V Liberci padaly ve čtvrtek hlavy sociálních demokratů

18.10.2012 22:10

Krajské vedení ČSSD v Libereckém kraji včetně předsedy Roberta Duška po neúspěchu v krajských volbáchve čtvrtek rezignovalo. Získaných mandátů v krajském zastupitelstvu se navíc vzdají Zdeněk Bursa, Pavel Petráček a Martin Sepp. Novinářům to dnes řekl Robert Dušek, který ve funkci předsedy zůstane do lednové volební krajské konference.

V Liberci padaly ve čtvrtek hlavy sociálních demokratů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pro voliče byly připraveny oranžové růže, oranžové limonády a oranžové balónky

"Rezignoval jsme k datu konference, aby krajská organizace nezůstala bez vedení a aby okresy měly dostatek času navrhnout kandidáty na předsedu," uvedl Dušek. 

Za jeho odchodem je debakl v krajských volbách. Sociální demokraté, kteří poslední čtyři roky v Libereckém kraji vládli, z 15 křesel obhájili jen sedm a skončili až čtvrtí. K rezignaci Duška vyzval i předseda strany Bohuslav Sobotka, to prý ale na rozhodnutí krajského výboru nemělo vliv. "Odpovědnost jsem deklaroval už před touto výzvou," připomněl Dušek. 

Spolu s ním na místa místopředsedů rezignovali hejtman Stanislav Eichler, Zdeněk Bursa, Radek Cikl, Pavel Petráček, Martin Sepp, primátorka Liberce Martina Rosenbergová a Sylva Moravcová. Až na Rosenbergovou a Moravcovou byli všichni i ve vedení Libereckého kraje. "Třicetičlenný krajský výbor vybere na příštím zasedání nové místopředsedy," uvedl Dušek. Také oni ale ve funkci zůstanou jen do lednové konference. 

Podle Duška se Sepp, Petráček a Bursa rozhodli rezignovat na svůj mandát v nově zvoleném krajském zastupitelstvu. Prvními třemi náhradníky na uvolněná místa jsou současný krajský radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek, Martina Rosenbergová a starosta Ralska Miroslav Králík. 

Zvýšily se šance na vytvoření koalice?

ČSSD tímto krokem zřejmě zvýšila své šance na vytvoření koalice se Starosty pro Liberecký kraj, kteří volby vyhrály. Pro ně bylo dosud nepřijatelné jednat o koalici se zastupiteli zvolenými za ČSSD. Ze sedmi bylo pět členů končícího vedení kraje, které starostové kritizovali především v souvislosti s nezodpovědným hospodařením, špatnou správou krajského majetku nebo zatajováním informací. Nepřijatelní byli zejména Bursa, Sepp a Petráček. Starostům už komunisté navrhli vytvoření koalice spolu s ČSSD. Vzniklo by tak stabilní uskupení, které by mělo v 45členném krajském zastupitelstvu 30 mandátů. 

Starostové ale preferují koalici se Změnou pro Liberecký kraj a ODS. Dohodnout takovou koalici však bude kvůli vzájemné nevraživosti ODS a Změny obtížné. Pokud jednání s ODS zkrachují, v úvahu podle lídra starostů Martina Půty přicházejí ještě tři varianty. "Existuje možnost uzavřít koalici s 23 zastupiteli, vytvořit menšinovou vládu a vytvoření poměrného zastoupení všech stran v radě," řekl. K povolebnímu vyjednávání se chtějí starostové vrátit v pondělí. Do té doby by měl být i jasnější postoj ODS. 

Vyhráli Starostové

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj před KSČM a Změnou pro Liberecký kraj. Z 45 mandátů získali 13, komunisté a Změna pro Liberecký kraj mají shodně po deseti mandátech. Čtvrtí sociální demokraté obsadí sedm křesel a pátá ODS jen pět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…