Vítězové či poražení? Jak se to vezme. Babiš ví, že příště bude lídrem

14.10.2012 18:00

Menší politické strany, které se tu více, tu méně, přibližují v agenturních průzkumech předvolebních preferencí pětiprocentní hranici, nezaznamenaly v krajských ani senátních volbách nějaký úspěch, který by vzbudil pozornost. Platí to o stranách Jiřího Paroubka, Jany Bobošíkové i Andreje Babiše. Více se čekalo i od SPOZ spjaté s Milošem Zemanem.

Vítězové či poražení? Jak se to vezme. Babiš ví, že příště bude lídrem
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

Za největší poražené krajských a senátních voleb je považován Petr Nečas se svou ODS a její koaliční partner TOP 09. Vedle nich však prohru utrpěly strany spojené s expremiéry Jiřím Paroubkem a Milošem Zemanem, prezidentskou kandidátkou Janou Bobošíkovou nebo také třetím nejbohatším Čechem Andrejem Babišem.



Pro posledně jmenovaného šlo však jen o test před parlamentními volbami v roce 2014, protože jeho politické hnutí ANO 2011 se krajských voleb nezúčastnilo, pouze vyslalo sedm kandidátů do senátních voleb. Ve volbách do krajů ale Andrej Babiš finančně podpořil uskupení „Východočeši“, „Mimo Jiné“ a M.O.R., což je zlínské hnutí za Morální Očistu Radnice.

Strany voličům práci jen slibují, splnit to nedovedou

„Pro nás to je zajímavá zkušenost. Lidé ale volili tradiční strany a my jsme nováčci. Za úspěch lze považovat, že uskupení Východočeši, které jsme podporovali, získalo čtyři mandáty,“ svěřuje se pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš. „Naše kandidátky do Senátu Domšová, Dobešová a Benešová získaly sedm až osm procent. Vyhrávala jména, která lidi dlouhodobě znají jako třeba Wagnerová nebo Michálek,“ poukazuje majitel Agrofertu na to, že bez zvučného jména není snadné se prosadit.



Pochvaluje si však, jak se svým hnutím ANO 2011 dokázal v předvolební kampani zaujmout. „Na mítinky nám chodilo nejvíce lidí, ať už v Brně, nebo v Praze, kde nám přišlo dvakrát tolik, co Nečasovi se Svobodou. A musel jsem se smát, když jsem si na billboardech přečetl, jak některé strany slibují, že dají voličům práci. Jak by to asi udělaly? To já jim tu práci skutečně dám. Nevím, co chce nabízet pan Sobotka kromě toho, že dobře mluví. Patří mezi ty, pro něž je politika jediný způsob uplatnění,“ pouští se Andrej Babiš do předsedy ČSSD.

Národní socialisty nezachránil ani Jiří Šlégr

Svoji pozornost však upíná ke sněmovním volbám v roce 2014, kam už půjde ANO 2011 jako plnohodnotný uchazeč o poslanecká křesla. „Parlamentní volby budou o programu a o lídrovi. A já do nich půjdu jako lídr, protože ať už já nebo Agrofert jsme určitě známější než ANO 2011,“ plánuje Andrej Babiš, že za dva roky už půjde ve volbách s kůží na trh osobně.  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


Určitě jiné představy o volebních výsledcích měl i bývalý předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek, nyní už šéf Národních socialistů – levice 21. století. Nejlépe dopadla jeho strana podle očekávání v Ústeckém kraji, ale zisk 2,79 procenta na krajské zastoupení nestačil. „Zcela věcně ty výsledky analyzují spolu se svými kolegy,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek na nezdar NS-LEV 21. Trumfem strany měl být Jiří Šlégr, ale bývalý skvělý hokejista získal v Litoměřicích v prvním kole senátních voleb jen 5,65 procenta.

Lidé berou Bobošíkovou, ale její stranu už tolik ne

Podobně neslavně jako NS-LEV 21 dopadla i Suverenita, ačkoli se její předsedkyni Janě Bobošíkové podařilo v průběhu předvolební kampaně nasbírat 50 tisíc podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu. „Nejsem nadšená ani zklamaná. Volební výsledek, bohužel, potvrdil naše očekávání. Nepodařilo se nám přesvědčit občany, aby šli k volbám a volili novou neparlamentní stranu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci


Strana práv občanů Zemanovci, jejíž preference v posledních měsících rostou i v souvislosti s kandidaturou jejího čestného předsedy Miloše Zemana na prezidenta, se sice dostala do krajských zastupitelstev ve Zlínském (7,21 procenta) a Pardubickém (5,31 procenta) kraji, ale i tak zůstala za očekáváním nejen v krajských, ale i senátních volbách.

Vondra nepostoupil, ale průzkumy rozcupoval

V boji o Senát je za velkého poraženého považován ministr obrany Alexandr Vondra, který v Litoměřicích obhajoval svůj senátorský post. Oproti průzkumům, z nichž třeba ten v podání agentury SANEP mu přisoudil pouhá dvě procenta, však dosáhl na třetím místě velmi solidního zisku 17,49 procenta, přičemž ztráta na oba postupující do druhého kola nebyla nijak propastná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…