Totální krach hospodářství kvůli USA. Čtěte více o hrozné zvěsti

20.11.2012 6:30

Česká vláda chce přestat se strašením dluhy, aby se lidé nebáli nakupovat a rozhýbali českou ekonomiku, ale záměr jí trochu kazí poplašné zprávy ze zámoří. Prominentní američtí ekonomové na konferenci v Kalifornii varovali, že v USA vzniká další investiční bublina, která vyvolá novou katastrofální finanční krizi. Zasáhne opět Evropu i Českou republiku jako světová finanční krize v roce 2008, která byla důsledkem americké hypoteční krize?

Totální krach hospodářství kvůli USA. Čtěte více o hrozné zvěsti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Čeští ekonomové uklidňují. „Jednou za tři až pět let se vždy nějaká bublina protrhne, nějaké aktivum spadne, to je normální,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Jen žvásty bulvárních médií

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek prohlásil, že taková vyjádření jsou absolutně nesmyslná. „Jde o ekonomické žvásty bulvárních médií, o tom se nehodlám bavit, já takovým způsobem nepracuji,“ odmítl rázně komentovat výroky prominentních amerických ekonomů Sheily Bairové, do loňského roku šéfky Federální společnosti pro pojištění bankovních vkladů, která za finanční krize podnikala důrazné kroky ke stabilizaci a očištění bankovního sektoru, a Stephena Roache, který přednáší na Yaleově univerzitě a je členem vedení banky Morgan Stanley. Ti obvinili americkou centrální banku Fed z toho, že vytváří investiční bublinu neustálým pumpováním peněz do ekonomiky. Fed od finanční krize roku 2008 uplatňuje politiku nákupů státních a hypotečních dluhopisů, jimiž na trh uvolňuje stovky miliard až biliony dolarů.

Politika Fedu může vést k těžkým problémům

Ekonomové a politici se obávají, že politika Fedu může v budoucnu vést k těžkým problémům, zejména když se Fed neodhodlá ke včasnému ukončení své politiky. Podle řady ekonomů byla příliš dlouho uvolněná politika Fedu v první polovině minulého desetiletí jednou z hlavních příčin minulé finanční krize, protože nízké úrokové sazby lákaly k masivním nákupům nemovitostí na dluh, což vytvořilo neudržitelnou realitní bublinu.

„Je otázka, jestli Fed bude umět peníze z ekonomiky stahovat. Ale američtí ekonomové pravdu nemají, že nedokáží peníze z oběhu odčerpat, na to existují nástroje. Technicky to má řešení: zpřísnění politiky, vyšší rezervy, zvednutí úrokových sazeb,“ objasňuje ekonom Miroslav Zámečník ParlamentnímListům.cz, že existuje cesta, jak problémům předejít.

Zahradník: Pumpování peněz do ekonomiky není úplně šťastné

Renomovaný analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník ParlamentnímListům.cz řekl, že míru, jak se v USA, Británii a Evropě rozmáhá pumpování peněz do ekonomiky, nepovažuje za úplně šťastnou. „Podíl nově emitovaných peněz je příliš vysoký, to není šťastné. Myslím, že reakce byla nutná jako mimořádné opatření, ale dělat z toho samozřejmě fungující nástroj mi připadá podezřelé. Česká národní banka k takovým krokům nepřistoupila. I když máme v České republice různé problémy, tento problém se nás z drtivé většiny nedotkne, možná jen těch, kteří investují do amerických cenných papírů. Dopad takové krize, o níž američtí ekonomové mluví, by byl na Českou republiku velmi zprostředkovaný, velmi marginální,“ ujistil Petr Zahradník.

V souvislosti s obrovským deficitem USA je to třaskavá kombinace

„Je nutné říci, že Evropská centrální banka, která dělá podobné kroky v menší míře než Fed nebo anglická banka, vyplňuje prostor, protože soukromé banky emitovat peníze přestaly,“ vysvětlil analytik. Záleží ovšem na tom, kolik peněz trh unese. „Hrozbu, kterou američtí autoři popsali, chápu jako ne nemožnou, aby se stala, ale když hrozí v USA v kombinaci s obrovským fiskálním deficitem, je to třaskavá kombinace,“ upozorňuje Petr Zahradník.

Česko má svoji vlastní hospodářskou krizi

Podle ekonomů má dnes Česká republika svoji vlastní krizi, kterou si zavinila sama. „Hospodářská krize, která Českou republiku postihla v roce 2009, přišla zvenčí, drasticky poklesly exporty i přímé zahraniční investice, ale export se brzy oživil. Za rok a půl byla naše ekonomika zpátky na svém. Co však přestalo fungovat, byla domácí poptávka,“ vysvětluje Petr Zahradník příčiny současných potíží v Česku, které nemají s dřívější světovou krizí nic společného. „Když se podíváme do čtyř sousedních zemí, takový obrázek, jako u nás, nevidíme. Jejich ekonomiky se vyvíjejí příznivěji, to kyselé jablko leží u nás,“ konstatuje analytik.

Vzdáváme se příležitostí, které se nám nabízejí

Zahradník považuje za správné, že zadlužování a boj proti němu bylo pádným tématem před sněmovními volbami v roce 2010, ale kroky, které pak následovaly, podle něj už tak zdařilé nebyly. K tomu, že lidé přestali utrácet, mohly podle něj přispět i negativní informace v médiích. „Ale fakt, že lidé neutrácejí, bych neviděl jako špatný projev. Může se to sice projevit na ekonomické výkonnosti, ale když si něco nemohu dovolit, a dokonce i banka otestuje, že nejsem solventní, aby mi půjčila, měl bych počkat na moment, až si to dovolit budu moci,“ chválí občany za to, že se svými penězi nakládají opatrněji než před světovou finanční krizí.

Ale na investicích, které jsou zapotřebí, by se podle analytika škrtat nemělo. „Neuralgický bod aktuálního ekonomického vývoje byly škrty do investic ve stavebnictví, na které je napojeno deset tisíc pracovních míst, a nefungující podpora zahraničních investic,“ podotkl Zahradník. Kritizoval proto nedávné Klausovo veto pobídkám v oblasti filmařského průmyslu. „To je další příspěvek, jak se vzdáváme příležitostí, které se nám nabízejí. Politici by měli vytvářet podmínky, aby poptávka byla silnější,“ kritizuje krok prezidenta, který české ekonomice neprospěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…