Univerzity si přilepší. V příštím roce dostanou o 700 milionů více než letos

22.11.2012 20:43

Univerzity mají příští rok dostat o 700 milionů více, celkem 21,8 miliardy korun. Počítá s tím aktuální návrh rozpočtu, který dnes Radě vysokých škol představil ministr školství Petr Fiala. Podle předsedy rady Jakuba Fischera by to bylo poprvé po několika letech, co by se univerzitám přidaly peníze.

Univerzity si přilepší. V příštím roce dostanou o 700 milionů více než letos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

 

"Jde o nárůst o 700 milionů oproti roku 2012 po vázání," sdělili zástupci rady. Navýšené peníze budou určeny na kvalitativní ukazatele, tedy například na výzkum nebo zahraniční výměny studentů a pedagogů. Díky tomu by školy neměly být tlačeny přijímat stále více studentů. Celková částka na jednoho studenta by se měla průměrně zvýšit o osm procent.

Akademici chtějí o změnách ještě diskutovat

Rada také oznámila, že ministerstvo školství chce vládě předložit návrh novely zákona o vysokých školách koncem března, pokud budou jednání ohledně podoby novely složitá, prý i později. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom už dříve avizoval, že kabinet materiál projedná do konce tohoto roku. Pozdržení ale akademici vítají, zásadní změny, které novela přináší, chtějí řádně prodiskutovat.

Reforma připravovaná už řadu let by podle posledních aktualizací měla přinést rozdělení vysokých škol na tři typy podle toho, zda se primárně věnují vědě, vzdělávání nebo praktické přípravě na budoucí povolání. Umožní také slučování soukromých vysokých škol nebo takzvané kontraktové financování, v rámci nějž se univerzity se státem domluví na výši financí na několik let dopředu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…