V Chomutově hlídkuje Domobrana s vlčáky po boku. Město se zklidnilo

14.09.2012 7:28

Několik občanů severočeského Chomutova se rozhodlo, že vstoupí do rodící se Domobrany a přispějí k udržování klidu ve městě. Policistům se to prý nedaří, protože nechtějí vystupovat ze svých vozů. Strážci zákona sice připouštějí, že je město klidnější, ale není to prý kvůli Domobraně, ale kvůli iniciativě policistů.

V Chomutově hlídkuje Domobrana s vlčáky po boku. Město se zklidnilo
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

V chomutovském městském parku se objevují hlídky Domobrany. Jde o dvou i tříčlenné skupinky zdejších občanů, kteří se rozhodli, že nebudou čekat na to, až zklidnění v severočeském městě zařídí policie. O chomutovské Domobraně informují dnešní Lidové noviny (LN).

Přepadení dcery

„Když večer narazíme na partu opilých, zarazí se a jdou v klidu dál. Nejsou zvyklí, že vidí někoho hlídat. Policajti totiž nevystupují z auta,“ říká devatenáctiletý Martin ve žluté reflexní vestě s nápisem Stop kriminalitě, rasismu a nepořádku. „Vzbuzujeme respekt,“ usměje se. Martin je součástí desetičlenného týmu sdružení Domobrana, který v Chomutově dobrovolně hlídá park, sídliště a nádraží. Navzdory městu a policii.

Domobranu letos v červnu založil bývalý policista Petr Kubaczka, který v uniformě prožil devatenáct let. Co ho k založení spolku vedlo? Nějací Romové prý před časem v parku přepadli a zbili jeho dceru a policie dodnes pachatele neodhalila. A pan Kubaczka začal hledat cesty, jak ochránit spoluobčany.

Město je klidnější, ale ne kvůli Domobraně, míní policie

Pokud porovnáme počet trestných činů spáchaných v srpnu loňského roku s číslem ze srpna letošního, zjistíme, že se po vzniku Domobrany událo o 86 trestných činů méně. Podle policie to ale není zásluha tohoto spolku, ale iniciativy strážců zákona. Policisté totiž posílají na obhlídku parku také místní nezaměstnané, přičemž i oni mají na sobě reflexní vesty a místní si obě hlídky často pletou.

„Nemyslíme si, že by to byla zásluha tohoto sdružení,“ uvedla LN mluvčí policie Marie Pivková. Občané se ale shodnou v tom, že není důležité, kdo hlídá. Podstatné je, že je město klidnější. Zakladatel Domobrany k tomu dodává, že policie začala nezaměstnané posílat do parku až po vzniku jeho sdružení.

Je třeba mít na paměti i to, že hlídku nic neopravňuje např. k zásahu proti případným zlodějům. Jako běžní občané toliko mohou zvednout telefon a zavolat policii. Na druhé straně, členové hlídky nejsou tak docela bezbranní, v kapse prý nosí pepřový sprej a n a vodítku zpravidla vedou nějakého toho vlčáka budícího respekt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…