Venku mráz, u Moravce horko. Kvůli solárnímu byznysu byl nařčen z mediálních fikcí

24.03.2013 14:30

Amun.Re. Společnost s neznámým majitelem a bez zkušeností v oboru se stala hlavním dodavatelem ČEZu. Jak je to možné? Proběhl snad další solární tunel? Ve studiu Václava Moravce se střetl Martin Sedlák, výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost a Martin Shenar, předseda představenstva Amun.Re. Atmosféra ve studiu se záhy dala krájet. Hlavně kvůli vzájemným slovním půtkám mezi Shenarem a Moravcem. Ten prý trpí mediální fikcí...

Venku mráz, u Moravce horko. Kvůli solárnímu byznysu byl nařčen z mediálních fikcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Bezpečnostní informační služba upozornila, že společnost Amun.Re byla při výběru společností ČEZ pro výstavbu solárních elektráren zvýhodněna, protože v té době neměla dostatečný kapitál. „Tak to se mýlí. BIS nevěřím ani slovo,“ odmítl rázně tato obvinění Shenar. Před tím se pozastavil ještě nad tím, jak je možné, že má tyto informace tajné služby právě Moravec. A to bylo teprve zahřívací kolo vzájemného "chřestění zbraněmi".

Transparentnost by podle názoru Shenara měla být u soukromé společnosti zavedena až v okamžiku, kdy je proti ní vyřčeno jasné obvinění, že udělala něco špatně. „Takže podnikatelská morálka vám nic neříká?“ optal se Moravec. „Měli byste být schopní formovat své podezření. Vůči nám žádné konkrétní nebylo vzneseno. BIS nemluví pravdu,“ opáčil Shenar.

Spojení s Rittigem? O ničem nevím, tvrdil Shenar

Žádnou klientelistickou výhodu prý rozhodně nevnímal. „Z veřejných zdrojů ČEZu vyplývá, že platil společnostem průměrně 117 miliard korun, my jsme pro něj stavěli za 105 miliard korun,“ přednesl konkrétní čísla. Na otázku, kdo je ale vlastníkem Amun.Re, se zdráhal odpovědět.

Podle informací České televize advokáti této společnosti spravují i firmy Iva Rittiga, pražského podnikatele a údajně regionálního kmotra ODS. „O žádném spojení s panem Rittigem nevím. Za celý život jsem se nesetkal s žádným českým politikem,“ odmítal toto tvrzení Shenar. Pokud by navíc za touto zakázkou byl stát, tak by měl podle Shenara problém, neboť jeho společnost prý stavěla v porovnání s ostatními až o desítky procent levněji. „Stavěli jsme dobře, levně a za tržní ceny. Vnímejte to už konečně,“ vmetl moderátorovi do obličeje.

Jeho slova ale vzápětí zpochybnil Sedlák svými slovy o tom, že při výstavbě solárních elektráren pro ČEZ právě společností Amun.Re došlo podle jeho informací k mnoha pochybením. Použité solární panely prý pocházejí od různých čínských výrobců a mnoho částí se již muselo dokonce obměnit. „Rozhodně to není žádný mercedes mezi elektrárnami ČEZu,“ konstatoval.

Byla Amun.Re jen skořápkou solárního tunelu?

Hádka ve studiu pokračovala i dále. Zatímco Moravec uvedl, že solární podíl ČEZu na českém trhu je 20 procent, podle Shenara je to pouhých 6 procent. „Samozřejmě se mýlíte, jako ve většině věcí, co tu říkáte. Sám podléháte své mediální fikci,“ obořil se na Moravce.

Moravec vzápětí poukázal na to, že podle smluv společnost Amun.Re oficiálně vystavěla elektrárny s pouhými šesti zaměstnanci. „Na tom přece nezáleží,“ odbyl ho Shenar. „Ale záleží,“ nenechal se Moravec. Shenar se poté bránil tím, že s mnohými zaměstnanci byly uzavřeny jiné typy smluv a dohod. „To ale stále nevyvracíte, že Amun.Re byla jen skořápkou a vy jste bílý kůň,“ odvětil mu moderátor.

Zajímavá detektivka. Snad přijde i rozuzlení

„Tohle může být docela zajímavá detektivka. Budu doufat, že se to vše jednou rozkryje,“ poznamenal Sedlák závěrem. Aliance pro energetickou soběstačnost dle jeho slov usiluje o konstruktivní řešení v otázce ceny za elektřinu, avšak stále prý naráží na nepřekonatelnou hradbu mlčení, a to jak ze strany premiéra Petra Nečase, tak i ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS).

Pokud ale podle Sedláka chce Nečas konečně fungování solárních zdrojů vyřešit a rozkrýt případné solární tunely, které jsou často jeho vládě vyčítány, měl by přistoupit k tomu, aby vše bylo naprosto transparentní a veřejné. „Pak se ukáže, zda za těmito tunely stál i někdo z politiků, jako například exministr dopravy Aleš Řebíček,“ dodal. Obnovitelné zdroje energie jsou podle jeho názoru zajímavou příležitostí, ale v rukách Petra Nečase i zlým nástrojem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karolína Němcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…