Urazil jste mě, zlobí se poslanec Křeček na ombudsmana. Jde i o Dienstbiera

17.12.2012 11:28

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský překvapil. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že nehodlá akceptovat, aby byl v únoru jeho zástupcem zvolen nynější poslanec Stanislav Křeček. „Vyhlédl jsem si nadějného člena Legislativní rady vlády Filipa Dienstbiera,“ vysvětlil. Křeček, který je oficiálním adeptem ČSSD na tento post, ale považuje slova Varvařovského za skandální a dokonce i urážlivá.

Urazil jste mě, zlobí se poslanec Křeček na ombudsmana. Jde i o Dienstbiera
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Ombudsman Pavel Varvařovský už prý nemá žádné myšlenky na to, že by složil svou funkci, čímž hrozil hlavně proto, že politici na jeho návrhy na úpravy některých zákonů neslyší. Teď Varvařovský tvrdí, že ve svém postu ombudsmana rozhodně vydrží alespoň rok, a to hlavně proto, že se v únoru má volit jeho zástupce.

„Snažím se vždy si dát nějaký cíl, dokdy s politiky vydržet. Nyní jsem si přikázal, že ještě rok to musím vydržet. Už kvůli tomu, že se v únoru má volit můj zástupce. Tak, abych fungoval jako záruka kontinuity pro sedm desítek právníků, které úřad zaměstnává. Z některých jmen, která mají o post bojovat, jde ale na mě hrůza,“ zmínil Varvařovský pro Lidové noviny (LN).

Nechce Křečka, chce někoho mladšího

Třeba by nerad, kdyby o post bojoval poslanec sociální demokracie Stanislav Křeček. „Neakceptoval bych poslance ČSSD Stanislava Křečka. Už proto, že k sobě potřebuji někoho mladšího. Nejsem si jistý, zda všichni chápou, že úřad není trafikou, že se tu pracuje jako v řádné advokátní kanceláři,“ poznamenal.

On sám si již prý někoho konkrétního na tuto práci vyhlédnul. „Ano, vyhlédl jsem si nadějného člena Legislativní rady vlády – Filipa Dienstbiera. Zda projde, netuším. Až zpětně jsem se dozvěděl, že je příbuzensky spjatý s místopředsedou ČSSD a prezidentským kandidátem Jiřím Dienstbierem, což některým lidem vadí,“ dodal.

Křeček: To je ale urážka!

A co na takovéto sdělení říká poslanec ČSSD Stanislav Křeček? Varvařovského slova jej prý strašně šokovala. „Takovéto prohlášení mne velmi překvapuje. Považuji to dokonce od pana Varvařovského za urážku. Já sám jsem se o tuto funkci neucházel, naopak jsem byl vedením strany osloven. Pro mne to bude dokonce znamenat velký zásah do života, neboť musím přestat vykonávat svou advokátní praxi. Jestli je za tím takováto hra, tak jsem tím velice zasažen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Křeček, jemuž bude příští rok v květnu pětasedmdesát let.

Vysvětlil, že on je na tuto funkci navržen ze strany sociální demokracie.  „Jsem oficiálně na tuto funkci navržen prezidentem spolu s doktorkou Veseckou. Podle vedení strany mne ale má ještě na tuto funkci navrhnout senátorský klub sociální demokracie. Od pana Varvařovského je ale takováto reakce neslýchaná záležitost a myslím, že se tímto sdělením dokonce dostává někam úplně jinam – je to totiž on, kdo vytváří trafiky pro někoho jiného, neboť pan Filip Dienstbier je příbuzným prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. Je jeho bratrancem,“ pronesl dále rozhořčený Křeček.

Bude to problém ČSSD, připustí-li takovéto "rodinkaření"

Podle něj vytváření takovýchto rodinných vazeb v politice pak rozhodně není nic, co by Varvařovského šlechtilo. „Bude to ale problém sociální demokracie, jestli něco takového připustí, jestli připustí takovéto ´rodinkaření,“ podotkl.

Zástupce Varvařovského podle vysvětlení Křečka má být plnohodnotná ústavní funkce. „My bychom s panem Varvařovským měli rozdělené pravomoci a každý by dělal něco jiného. Nebylo by to tak, že by jej někdo jako zástupce zastupoval, když by chyběl. Jsem ale přesvědčen, že já mám mnohem větší zkušenosti, než kdokoliv jiný a nepovažuji proto tuto funkci za nějakou trafiku pro mou osobu,“ dodal velmi rozladěně Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…