Vladimír Dlouhý: Za krizi mohou i obyčejní lidé, kteří žili na dluh

06.12.2011 6:15

Ekonomická krize? Před čím doopravdy stojíme, se dozvíme do Vánoc. Tvrdí to někdejší ministr průmyslu, ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Vladimír Dlouhý. Bránit se vnějším vlivům podle něj může ČR jen reformami. Prioritou pak má být zabránění zneužívání sociálního systému a naopak přidání těm, kteří to opravdu potřebují. A řekne-li se krize, pak viníky je třeba hledat i v řadách obyvatel, a to i z nižších vrstev, míní Dlouhý.

Vladimír Dlouhý: Za krizi mohou i obyčejní lidé, kteří žili na dluh
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Evropská unie a zejména eurozóna se potýká s nejistotou, která bude mít dopad i na Českou republiku. Podle Vladimíra Dlouhého však je pořád ještě šance, že Česko nespadne do hluboké recese, ačkoliv ani tu nelze vyloučit.

O Vánocích už budeme vědět, co se na nás valí

„Především pořád není jasné, před čím doopravdy stojíme. Před Evropskou unií a potažmo eurozónou už bylo více rozhodujících termínů, ale v tuto chvíli jde o další rozhodující dobu, kdy se do Vánoc ukáže, zda se podaří eurozónu stabilizovat," uvádí pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dlouhý.

Tato stabilizace přitom podle něj závisí na tom, do jaké míry se ukáže, že země jako Španělsko a hlavně Itálie budou moci financovat svůj dluh za podmínek, které pro ně nebudou extrémně drastické. Jde prý o to, aby se ukázalo, že trhy, banky nevyjímaje, začnou eurozóně, některým zemím a jejich státním cenným papírům dlouhodoběji věřit a poskytovat finance za přijatelných podmínek.

Může přijít sice malý, ale ekonomický růst

„Pokud se toto podaří během následujícího týdne až dvou týdnů, pak si myslím, že platí číslo růstu ekonomiky pro příští rok někde mezi nulou a jedničkou a možná i trochu nad jedničkou," odhaduje Dlouhý.

„Pokud se to ale nepovede, pak teprve nastane ten krizovější scénář, o kterém se tak rádo a populárně hovoří ze strany ekonomů, kteří třeba nejsou v NERVu, ale pracují pro různé finanční instituce a hovoří o tom, že vláda si ani neuvědomuje, co se na ni řítí," míní Dlouhý.

„Já si myslím, že vláda si rizika uvědomuje," odmítá slova kritiků Dlouhý s tím, že vláda jen nechce sýčkovat a podávat za jediný možný scénář, že se blíží neodvratně hluboká recese.

„Ona by koneckonců mohla být ještě hlubší než ta v roce 2009. Ale pokud se podaří během následujících dvou týdnů eurozónu zastabilizovat, tak možná s pokulháváním, ale můžeme se přehoupnout do dalšího roku a růst české ekonomiky by se mohl pohybovat někde kolem zmíněného procenta," dodal pro ParlamentníListy.cz exministr Dlouhý.

Kritika reforem? Jde o to, kdo kritizuje

Tím pádem by to sice podle Dlouhého nebylo nic příjemného, ale „nebude to nic katastrofického". Je-li stabilizace eurozóny bod jedna, pak zadruhé podle Dlouhého platí to, co prý opakuje do omrzení: „Nejlepší reakcí na to, co se děje kolem nás, je to, co já nazývám domácími ekonomickými úkoly. To znamená zavádění strukturálních reforem na pracovním trhu, v sociální oblasti, ve zdravotnictví, rozpočtové reformy...," připomněl Dlouhý.

„Jsou proti tomu stávky odborů, protestuje proti tomu opozice. Reformy se staly slovem, které už se nám ani nelíbí, ale přesto si musíme uvědomit, že musíme udělat všechno proto, abychom zvýšili konkurenceschopnost naší země a současně udrželi naše rozpočty a zadlužení pod kontrolou alespoň tak, jak je tomu nyní," připomíná ekonom.

Pokud jde o kritiku reforem, je podle Dlouhého nutné podívat se na to, kdo kritizuje. „Pokud kritizuje sociálnědemokratická opozice nebo odbory, pak se ptám: Dobře, možná, že máte pravdu, ale jakou reformu jako alternativu vy nabízíte? Protože ta alternativa nesmí vést k hlubšímu zadlužení státu ani žádných jiných institucí přímo či nepřímo se státem souvisejících," tvrdí Dlouhý.

SLEDUJEME: Vládní reformy


Nepotřebným sebrat, potřebným přidat

Jako prioritu reforem staví Dlouhý zabránění zneužívání sociálního systému státu těmi, kterým sociální dávky nenáleží. „Aby nebyly zneužívány dávky, ať už z oblasti zdravotnictví, sociálního pojištění, z oblasti důchodové... Ale současně je třeba zvýšit takové dávky těm, kteří to opravdu potřebují," dodal Dlouhý redakci.

TÉMA: Sociální dávky


Pomineme-li zmíněnou „politickou" kritiku, pak je zde podle něho ještě kritika z odborných kruhů. „S tou já v mnohém souhlasím, že některé z těch reforem nejdou dostatečně daleko," konstatoval.

Sám však jako bývalý politik nebo nyní člen Národní ekonomické rady vlády musí odborné kritice připomenout, že "jedna věc je krásně narýsovaná reforma tak, jak bychom si ji my elitáři, my intelektuálové, my ekonomové přáli. A druhá věc je, co projde v daném rozdání politických karet ať už v koalici, parlamentu či Senátu".

Nejen finanční kruhy, ale i obyvatelstvo má vinu

Ten odmítá, že by za současnou krizi, jak bývá často uváděno, mohly jen finanční kruhy. „Já vůbec nezpochybňuji spoluzodpovědnost, zdůrazňuji slovo spoluzodpovědnost finančního sektoru a velkých investičních bank za finanční krizi i za problémy s jejím řešením," prohlásil Dlouhý.

„Nicméně, a proto jsem zdůraznil slovo spoluzodpovědnost, domnívám se, že k finanční krizi, ke které jsme dospěli v roce 2008, přispěly téměř všechny struktury společností vyspělých zemí," myslí si Dlouhý. „Ať už jsou to obyvatelé, a to dokonce i z nižších vrstev, kteří absurdním způsobem podlehli různým nákupním horečkám financovaným na dluh," uvádí pro ParlamentníListy.cz  ekonom.

Toho překvapuje, že se tomu tak děje i u nás. „Vždycky jsem myslel, že alespoň tady ve střední Evropě máme v paměti slova už našich babiček, které dětem říkaly: Nesmíš si půjčit víc, než můžeš splatit. A lidé, kteří si půjčovali a věděli, že nejsou schopni platit, nesou svoji zodpovědnost. Zodpovědnost nesou samozřejmě politici. Je tu ale i o souhra okolností, kdy nejvyspělejší rozvíjející se země jako Čína a některé země jihovýchodní Asie a Latinské Ameriky se poučily z vlastní krize z devadesátých let a začaly akumulovat své rezervy do absurdní výše a ukládaly je zejména do amerických dluhopisů. Tím umožnily zase financování dluhu v USA, ale i v západní Evropě." uzavřel pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dlouhý.


Čtěte také:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…