: Zaražte to už konečně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Uplynulý týden se ve sdělovacích prostředcích nesl ještě v dozvucích druhého kola senátních voleb. „Začnu nejbizarnějším mediálním výrokem týdne, který jsem zaznamenal od novopečeného senátora Okamury, který také ohlásil svoji prezidentskou kandidaturu zřejmě podle hesla s jídlem roste chuť. A tak si zřejmě myslí, že teď může být zvolen čímkoli na světě, třeba předsedou zeměkoule, ambice mu nechybí,“ začíná pro ParlamentníListy.cz ohlédnutí za uplynulým týdnem mediální odborník Petr Žantovský.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nejvíce ho na tom zaujalo zdůvodnění, podle něhož chce Tomio Okamura jako prezident realizovat svůj senátorský program, což prý jde lépe z Hradu než ze Senátu. „Když se člověk podívá na jeho program, tak kromě běžných věcí, jako je zodpovědnost politiků a boj proti korupci, tak tam najde také rozvoj Zlínska, za něž do Senátu kandidoval. Tak si představuji, jak budoucí prezident bude usilovat o rozvoj Zlínska. Pan Okamura by měl vážit slova a nevykládat do médií hlouposti jenom proto, že se mu zdá, že je teď zrovna oblíbený,“ domnívá se Petr Žantovský.

Spisovatelka nakopává s velkým rozběhem konkrétní novináře

O druhou zajímavost na české mediální scéně se postarala spisovatelka Irena Obermannová, která představila pokračování před rokem vydané Tajné knihy o svém vztahu s exprezidentem Václavem Havlem. „Tou vyvolala samozřejmě velký poprask mezi českými intelektuálními novináři a havlomily. Protože je to bulvární spisovatelka a velmi dobře zná cenu marketinku v literatuře a na knižním trhu tak na to reagovala knihou, která se jmenuje Panoptikum české,“ tuší Petr Žantovský pohnutky spisovatelky k napsání nové knihy.

„To je kniha, kterou lze asi doporučit každému, kdo se chce dozvědět něco o stávajícím stavu českého novinářského řemesla i o jednotlivých lidech. Paní Obermannová tam nakopává s velkým rozběhem konkrétní novináře z konkrétních deníků a televizí od Kalenské po Krause a všechny historky sype z rukávu velmi realisticky. Myslím, že si touhle knihou nadělala hodně nepřátel,“ předpokládá mediální expert, ale zároveň očekává, že se bude kniha dobře prodávat a spisovatelka ví, co dělá.

Panoptikum české by pro studenty žurnalistiky mělo být povinné

Zaujalo ho také, že to je první skutečně natvrdo napsaná studie českého žurnalismu této doby i jejího vnitřního bulvarismu. „Jde o to, že se seriózní média tváří jako seriózní, ale v podstatě se chovají jako bulvární. To je základní nemoc českého žurnalismu dneška a Obermannová to docela vystihla. Zajímavé na tom je, že na odborném webu mediář napsal jeden autor, že Panoptikum české doporučuje jako povinnou četbu na fakultu sociálních věd. Já si nejsem úplně jistý, jestli to myslel vážně, ale pokud ano, tak to zcela podepisuji,“ přiznává Petr Žantovský.

Všiml si i toho, že zatímco na prohrané volby ODS reagoval její předseda Petr Nečas přehazováním odpovědnosti na kraje, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka přiznal debakl a nevylhával se z něho. „Řekl i to podstatné. ODS prohrála ne proto, že by měla špatné šéfy nebo špatné krajské lídry, ale protože nemá vůbec žádnou ideu a cíl. Rve se jenom o koryta a stala se pouze výtahem k moci, což vidí každý, kdo to trochu delší dobu pozoruje,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

ODS kýve na všechno, co ji udrží u moci

Lze to srovnat s polovinou 90. let, kdy byla ODS nositelkou myšlenek. „Ať už s nimi člověk souhlasil, nebo ne, to není podstatné. Ale byla určitě nositelkou myšlenky transformace a přechodu ke kapitalismu, zatímco dnes neznamená ODS myšlenku vůbec žádnou. A je to jenom parta kariéristů, což je katastrofa dnešní ODS,“ kritizuje mediální odborník, jaký obrázek občanští demokraté veřejnosti nabízejí.

Ilustruje to na příkladu šestice tzv. rebelů, kteří nenabízejí návrat k tradičním hodnotám, ale jen velice neurčité zastavení některých kroků, které vytváří TOP 09 a jimž předseda Petr Nečas jen zdatně přikyvuje. „ODS se vždy vyhraňovala jako pravicová strana, ale dnes už je to oportunistická strana kývající na všechno, o čem se domnívá, že jí udrží u moci. Z plánů rebelů vůbec nemám pocit, že jim jde o návrat k ideám. Mám pocit, že jim jde o návrat ke korytům. V tom případě je vcelku jedno, jestli stranu vede Franta nebo Lojza,“ poznamenává Petr Žantovský.

Bez jediné myšlenky prohraje strana vše, na co sáhne

ODS se nezmění, dokud nepřijde někdo, kdo bude nabízet opravdové hodnoty, což není ani náhodou Jiří Pospíšil, jenž přišel k mediální popularitě, ani nevěděl jak. „Každého funkcionáře ODS si můžete analyzovat včetně jeho minulosti a podnikatelských i jiných aktivit a zjistíte, že ta generace zakladatelů, i když jsme si mohli o panu Klausovi, o panu Mackovi a dalších myslet cokoli a mnozí si o nich cokoli také mysleli, tak přece jenom byla nostelem nějaké myšlenky. Dnes v ODS jediná myšlenka není, a proto prohraje cokoli, na co sáhne,“ dodává Petr Žantovský.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…