Události, komentáře: sólo pro Zaorálka a trapas Navrátilové

17.04.2012 23:55

Hádky a zmatek. Odpadlíci, přeběhlíci, nebo hrdinnní renegáti? V nejnovějších osudech telenovely s hlavní hrdinkou – politickou stranou Věci Veřejné, se už nevyznají ani její samotní aktéři. Není se co divit, že když Lubomír Zaorálek přišel do studia, prohlásil: Říkám, že by snad už česká veřejnost mohla být další debaty o VV ušetřena.

Události, komentáře: sólo pro Zaorálka a trapas Navrátilové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Puč ve straně, když je její předseda v zahraničí, se stává českou tradicí. Všiml si toho i Radek John, který jednání Karolíny Peake a jejích přívrženců označil za Sarajevo 2.

I přesto, že komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka v Událostech, komentářích označuje jednání Karolíny Peake za odlišné od klasického puče, protože ona nechce převzít moc ve straně, ale pouze vystoupila a nyní láká véčkaře k sobě, Dagmar Navrátilová přiznává, že čisté svědomí vůči Radku Johnovi nemá.

„Pak mu dám vědět,“ slibuje stále ještě formální místopředsedkyně VV, která odchází ze strany a přidává se k platformě založené vicepremiérkou.

Dagmar Navrátilové patřil večer na ČT24, ale za hvězdu nebyla

Hlavním důvodem pro odchod části poslanců a všech ministrů Věcí veřejných do nového politického subjektu, je podle Navrátilové to, že vedení strany praktikuje destruktivní politiku. Paradoxem je, že 2 členky tohoto vedení podle Navrátilové nejsou dostatečná síla na to, aby se události ve straně mohly vyvíjet jinak.

Dagmar Navrátilová pak navázala na svoje vystoupení z Hyde Parku, kdy nebyla schopná odpovědět na žádnou z položených otázek dostatečně jednoznačně a tak, aby nemusel rozhovor s moderátorem připomínat policejní výslech.

Otázky bez odpovědí

Takto zhruba probíhal rozhovor s Dagmar Navrátilovou:

Jaké byli destruktivní kroky vedení? „Na toto téma řekli dost naši koaliční partneři.“ Kdo ve vedení rozhoduje o destruktivním chování strany? „Já nebudu klasifikovat, kdo rozhoduje.“

Co jste konkrétního dělali pro změnu poměrů ve straně? „Snažili jsme se komunikovat, snažili jsme se věci změnit.“ Kdo je nositelem politiky ultimát, kdo je tím, kdo vás převálcoval? „Jsou to věci, které nelze svalovat na jednoho konkrétního člověka.“

Peake pochopila, že strana nechce to, co ona, domýšlí se Jarolím

Podle dalšího z hostů pořadu Tomáše Jarolíma, iniciátora posledního véčkařského ultimáta založeného na demisi ministrů, je důvod založení platformy jednoduchý: „Karolína Peake si uvědomila, že nedokáže prosadit své názory na grémiu, že členská základna chce jinou politiku než ona.“

To, že své názory Peake nedokázala prosadit, přiznala vicepremiérka pro boj s korupci sama na své tiskové konferenci. K definitivnímu rozhodnutí odejít ji však vyprovokovala až právě Jarolímem iniciovaná výzva k demisi véčkařských ministrů.

S výzvou k demisím jsem chybu neudělal, je přesvědčený Jarolím

I přesto, že Tomáše Jarolíma stál tento politický krok pozici místopředsedy strany, Věci veřejné zahnal do kouta, stranu nakonec i vnitřně rozštěpil, je pořád Tomáš Jarolím přesvědčen, že jeho iniciativa za odstoupení ministrů VV nebyla chybou.

„Navrhl jsem řešení vládních problémů a grémium ho mohlo odmítnout. Grémium mi dalo za pravdu, velká část výkonné rady to však nerespektovala. Řešil jsem odvolání Pavla Dobeše, protože podle mě porušil stanovy strany. Grémium opět přijalo toto usnesení a zase někteří členové vedení nerespektovali rozhodnutí grémia,“ líčí svou verzi událostí Jarolím.

Zajímavostí pro Jarolíma přitom bylo, že Peake volala před svým rozhodnutím předsedovi strany. Nikoliv však Radku Johnovi, jak by se dalo předpokládat, ale Karlu Schwarzenbergovi z koaliční TOP 09.

Karolíně Peake držím palce, vzkázal Gazdík

Proč Karolína Peake předsedovi Topky volala, netuší ani další host Událostí, komentářů, Petr Gazdík. „Karolíně Peake držím palce a jsem rád, že se oprostila od destrukčního stylu politiky,“ uvozuje předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Zda bude vláda s platformou spolupracovat, zřejmě záleží na počtu poslanců, které na sebe nové uskupení natáhne. 101 členů podle premiéra i Petra Gazdíka není dostatečný počet pro stabilní vládnutí. „103,104 by snad stačilo,“ tvrdí Gazdík.

Stále jsme koaliční stranou, ujistil Jarolím

V současné době má platforma kolem Peake pět poslanců jistých. O dalších třech je Navrátilová přesvědčená, že se připojí, jména však říci nehodlá. To by však stále na vysněných 103 křesel nestačilo.

Tomáš Jarolím je přitom přesvědčen, že Věci veřejné jsou stále koaliční stranou. „Je to otázkou diskuse, jak budeme pokračovat ve vládě, i když naši partneři už počítají s platformou Karolíny Peake,“ podivuje se Jarolím.

Nejste odvážní, ale zbabělí, pustil se Zaorálek do Navrátilové

Do debaty pak vstoupil zjevně na koni místopředseda poslanecké sněmovny a sociální demokracie Lubomír Zaorálek. „Děkuji za pozvání, ale jít k další debatě o osudech VV, to si říkám, že by snad už česká veřejnost mohla být něčeho takového ušetřena,“ začal zostra Zaorálek.

„Problém VV není přece nějaká obecná destrukce, ale obálky, odposlechy. Jestli jste se chtěli od pana Bárty distancovat, tak jste to měli udělat před soudem, teď, když už víte, že se loď potápí, je to ne odvážné, ale zbabělé,“ obrátil se Zaorálek na Navrátilovou.

To co říkáte, je mi ukradené, zpražil Zaorálek Navrátilovou

Když se mu pokusila Navrátilová pokusila vysvětlit, že svou odpovědnost dala společně s Karolínou Peake najevo tím, že měla v úmyslu dát na připravované volební konferenci VV k dispozici svoje funkce, nakonec však k tomu nedošlo, protože „pohár přetekl“, odbyl ji Zaorálek: „Já vám něco řeknu – mně to je celé ukradené. My se chystáme zabránit jen té velké penzijní loupeži a dalším hrůzám, co vláda chystá na občany.“

Když se pak Zaorálek podivil nad tím, že nikým nenominovaní ministři zůstanou ve vládě, pokusila se nejprve Dagmar Navrátilová opáčit, že přece sociální demokracie má s nezařazenými poslanci své zkušenosti. Lubomír Zaorálek jí suše odpověděl: „My ale nejsme ve vládě.“

„Tady vznikne nějakých 8, 10 solitérů, nejsou nikým nominováni a budou vládnout, no to je výborné,“ divil se Zaorálek. A Dagmar Navrátilová své dnešní vystoupení uzavřela: „Je správné, aby byli ministři nikým nevolení ve vládě? Jak to mám hodnotit…?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…