Vaše platy ochudí důchodce, naznačil Heger lékařům u Jílkové

09.12.2011 4:41

Lékaři uzavřeli na začátku roku s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem příměří. Podepsali memorandum, teď se ale ukazuje, že na jeho vyplnění zřejmě nebudou peníze. Buďte trpěliví a rozumní, vzkázal ministr. Všichni chtějí všechno, ale tak to nefunguje.

Vaše platy ochudí důchodce, naznačil Heger lékařům u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Téměř rok už uplynul od protestu "Děkujeme, odcházíme", kdy lékaři hromadně podali výpovědi, namalovali si reklamní sanitku na bílo-černo a dali veřejnosti znát, že "náš exodus, váš exitus". Vyrazili do boje za vyšší platy a dosáhli vítězství. Tedy přislíbeného do budoucna. Teď se ale ukazuje, že na vyplnění memoranda nemusejí být peníze. A to se lékařům zase nelíbí.

Jejich další akce nese název "Zůstáváme, splňte sliby". Spojilo se v rámci ní 180 tisíc lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků. Dožadují se svého zvýšení platů o 10 procent hned od příštího roku, jak jim ministr slíbil. Ten jim ale zatím může dát jen 6,25 procent a zbytek v průběhu roku.

"Všichni chtějí všechno, vysoké platy, tu nejmodernější techniku, aby se nic neredukovalo, nerušilo, neměnilo. To nejde," řekl Heger striktně. V pořadu Máte slovo na České televizi měl spíše odpůrce než sympatizanty. S vysvětlením, že přichází další krize a peníze nejsou, příliš nepochodil. "Šetří se všude. V policii, v armádě, ve státní správě. Jsme v situaci, kdy je rozpočet na tom prostě špatně. Takže v nejbližších dvou letech ty peníze nebudou."

"Lékaři krizi nezpůsobili," hájil své angažmá předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. To Heger ostatně ani netvrdil. "Podařilo se nám zvednout platy o dvacet procent, to přibrždění, co přijde příští rok, máme předplaceno," konstatoval Heger.

Němec: Náklady na platy jsou zdaleka nejvyšší

Kromě ne tak velkého zvyšování platů lékařů si nemocice budou muset poradit i s vyšším DPH. To je pro ně ale jen minimální starost. Podle bývalého ředitele VZP Jiřího Němce tvoří DPH v nemocnici průměrně jednoprocentní náklad. "Z toho ještě půl procenta bude kryto zvýšením sebeúčasti pacienta na zdravotní péči, takže DPH je jen půlprocentní náklad nemocnice. Za to víc než padesátiprocentní náklady jsou platy," řekl Němec.

Čeští lékaři jsou podle něj zbytečně nároční. Velká část německých lékařů prý pracuje za průměrnou mzdu, jen ti čeští chtějí třikrát tolik. "Lékaři jsou už teď nejlépe placení vysokoškoláci v České republice," zdůraznil Němec. "Proč 100 tisíc německých lékařů může pracovat za průměrný plat a 1 500 českých lékařů chce pracovat rovnou za trojnásobek?"

Na Engelovu poznámku ohledně toho, jak špatně se mají němečtí lékaři, když tam každý rok desítky Čechů odcházejí za prací, Němec odpověděl klidně - jde o normální situaci, kterou zažívá každá země. I z Německa totiž každý rok lékaři odejdou.

Heger: Neumíme dělat zázraky

Už šest procent je podle ministra bod zlomu. "Na šesti procentech jsme na hraně toho, co ještě jde provést bez důsledků pro pacienta. Není možné dělat zázraky - nesahat na síť, nic nezpoplatňovat ale přidávat peníze na platy," uvedl Heger.

Za tuto hranu se podle Němce překulíme v momentě, kdy začneme lékařské požadavky plnit. "Memorandum je v roce 2013 nesplnitelné, a pokud se bude chtít za každou cenu splnit, dopadne to nejsilněji na pacienty a z nich pak na důchodce," vysvětlil. "Ti totiž čerpají 50 procent zdravotní péče. A pokud budou lékaři trvat na zvýšení platů, někde se na ně musí vzít." Třeba v různých poplatcích, které budou i důchodci muset platit.

Přesně tomu se chce Heger vyhnout, ale lékaři jsou neústupní. Zda přijdou nějaké další protesty, odboráři v pořadu nepopřeli. "Pacienti nebudou úhradovou vyhláškou nijak ohroženi," opakoval Heger "A od lékařů, kteří takto straší své pacienty, je to podlé. My jsme ministerstvo zdravotnictví především pro pacienty. K tomu, aby byli pacienti spokojení, samozřejmě potřebujeme spokojené lékaře a sestry. A my to chceme řešit, snažíme se to řešit. Buďte trpěliví."

Kromě Hegera, Engela a Němce byli hosty pořadu také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic a za veřejnost nespokojený plátce zdravotního pojištění Tomáš Pokluda.

Sledujeme pořad Máte slovo:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…