Vláda asi padne. ODS se musí zbavit zlodějů, říká bývalý ódésák Laudát

01.11.2012 19:10

Nynější místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát byl dlouholetým členem ODS, ze které odešel v červnu 2009. Podle něho nejspíš dojde k pádu vlády a Kongres ODS nic nevyřeší. ODS chybí lídři s vizí a zatěžuje jí vazba na pofidérní podnikatele.

Vláda asi padne. ODS se musí zbavit zlodějů, říká bývalý ódésák Laudát
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Podle Laudáta je ODS na nejzásadnější křižovatce ve své dosavadní historii. První otřes podle něho ODS ustála při Sarajevském atentátu na tehdejšího předsedu Václava Klause.

„Co se teď je v ODS a její úpadek není nic náhodného. Je to pozvolný proces. Lidi, kteří přišli po Sarajevu, přišli s jasnou představou, že ekonomika je nástroj pro vytvoření silné ekonomické lobby. V Praze přišli lidi do ODS často právě v tomto období. Začaly se objevovat manýry jako účelové nábory členů a vazby na pofidérní podnikatele. ODS dnes sklízí negativní plody toho, že vytěsňovala slušné pracovité lidi, kterým se tyto manýry nelíbili. Jihočeši, kteří uspěli ve volbách, jsou většinou bývalí ódésáci, kteří odešli sami nebo byli vytěsněni. Říkalo se, že se poperou současní komunisté s bývalými komunisty, ale teď to vypadá, že se poperou současní a bývalí ódésaci,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Laudát.

ODS dojíždí na slabého lídra

„Na co ODS nyní dojíždí, je slabý lídr. Pravicoví voliči, což jsou lidé, kteří přemýšlí a vydobyli si něco vlastní prací. Pravicoví voliči ztrestali ODS, ale i TOP 09 za nemorální jednání, ať je to korupce, různé kauzy a chování předních činitelů v těch kauzách. Ale u levicových voličů to tak není. Ve středních Čechách tam chytili lídra ČSSD s miliony v krabice od vína a KSČM tam tiše podporovala vládu Ratha, přesto KSČM i ČSSD uspěli. Na kraji se děly patrně velké nepravosti za tolerance komunistů,“ míní poslanec.

Podle Laudáta je špatně, že dva měsíce před koncem roku podnikatelé nevědí, jaké budou příští rok daně.

„Voliče nezajímají nějaké tahanice v parlamentu, vracení zákonů prezidentem. Za to podle nich odpovídá vláda. A ani nemůžeme po lidech chtít, aby žili každodenní politikou a zjišťovali zda, za to může Petr, nebo Pavel. Pak to sečtou ve volbách. Problémem také je, že i když se vláda označuje za reformní, tak se neodvážila řezat do principiálních věcí. Na jedné straně se sice třeba Leoš Heger či Jaromír Drábek pustili od poměrně odvážných projektů, na druhé straně si myslím, že zde chybí tlak na systémovou změnu kvality. Třeba v dopravě to na mě dělá dojem, že tam ty nepravosti přetrvávají. Jenom se ten žvanec peněz, který si někdo rozdělí, zmenšuje. Ke kvalitativnímu zlomu je potřeba mít mnohem větší odvahu a především se ta pozitiva projeví až za mnohem delší dobu. Chybí tady dlouhodobá koncepce,“ myslí si Laudát.

Rebelové řeší křivdy

Podle Laudáta velice trpké ovoce nese nulová tolerance: „Není normální, aby sociální demokracie kašlala na zájmy této země a jenom všechno valila tak, aby se už konečně k moci dostala. Zlomem nezodpovědnosti bylo vyvolání pádu Topolánkovy vlády během českého předsednictví EU. To nám udělalo velkou ostudu a ukázalo to, že ti lidé vůbec nepřemýšlejí. Nulová tolerance způsobila, že strany vykopali obrovské příkopy.“

Bývalý poslanec ODS kritizuje také takzvané rebely ODS. „Většina lidé si řeší své problémy, ale schovávají se zástěrku pravicové politiky. Já osobně bych byl mnohem pravicovější, než provádí tato vláda. Myslím si, ale že tady hraje roli nějaká bolest z politického boje v ODS. Ať jsou to odvolání z pozice předsedy klubu, odvolání z pozice ministra zemědělství či problémy v místních buňkách ODS či osobní rozepře. Chybí tomu komplexní odpovědnost za osud této země,“ zlobí se.

Vládu položí členové ODS

Podle něho je problémem ODS, že došlo vždy ke kolapsu vládní strany zevnitř, ať už šlo o Sarajevský atentát, pád Topolánkovy vlády a potenciální pád vlády Petra Nečase a vlády s účastí ODS tak skončily předčasně.

„To je záležitost, která bytostně ohrožuje tuto stranu, protože při dalších volbách si voliči mohou klást otázku, zda dát ODS hlas, když jejich vláda stejně během volebního období díky jejich vlastním poslancům padne. Já sám jsem z ODS odcházel, ale zůstal jsem v klubu. Také jsem zažil řadu negativních věcí od členů ODS, ale vládu jsem kvůli tomu nesložil. Hlasoval jsem s ODS až na tři výjimky. A dnes se ukázalo, že jsem udělal dobře. Byl jsem proti uznání Kosova, hlasoval jsem proti zkrácení volebního období se slovy, že nelze měnit parametry mandátu během jeho výkonu a že to Ústavní osud stejně shodí. A nehlasoval jsem pro důvěru vládě Jana Fischera,“ připomíná poslanec.

Kongres ODS nic nevyřeší

Kongres ODS podle něho ale nic nevyřeší: „Pokud se nestane nějaká nečekaná smršť, tak to Nečas ustojí a bude obklopen místopředsedy, kteří jsou známými tvářemi. A nedělám si iluze, že oni přijdou s něčím převratně novým. ODS chybí vizionáři, kteří by dokázali přemýšlet v horizontu několika let, ne jednoho roku či příštího kongresu. Za Klause se konaly každou chvíli konaly ideové konference a on vždy dokázal nové zajímavé ideje použít. Pokud by mělo dojít ke změně předsedy, tak by to měla b být nějaká konzistentní skupina s dlouhodobější vizí, ale nemělo by to být ad hoc rozhodnutí.“

„Nemyslím si ale, že ODS zanikne. V nějaké podobě přežije. Teď je otázka, jestli dál bude ztrácet své postavení ve společnosti a jestli ji jiné středové či pravicové subjekty vytlačí na okraj, nebo jestli přijde silný charismatický lídr, nějaký nový Klaus, který ji zvedne z popela. Ta šance pro ni ještě je. Ona na rozdíl od TOP 09 skutečně má stále silné kořeny, které budou přežívat v takových těch malých a středních městech. Například v Klatovech spravují město ódésaci dlouhodobě odpovědně. Když se chce, tak to jde. ODS by se musela zbavit ale pseudopodnikatelů, s prominutím zlodějů, kteří jsou na ODS navázáni. Ale nejenom na ni. Kterákoli politická strana se jich nezbaví, by měla skončit na smetišti dějin. Jestli něco ničí chápaní demokracie a svobody v očích lidí, tak to jsou právě tyto manýry,“ říká.

Vláda asi padne. Levice může lidem zavařit

Laudát předpovídá, že vláda Petra Nečase příští týden padne. „Vláda příští týden s velkou pravděpodobností skončí. A teď slyšíme od ČSSD, že chce předčasné volby, slyšíme to i od některých představitelů TOP 09 a mluví o tom i Petr Nečas. Jakoby ty lidi pro ně byli kus hadru a když se mi nelíbí politická konstelace, tak je poženu k volbám. My jsme byli zvoleni na čtyři roky, máme odpovědnost a nejsme zde od toho, abychom každou chvíli honili lidi k volbám. Povinností politika je snaha nalézt pozitivní řešení. Jsem přesvědčen, že většině politiků nedochází, že zde odpovídají za deset milionů lidi a že to nejsou jejich hračky,“ zlobí se poslanec.

„Nelíbí se mi, že tu zahnízdila móda řešit vše předčasnými volbami. Přece velcí mužové politiky se umí vždy nějakým způsobem můžou dohodnout a hledat to, co je pro společnost nejvýhodnější. V tom se bohužel zhoršila politická kultura. Jakkoli můžou mít miliony výhrad k vládnutí Václava Klause či Miloše Zemana, tak si dokázali spolu sednout a domluvit se. Teď se na nás valí spousta problémů v podobě krize eurozóny a krize integračního projektu jako takového. Co vyřeší předčasné volby? Akorát zde bude ústavní většina ČSSD a KSČM. Kdyby šlo o standardní evropské sociální demokraty, nic dramatického by se nestalo, ale dodnes jimi nejsou. Levice zde může spoustě lidí zavařit. Zničit jejich sny, jejich práci, může je šikanovat a ekonomiku přivést ke krachu,“ varuje Laudát.

Klaus by už ODS vůbec nepoznal

Podle něho by ČSSD a KSČM mohly provést změny v ústavě, které by radikálně omezily občanské svobody, vlastnická práva a soukromé vlastnictví. Tyto změny ústavy by pak mohly být v platnosti po mnoho let, protože pravicová ústavní většina těžko kdy vznikne.

Hodně se hovoří o tom, že by se mohl do ODS vrátit Václav Klaus. Podle Laudáta by Klaus už ale stranu, kterou zakládal, vůbec nepoznal: „Já osobně, na rozdíl od jiných, bych mu neradil, aby se vracel do ODS, protože by se asi nestačil divit. Jsou tam úplně jiní lidí s jinými životními prioritami. Klaus již není aktivně v ODS deset let. Je otázka, zda by měl sílu zbavit stranu těch negativních manýrů“.

Podle něho měl Klaus pravdu v tom, že zřízení krajů bude pro Česko i ODS neštěstím. „Seděl jsem tehdy, když bylo jasné, že projde zřízení krajů, s Václavem Klausem a tehdejším primátorem Koukalem na obědě a Klaus již tehdy řekl, že to bude další zbytečné korupční patro a proč nenecháme okresy, když fungovaly. Také varoval před tím, že ODS se rozpadne na 14 stran v krajích, kde bude 14 gubernátorů či jak to tehdy řekl. Obrovský problém v ODS nastal, kdy ODS ovládla kraje. Pak začaly převládat místní zájmy. Stát předal dost peněz a pravomocí krajům a pokud chcete dělat reformy, tak se manévrovací prostor zmenšuje. Pokud chceme něco udělat pozitivního, tak by měly kraje zmizet ze scény. Na čerpání evropských dotací nejsou třeba,“ navrhuje poslanec Laudát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…