Toto se může stát, až ve volbách napráskáte pravici

09.10.2012 11:48

POLITOLOGOVÉ Výsledek pravicových stran v krajských a senátních volbách může významně ovlivnit politické dění na celostátní úrovni. Případný neúspěch ODS by mohli kritici Petra Nečase využít na následném kongresu strany. Možný propad TOP 09 by vedení strany mohl vést k přehodnocení situace a ke snaze vyvolat předčasné volby.

Toto se může stát, až ve volbách napráskáte pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Před čtyřmi roky se krajské volby proměnily v hlasování o třicetikorunových poplatcích ve zdravotnictví, ty letošní budou s největší pravděpodobností vysvědčením toho, co kabinet Petra Nečase za dva a čtvrt roku své existence učinil. Vedle nespokojenosti s vládou by se do výsledku pravicových stran mohla promítnout i zatčení Vladimíra Šišky, spojeného s TOP 09, a nejnověji i Marka Dalíka, spojeného s Topolánkovou ODS.

„Krajské volby, ať už se to mnohým nelíbí, budou svým způsobem referendem o centrální vládě. To je dáno částečně i tím, že legislativa u nás je nastavena tak, že kraje jsou při svém financování závislé na centrální politice. Proto budou volby odrážet i centrální témata, mezi něž patří skandály, které obklopují především vládní koalici. Skandál s Davidem Rathem je už trochu pozapomenutý, takže spíš utrpí vládní koalice kvůli skandálům jako je Dalík nebo náměstek Šiška,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Nerozhodnuté ovlivní emoce, tedy i nejnovější skandály

Chabá podpora Nečasovy vlády a korupční aféry spojené s TOP 09 a ODS těsně před volbami vedou k úvahám o jejich volebním debaklu. „Nevím, jestli to bude obrovský průšvih, ale skutečností je, že tyhle aféry, zvlášť když k nim dojde několik dnů před volbami, voliče do určité míry ovlivní. Celá řada z nich se rozhoduje na poslední chvíli a dost emocionálně, takže si myslím, že to bude obdobné a že to může strany vládní koalice poškodit. Netroufl bych si však říci, o kolik procentních bodů, ale řekl bych, že tam určitě nějaký efekt bude,“ dodává Jiří Pehe.



Mluvit o volebním průšvihu ODS a TOP 09 se zdráhá i politolog Jan Bureš. „Obecně se z průzkumů ukazuje, že poměrně výrazně poklesla podpora sociální demokracie prakticky ve všech krajích. Přesto to zatím stačí k tomu, aby sociální demokracie ve většině krajů vedla. Ale bude hodně záležet na tom, jaké budou vzájemné poměry stran. Prvenství ve volbách ještě nemusí znamenat vítězství, protože taková strana nemusí nutně sestavit krajskou radu,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš.

Na ODS číhá nebezpečí především v senátních volbách

Podle politologa to pro pravici teď není šťastné období a dá se předpokládat, že kvůli fungování vlády skončí pravicové strany nejspíš až za sociální demokracií. „Ale pro ODS může být částečnou výhodou, že se v krajích etablovala TOP 09, takže je otázka, jestli v některých krajích nebudou hlasy pro tyto dvě vládní strany stačit, aby spolu vytvořily koalici.  Ale zatím to vypadá, že ve většině krajů spíš pravice prohraje,“ odhaduje Jan Bureš.

Případný propad vládních stran ve volbách by mohl otřást celostátní politikou. Netýkalo by se to však ani tolik krajských jako senátních voleb. „Nebezpečí číhá pro ODS v senátních volbách, kde obhajuje čtrnáct křesel, která podle mého soudu rozhodně neobhájí. Velikost porážky, tedy ztráty křesel, bude mít dopady jak na nadcházející kongres ODS, tak to vyvolá neklid ve straně a může to dál ovlivnit hlasování o vládním balíčku,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

Volební debakl by nahrál kritikům Petra Nečase

Také Jan Bureš očekává, že v případě volebního debaklu ODS budou na kongresu hodně slyšet kritici nynějšího vedení a zejména Petra Nečase. „Je také otázka, jak může zareagovat TOP 09, respektive její vedení a hlavně Miroslav Kalousek. Protože pokud se ukáže, že TOP 09 nebude nijak úspěšná, může dojít i k určitému přehodnocení situace v tom smyslu, že Kalousek se rozhodne pomoci vyvolat předčasné volby,“ myslí si politolog Jan Bureš.

Vysvětluje to tím, že vedení TOP 09 by si v návaznosti na klesající preference – momentálně jsou na polovině volebního zisku z roku 2010 – mohlo snadno spočítat, že se předčasné volby hodí, protože za dva roky by strana mohla dopadnout ještě hůř. A nakonec by TOP 09  mohlo v roce 2014 hrozit, že se ani nedostane do sněmovny.

TOP 09 by mohla dopadnout jako Věci veřejné

„Ještě před rokem bych byl ochoten tvrdit, že na rozdíl od Věcí veřejných, které skutečně ukázaly, že ta strana nemůže přežít dlouhodobě, že TOP 09 má větší šanci – třeba několik volebních období – zůstat na české politické scéně. Ale ono se dnes ukazuje, že strana stále trpí programovou nevyjasněností a nemá dobře vybudovanou organizační strukturu a ani příliš nepronikla do komunální, respektive krajské politiky,“ vyjmenovává pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš důvody, které mohou ohrozit další fungování TOP 09 jako parlamentní strany.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…