Vít Bárta: Pivo bude za 18 korun, máslo za 25!

21.11.2012 10:21

Poslanec Věcí veřejných Vít Bárta se rozhodl bojovat proti vysokým cenám potravin. Na pondělní prezentaci a následně na svém webu uveřejnil cestu, jak toho chce docílit.

Vít Bárta: Pivo bude za 18 korun, máslo za 25!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta ve sněmovně

Předvánoční čas je tak podle Bárty kromě shonu a vybírání dárků spojen také s nakupováním potravin. Jejich ceny v České republice však poslední dobou nepřetržitě rostou, a to nikoli jen kvůli zvyšování dolní sazby DPH. Na vině je také špatný zákon.

"Nehledě na kvalitu potravin ušetříte nákupem v Německu 20 procent z celkové částky, v Polsku pak dokonce 30 procent. Na průměrném předvánočním rodinném nákupu za 5 tisíc korun, kdy se rodiny předzásobují na 14 dní dopředu, dokážete ušetřit více jak tisíc korun, což už je na rodinném rozpočtu znát," řekl Bárta ParlamentnímListům.cz.

Na svém webu pak představil přehledovou tabulku, která skutečně dokazuje nesrovnatelně nižší ceny potravin v zahraničí. Zároveň také označil údajné viníky této cenové bitvy.

"Tím, kdo ceny spotřebitelům skutečně diktuje, jsou velkododavatelé. Společnosti jako Plzeňský Prazdroj, Unilever, Nestlé, Karlovarské minerální vody nebo pekárny PENAM Andreje Babiše drží oproti situaci v ostatních zemích Evropy rovnou většinu nebo při nejmenším majoritní díl na trhu, což jim umožňuje hýbat s cenou podle potřeby," dodal Bárta.

Ten prý zároveň pro nevěřící čtenáře chystá cesty za hranice republiky, kde proběhnou tzv. manifestační, předvánoční nákupy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…