Víme, co čeká Zemana. Možná to nebude příjemné

02.04.2013 6:26

Na Pražském hradě zavlaje od středy vedle české i vlajka Evropské unie. Prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso, kteří ji společně slavnostně vyvěsí, však musí počítat s protesty. Jeden z nich organizuje pod heslem Vypískejme eurovlajku Akce D.O.S.T., jejíž předseda Michal Semín srovnává tento akt s vyvěšováním říšské vlajky.

Víme, co čeká Zemana. Možná to nebude příjemné
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Je dobře, že Zeman vyvěsí na Hradě vlajku EU?

46%
54%
hlasovalo: 7943 lidí

Součástí dvoudenní návštěvy předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa v Česku bude slavnostní vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman se však se svým hostem musí připravit na protesty, protože ne všem je po chuti, že by v sídle hlavy státu měla zavlát jiná než česká vlajka. Ve středu v půl jedenácté dopoledne proto na Hradčanském náměstí v Praze pořádá Akce D.O.S.T. protestní shromáždění pod heslem „Vypískejme eurovlajku“.

„Shromáždění svoláváme přesně na dobu, kdy bude vlajka Evropské unie vyvěšována. Náš protest je pochopitelně nenásilný a zcela v souladu se zákony,“ ujišťuje pro ParlamentníListy.cz Michal Semín, předseda občanského sdružení Akce D.O.S.T., že nedojde k žádným pokusům násilně narušit plánované vyvěšení evropské vlajky.

Vlastenci protestující proti vyvěšení říšské vlajky také ostudu nedělali

Zároveň odmítá, že si protestními akcemi uřízne Česká republika v Evropě ostudu. „To je stejné, jako kdybychom o českých vlastencích, kteří protestovali, když byla na Hradě vyvěšována říšská vlajka, říkali, že tím dělali ostudu třeba v Berlíně nebo před světem, který kapituloval před nacismem,“ tvrdí Michal Semín.

„My tu vlajku považujeme v dané chvíli za vlajku protektorátní, protože to je vlajka uskupení, které dává jednoznačně najevo svou mocenskou převahu, svůj úmysl pohltit státy a podřídit je jednomu rozhodovacímu centru v Bruselu. A proti tomu hodláme jednoznačně protestovat bez ohledu na to, co si myslí elity nebo s nimi spojení novináři,“ konstatuje předseda Akce D.O.S.T.

Jděte s eurovalem do Brusele a Běž domů, Barroso, čeká tě Herman

Adresátem protestů nebude jen předseda Evropské komise Barroso. „Chceme dát najevo i své zklamání nad rozhodnutím prezidenta Zemana, protože v průběhu předvolební prezidentské kampaně oproti svému protivníkovi panu Schwarzenbergovi dal najevo, že s eurovalem příliš nesouhlasí a že by si dvakrát rozmyslel, než by ho podepsal. Nyní velmi servilně a ochotně na ten podpis kývl, tak to mu také hodláme připomenout,“ poznamenává Michal Semín.

V duchu hesla „Vypískejme eurovlajku“ si účastníci shromáždění s sebou vezmou píšťalky, aby ten jejich pískot bylo pořádně slyšet. „Máme přichystané nějaké transparenty, kterými chceme ´vítat´ pana Barrosa,“ říká pro ParlamentníListy.cz Michal Semín a jako příklad zmiňuje hesla „Jděte s eurovalem do Brusele,“ nebo také „Běž domů, Barroso, čeká tě Herman,“ což je reminiscence na „Běž domů, Ivane, čeká tě Nataša“ z roku 1968. „Bude to i v angličtině, aby tomu pan Barroso rozuměl,“ dodává předseda Akce D.O.S.T.

Suverenita odmítá superstát a bruselský diktát

Ten věří v hojnou účast, i když se akce uskuteční ve všední den dopoledne, kdy jsou lidé v zaměstnání. „Doufám, že nás tam bude dostatečný počet, aby si toho jak pan prezident, tak pan Barroso všimli. Na jednom místě se tam sejdeme například také se zástupci Suverenity a mají se tam dostavit i členové a příznivci Svobodných,“ připomíná Michal Semín.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Suverenita měla názorově vždy blízko k předchozímu prezidentovi Václavu Klausovi, jenž vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském hradě striktně odmítal. „Suverenita se protestní akce zúčastní a jak už jsme dříve avizovali, vypustíme na Hradě vlajku Evropské unie do vesmíru. Politikou Suverenity je Evropská unie spolupracujících suverénních států, ne superstát a bruselský diktát,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Jiná než česká vlajka zavlála na Hradě jen za protektorátu

V úterý, v den příjezdu předsedy Evropské komise Barrosa do České republiky, Suverenita symbolicky vyšle na Hradčanském náměstí a u Prašného mostu v Praze vlajku Evropské unie do vesmíru stejně tak, jako vyslala do vesmíru dluhy Evropské unie při návštěvě prezidenta EU Hermana Van Rompuye.

Už dříve vydala Suverenita prohlášení, že nechce, aby na Pražském hradě, symbolu české státnosti, vlála vlajka nedemokratického uskupení, které připravuje občany naší země o svobodu, o peníze, o prosperitu i o budoucnost. „Nechceme, aby na Pražském hradě vlála jiná vlajka než vlajka česká. Při té příležitosti připomínáme, že se tak stalo zatím jen jednou v celých československých dějinách, a to za Protektorátu Čechy a Morava,“ připomíná se ve vyjádření Suverenity.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…