Valtr Komárek lituje promrhaného života Davida Ratha. A je mu zle

07.06.2012 9:12

David Rath je ukázkou promrhání obrovské energie, vysoké inteligence člověka, který už jako lékař mohl udělat spoustu dobrých věcí. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl čestný předseda ČSSD Valtr Komárek. Podle něj je v politice většina slušných lidí, jen na útočných hrotech všech stran jsou zhusta lidé, u kterých chybí odbornost. A politické strany? Vytrácí se obsah a tancují se rituální tance jako v Africe pro turisty.

Valtr Komárek lituje promrhaného života Davida Ratha. A je mu zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Čestný předseda Valtr Komárek nechce nad kauzou Davida Ratha moralizovat. Lidsky je mu ho líto a Rath je jen součástí politikou promrhávaných lidských životů. „Já to vnímám - což se asi na politika nehodí, ale já jsem odjakživa takovej divnej politik – bolestně. Je mi prostě obyčejně lidsky líto, že současná česká politika je spojená s promrháváním smysluplného aktivního lidského života,“ řekl Valtr Komárek úvodem.

Anketa

Promluví Rath nepříjemně o poměrech v ČSSD?

hlasovalo: 4160 lidí

Politika stran? Formality místo obsahu

„Celá politická praxe stran – a já bych žádnou nevyjímal, tedy ani sociální demokracii, kterou reprezentuji – je spojena spíše s formalitami než obsahem. Neustále se zasedá, dělají se tisková prohlášení, dělá se dojem na lidi a reálný život uniká mezi prsty. Ztrácí se v tom rituálu,“ míní dlouholetý politik.

“Kdybych to chtěl ironizovat, pak to připomíná rituální tance, které vám nabídnou třeba na slavnostech pro turisty v Africe, kde je tančí a v podstatě ani nevědí, proč je kdysi tančili – třeba na přivolání deště. A mně to přijde, že v naší politice tančíme tyhle rituály a lidská podstata politiky, tedy aby se strany staraly o to, jak lidi žijí, jaké mají podmínky, jak by se jim dalo pomoci, co se dá zlepšit, tak tahle podstata nějak vymizela,“ stěžuje si čestný předseda.

Rath: Promrhaný život nadaného člověka

„Podstatou politiky už není, aby politici nějak žili s těmi lidmi a dýchali, aby vnímali, že každý ze spoluobčanů má své problémy, že každý – okřídleně řečeno - nese svůj kříž. Jsou tu rakoviny, rozvody, rodiny nemají táty, kteří by se o ně starali, matky to musí utáhnout i ekonomicky, a chtělo by to tolik si nějak vycházet ku pomoci.... My místo toho řešíme pořád kampaně,“ říká smutně Komárek.

„A mně celé dění kolem Davida Ratha připadá jako kapka rosy, ve které se zrcadlí kus celého světa – té beznaděje. Rath stejně tak reprezentuje promrhaný život člověka, který je nadán mimořádnou energií, inteligencí, mohl by udělat spoustu dobrých věcí už jako lékař. A místo toho je takovouto politováníhodnou součástí politické nedostatečnosti v naší společnosti, kde nedokážeme sundat hledí a podívat se jedni druhým do očí,“ myslí si o kauze dnes už exhejtmana a expolitika ČSSD Valtr Komárek.

„Taková věc se mnou vždycky spíš otřese, trošku mě to raní a je mi z toho nedobře, jiný by řekl šoufl,“ dodává.

Nejvíc moralizují ti se "špinavými" nehty

„A nechci se nad toho Ratha vůbec povznášet a nechci moralizovat, protože takových v politice běhají stovky. A silácká prohlášení typu presumpce viny, padni komu padni, a podobně, které nejvíc šíří ti, kteří toho mají také spoustu za nehty, ale jsou si jistí, že už jim na to nikdo nepřijde, to všechno mě skličuje. Beru to u Ratha jako jistou tragédii člověka,“ uzavírá Komárek téma Rath.

Nad lidmi v politice hůl neláme. „Já mám problém, že jsem proti své vůli uvízl v politice na hodně dlouho a spoustu těch lidí osobně znám. A takových vyhraněně démonických zlých lidí, kteří chtějí vyloženě těm druhým škodit, nevím, možná bych nějaké napočítal, ale většina i v ODS, i v sociální demokracii, i u lidovců a dnes už potažmo v TOPce jsou velice slušní lidé,“ tvrdí sociální demokrat.

Stranické schůze vytváří atmosféru nenávisti

Zátěží podle Komárka je, že na stranických schůzích se vytváří atmosféra nenávisti stran vůči sobě navzájem. „Na stranických schůzích se tvoří takové to ovzduší, kde ti druzí jsou předem považováni div ne za zločince, kteří škodí národu, ubližujou, vymýšlejí pasti a my zase jsme ti ušlechtilí, my ty lidi zachráníme,“ vidí příkopy mezi politickými stranami Komárek.

„No a to spílá jeden druhému všemi možnými osvědčenými formulkami. Socani s láskou k lidem, že my je máme rádi, a ti druzí zase říkají: Vždyť ti socani těm lidem jenom škodí, slibujou, ale přeci lidé si musí pomoci sami, a to víme nejlépe my liberálové. A musíme udělat takové reformy, aby lidé záviseli víc na sobě a ne na státu,“ popisuje čestný předseda názorovou výzbroj těch či oněch.

Všichni to myslí upřímně a dobře, ale...

„A jsou o tom přesvědčeni, jak jedni, tak ti druzí, bez nějaké falše, jenom prostě nemají kritickou sebereflexi,“ myslí si a dodává: „Ti druzí to myslí stejně dobře, jen holt věří jiným postupům a jiným formám. A nejhorší je, že většina těch lidí, co je na takovém tom útočném hrotu politických stran, tomu nejméně rozumí. Tam chybí odbornost na všech stranách. Je tam šílený konjunkturalismus postranních lidí.“

„Z toho žijí masy lidí v mediálních agenturách, reklamních agenturách, ty to hustí do těch lidí. A oni jsou desetkrát denně vyfocení ve všech možných časopisech, protože ti jejich novináři jim pořád vykládají, že se musí prezentovat, že musí být vidět, že to má ohromný vliv,“ popisuje Komárek mediální mašinérii přeměňující lidi na politiky.

A politici jako šaškové loví babičku

„A oni jako šaškové si dávají nějaké maskáče a mluví o nějakých integrovaných systémech a vyloví babičku z povodně a normální člověk si přeci z toho dělá srandu, protože to nemůže brát vážně. Ale ti politici podléhají jakési profesionální mystifikaci toho povolání. Prostě je to jakási politická profesionální choroba,“ myslí si Komárek.

Podle něj je to však politikům málo platné. „Ono stejně pak dopadne všechno jinak, Že buď ty preference, které mají a vyspílají je na těch druhých, nakonec ztratí. Anebo je získají, ale pak si zase s nimi nevědí rady a pak je zase po roce vládnutí nebo po dvou vyspílají ti druzí,“ popisuje Komárek. „A přitom to je normální lidskou etikou řešitelné,“ dodává.

Většina je slušných, ještě to chce osobnosti

„Znovu ale říkám, že většina lidí v těch partajích jsou lidé slušní, jsou inteligentní, většinou vysokoškolsky vzdělaní a někteří hodně vzdělaní, zcestovalí, znají svět, znají světovou politiku, mají mezinárodní kontakty... Tak si myslím, že snad chybí jenom rozumní prostředníci, kteří by měli nějakou neformální autoritu a řekli: Tak se sejděme, diskutujme, veďme dialog,“ dumá Valtr Komárek.

Podle něj jsou v národě možná stovky osobností, kde se nikdo neptá, v jaké jsou partaji. „To by bylo pod úroveň. Takže já bych se nebál, kolik je z ODS, nebo z jiné strany. Já třeba matně vím, že snad profesor lékař Pavel Pafko, kterého si nesmírně vážím, je takový spíše lidumil v tom nejlepším slova smyslu, soucitný člověk s porozuměním pro nějaké ideje třeba sociální demokracie a je to veliká osobnost,“ dokazuje Komárek, že politické smýšlení neubírá opravdovým osobnostem nic na cti.

Mám dva kandidáty na prezidenta, lepší nezvolíte

A má i další příklad. „Stejně tak vím, že též lékař profesor Jan Pirk je výrazně pravicový a netají se s tím a nemá rád socany, co jsem s ním debatoval, ale je to úžasná osobnost. A kdybych třeba měl navrhovat prezidenta, tak bych navrhl Pirka a Pafka a řekl bych, ať si lidé vyberou, ale lepší nevyberou,“ dodal Valtr Komárek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…