Úředníci sčítali ve školách Romy. Započítali i děti s černými vlasy

17.02.2012 12:01

Ředitelé zvláštních škol brojí proti návrhu ombudsmana Pavla Varvařovského sečíst Romy ve třídách. Vadí jim, že lidé z kanceláře veřejného ochrance práv zahrnují do přehledu také třeba děti s černými vlasy. Informují Lidové noviny.

Úředníci sčítali ve školách Romy. Započítali i děti s černými vlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

V liberecké speciální základní škole operovali pracovníci kanceláře ombudsmana Varvařovského. Prováděli „etnický výzkum“. Nahlíželi do učeben a během deseti minut si poznamenali počet Romů, kteří seděli v lavicích.

Pracovníci sečetli jako Romy i děti s černými vlasy

„V jednom ročníku dokonce děti seděly zády k pracovníkům. Takže jim ani neviděli do obličejů, přesto si udělali pár čárek a odešli,“ rozčiluje se v LN ředitelka školy Dana Studničková.

Ředitelé takovou metodu nazývají „kouknu a vidím“. Shodli se na tom, že mezi sečtenými žáky byli i ti, kteří vůbec nemají romské rodiče, ale jen černé vlasy.

„Ano, u nás takové děti počítali. Ptala jsem se jich, jak je to například v případě dětí ze smíšeného manželství. A odpověď? Prý že blonďaté dítě není romské, zatímco černovlasé je,“ popsala LN jednání s úředníkem Ingrid Franková, ředitelka školy z Toužimi.

Ředitelé proto začínají další výzkum bojkotovat. V brněnské škole v Lidické ulici Gordon Brei nevpustili sčítače do tříd. Jinde odmítli vyplnit dotazník o počtu romských žáků v každé třídě, ředitelům se nelíbilo, že by měli „přichystat jmenné seznamy všech žáků školy  dle zařazení do jednotlivých tříd“.

Ředitelé se obávají, že jim budou zavřeny školy, míní Varvařovský

Podle Varvařovského se ale ředitelé bojí toho, že se děti sečtou a školy se pak zavřou. Míní tím strategii vlády, podle které mají praktické školy vymizet během čtyř let.

Samotný výzkum ombudsman hájí, protože dosud nikdo nemá představu, kolik romských dětí chodí do zvláštních tříd. „Máme přece pomáhat obětem diskriminace, tak to děláme. Rozhodli jsme se začít právě tímto výzkumem,“ vysvětluje Varvařovský v LN.

Ombudsmana podporuje také zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Romské děti jsou prý do zvláštních tříd často zařazeny podle chybné diagnózy.

Sčítání je reakce na rozsudek lidskoprávního soudu ve Štrasburku

Důvodem sčítání romských žáků byl rozsudek Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Na něj se před pěti lety obrátila skupina Romů, kteří neprávem skončili v praktické škole. Česko pak slíbilo, že segregaci odstraní a děti nebudou automaticky posílány do zvláštních škol.

Ministerstvo školství tvrdí, že už ve věci dochází k posunu. Podle Hynka Jordána z tiskového oddělení byla novelizována vyhláška kritizovaná Štrasburkem. LN ale připomínají, že ministerstvo opustilo několik odborníků, kteří se diskriminací ve školách zabývali. Ti navíc tvrdí, že pro ministra Josefa Dobeše (VV) je toto téma nedostupné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…