Týdeník odhaluje, proč Klaus rozkládá Nečasovu vládu

10.09.2012 8:57

Že vláda přežije i nynější krizi uvnitř největší koaliční partaje ODS je čím dál reálnější. Šestice rebelů kolem Petra Tluchoře má své důvody, většinou ztrátu důležitých pozic či svého vlivu. Otázkou je, proč se do sporu tak angažuje prezident Václav Klaus. Má snad s vládou po svém odchodu další plány?

Týdeník odhaluje, proč Klaus rozkládá Nečasovu vládu
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Dva z rebelujících občanských demokratů – Ivan Fuksa a Petr Tluchoř – prý nemohli přijít Nečasovi na jméno už delší dobu kvůli ztrátě pozic. Jan Florián patřil do křídla, které přišlo v hlavním městě o vliv. Marek Šnajdr měl rovněž velký vliv, ale za Nečase padl ke dnu. Na otázku, proč se zmínění rebelové spojili až teď, má týdeník Respekt jednoduchou tezi. Přišel jim na pomoc sám prezident republiky Václav Klaus, jenž vládu tvrdě kritizoval.

Nejasný krok

Jenže zatímco rebelii šestici poslanců můžeme rozumět, krok prezidenta není tak jasný. Premiér Nečas kapacitu jako je Klaus stále respektuje a téměř stoprocentně s ním souhlasí, co se politických vizí týká. Tak o co jde?

Týdeník uvádí, že zákulisní „technokraticky-mocenské“ říká, že vztahy mezi oběma muži prý výrazně ochladly ve chvíli, kdy Nečas na privátní schůzce vyslechl prezidentův požadavek, aby ve vládě zůstaly Věci veřejné. To se však nestalo.

Prezident se údajně netajil tím, že si velmi rozumí s Vítem Bártou a svůj pohled na svět prosazoval skrze jeho stranu. Situace se podle Respektu snad vyhrotila ještě více ve chvíli, když byl minulý týden odvolán policejní prezident Petr Lessy, kterému do funkce kromě Bárty pomohl i sám Klaus.

Vyvstává tak otázka, k čemu by Klaus chtěl ještě vládu během svých posledních šesti měsíců ve funkci využít?

Klausovo upovídanější dvojče Zeman

Klaus si nepochybně dobře uvědomuje, píše Respekt, že čím větší politická krize tu je, tím silnější je u veřejnosti pozice prezidenta. Volání po silné ruce tak může Klaus vyslyšet a začít podporovat v předvolební kampani populárního Miloše Zemana. „Zeman je svým způsobem Klausovo jen trochu „lidovější“ a upovídanější dvojče,“ píše Respekt s odvoláním na časy opoziční smlouvy.

Protože asi jenom skrze Zemana by si nynější hlava státu po odchodu udržela vliv na politiku. A tady narážíme na Temelín a Rusko. Oba politiky totiž pojí blízký vztah k této zemi. Možným dílkem do této skládačky přispěl i komentátor Hospodářských novin, který tvrdí, že jde Klaus proti vládě Nečase kvůli tomu, že kabinet nejde na ruku Kremlu v otázce dostavby elektrárny. Kreml má navíc spojitost se společností Lukoil, která Zemanovi z části sponzoruje kampaň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…