Vesecká se vysmála Moravcovi, který o ní mluvil s oznamovatelem kauzy Rath

11.06.2012 8:38

Co byste býval byl udělal, kdyby bývala byla... Asi tak by se dala popsat otázka Václava Moravce, kterou ve svém pořadu položil expolicistovi a nyní soukromému detektivovi Liboru Gregorovi. Ten svým trestním oznámením odstartoval kauzu „Rath“. Řeč byla o nejvyšší státní zástupkyni, která tuto funkci již nezastává bezmála dva roky. Ta měla pro Otázky Václava Moravce jen komentář, v němž neskrývala pobavení.

Vesecká se vysmála Moravcovi, který o ní mluvil s oznamovatelem kauzy Rath
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

Libor Gregor - snad každý už zná jméno přísně utajeného svědka, který odstartoval svým trestním oznámením vyšetřování Davida Ratha. A když tedy ztratil své utajení, mohli jsme jej – sice zezadu – vidět už i v televizi, konkrétně v Otázkách Václava Moravce.

Do Brna jsem jel z obavy

Mimo jiné zde Gregor vysvětloval, proč podával trestní oznámení až na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, kde jej s ním sepsal náměstek šéfa státních zástupců Igor Stříž. „Jednak jsem si vůbec nebyl jistej místní věcnou příslušností,“ vysvětloval Gregor.

„Druhá věc – v rámci vlastního prověřování jsem byl upozorněnej, kam až prostě osoby který probíhají v této trestní kauze, kde jaký mají kontakty, jaký dosahy ve státní správě,“ popsal detektiv s tím, že vzhledem k tomu, jak to u nás chodí, považoval za bezpečnější vyrazit do Brna, než podávat trestní oznámení v „domovském“ Středočeském kraji Davida Ratha, či v Praze.

Co by kdyby, řeknete?

A pak to přišlo, ono příslovečné co by kdyby. „Kdyby byla nejvyšším státním zástupcem Renáta Vesecká, kam byste s tím trestním oznámením – je to hypotetická otázka – ale kam byste s ním šel?“ zeptal se překvapivě Moravec.

„To vám neřeknu,“ byla první reakce detektiva, který pak dál vysvětloval, proč jel raději do Brna, než by podával trestní oznámení blíže k Davidu Rathovi. Odpovědět na sugestivní otázku - z toho ho však moderátor uniknout nenechal.

Chci to vědět, co by kdyby!

„Kam byste podával to trestní oznámení, kdyby v čele nejvyššího státního zastupitelství byla Renáta Vesecká?“ nedal se odbýt Václav Moravec. „To si netroufám říct, jestli bych to vůbec podával. Spíš bych zvažoval, jestli bych to s kamarádem, který je novinář.... Asi bychom to zmedializovali,“ uspokojil konečně Gregor Moravcovu zvědavost.

Co říká tomu, že už bezmála dva roky není ve funkci nejvyššího státního zastupitelství a přesto její jméno stále dráždí Moravcovu zvědavost, se ParlamentníListy.cz zeptaly samotné Vesecké.

Kosmonauti, zemědělci, všichni se vyjadřovali k Vesecké

Tu naše otázka zjevně pobavila. Inkriminovaný pořad totiž neviděla. Své vysvětlení ale má.

„Ač jsem to neviděla, tak mě to vůbec nepřekvapuje,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně. „Už v roce 2010 (tehdy se jednalo o jejím odvolávání – pozn. redakce), ať se Otázky Václava Moravce týkaly zemědělství, ať se týkaly kosmonautiky, tak vždycky potom se svých hostů ptal, co říkají, jestli má zůstat, nebo nemá zůstat Vesecká. Takže já to vnímám jako nějakou osobní záležitost pana Moravce, to že mé jméno neustále vtahuje do nějakých dotazů,“ míní Vesecká.

Detektivova cesta do Brna? Absolutně nevěrohodná

Ta na dotaz označila za velmi nestandardní, že Gregor podával trestní oznámení přímo u náměstka nejvyššího státního zástupce. „Absolutně nestandardní! Protože ví, že standardně oznámení přijímají na nejvyšším zastupitelství asistenti. Takže je to naprosto nestandardní,“ konstatovala Vesecká. Podle ní tak celý začátek kauzy Davida Ratha působí absolutně nevěrohodně.

Připomeňme, co v té souvislosti před Poslaneckou sněmovnou uvedl David Rath: „Takže tento člověk (Libor Gregor) se něco dozví a úplně náhodou se vypraví do Brna přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. A teď si představte, kdo s ním trestní oznámení tam sepíše. Trestní oznámení s ním tam sepsal přímo doktor Igor Stříž, první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství. Dámy a pánové, to je náhodička,“ zdůraznil Rath před poslanci.

Všichni do Brna! A pro dávky zas za náměstkem ministra

„Takže každý z vás, každý občan, když má pocit, že je korupce, prosím do Brna za druhým nejvyšším člověkem všech státních zástupců. To je něco jako místopředseda vlády nebo první náměstek ministra. Takže prosím při rovnosti a standardnosti každý asi může přijít za prvním náměstkem, druhým nejvyšším státním zastupitelem, a on s ním ochotně sám sepíše,“ dodal Rath ironicky.

„Úplně standardní, běžně se to děje každý den určitě mnohokrát s neznámým detektivem. Takže zase náhodička. Víte, je to asi tak totéž, jako kdyby někdo chtěl žádat o sociální dávku, šel na Ministerstvo práce a sociálních věcí a sepsal to s ním první náměstek pana ministra Drábka,“ konstatoval David Rath.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…