Vladimír Remek exkluzivně: Soudruzi, tohoto pána volte na Hrad

05.12.2012 16:08

ROZHOVOR Europoslanec Vladimír Remek se koncem října rozhodl nepřijmout nabídku KSČM a nestal se tak jejím kandidátem v historicky první přímé prezidentské volbě. Naopak sám se v těchto dnech rozhodl veřejně vyjádřit podporu Miloši Zemanovi. Zdůvodňuje to velkými životními zkušenostmi expremiéra i tím, že ho poznal jako člověka, který drží slovo.

Vladimír Remek exkluzivně: Soudruzi, tohoto pána volte na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Remek

V médiích se objevila zpráva, že se zúčastníte páteční tiskové konference prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Nezvažoval jste jako europoslanec zvolený na kandidátce KSČM, že počkáte se svým vyjádřením až na sobotní jednání ústředního výboru, které má rozhodnout o podpoře některého z kandidátů?

Ve chvíli, kdy mají občané poprvé možnost se v přímé volbě vyjádřit každý jednotlivě svým hlasem ke kandidátům na prezidenta, tak má z mého pohledu jakékoli usnesení jakéhokoli grémia politické strany, tedy i KSČM, ale například i ČSSD, pouze doporučující charakter. Já jen poprvé veřejně na takovémto formátu potvrdím to, co jsem při různých příležitostech říkal všem těm, kteří se o to zajímali, zejména dovnitř KSČM na různých úrovních a v různě širokých kolektivech, že podpořím Miloše Zemana.

Budete se za podporu Miloši Zemanovi přimlouvat i uvnitř KSČM?

V sobotu se chystám vystoupit na ústředním výboru a budu pochopitelně hovořit o svých názorech, protože to bude poprvé od oznámení, že KSČM nebude stavět svého kandidáta, co na takto širokém fóru strany, za kterou jsem v Evropském parlamentu, budu mít šanci mluvit. A podpořit Miloše Zemana se budu snažit nejen ve svém projevu, ale i při setkáních a rozhovorech během jednání.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se oficiálně obrátil na Vojtěcha Filipa, aby KSČM podpořila Jiřího Dienstbiera. Probíhá komunikace mezi stranami až tak, že by Vaše podpora Miloše Zemana mohla vedení KSČM vadit?

Nepředpokládám, že ten názor bude úplně jednotný, ani si nemyslím, že by moje podpora Miloše Zemana měla vedení vadit. Čímž neříkám, že nejsou a nebudou lidé, kteří budou mít jiný názor. Navíc nejsem jediný, kdo se z KSČM či ČSSD přihlásil k podpoře nějakého kandidáta.

Co vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl podpořit právě Miloše Zemana?

Ze všech kandidátů na prezidenta znám Miloše Zemana nejdéle, a to nejen na společenské úrovni, že mě někde přijímal jako premiér nebo předseda Poslanecké sněmovny, ale naše cesty se sešly i jinak a měl jsem příležitost s ním také spolupracovat. Podle toho, jak jsem ho poznal, ho pokládám za člověka, který rozumí politice a který navíc drží slovo.

Vladimír Remek

  • KSČM
  • Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance ČR v Rusku

Zůstanete u jednorázového vyhlášení podpory, nebo mu pomůžete i jinak třeba účastí na předvolebních akcích?

To ukáže čas a vývoj situace, ale kromě pátečního setkání a tiskové konference tak v tomto smyslu budu samozřejmě vystupovat i na ústředním výboru a předpokládám, že budou i jiné příležitosti, kde ho budu moci podpořit. V úvahu tak určitě přichází i to, že bych ho přišel podpořit na některá setkání s občany. Ale bude záležet na něm a na jeho týmu. Uvidíme...

Proč nepodpoříte Jiřího Dienstbiera? V čem je Miloš Zeman lepší?

Já si myslím, že pro Miloše Zemana hovoří velká životní zkušenost a to, že zažil v životě i v politice nejen vzlety, ale i tvrdý pád, a tak je velmi poučený. Miloš Zeman má větší záběr v politickém spektru. Rozhodně se ale o něm dá říct, že je nepravicový kandidát. Proti Jiřímu Dienstbierovi nic nemám. Ale Miloše Zemana znám osobně, konzultoval jsem s ním i dříve některé otázky ...

Když jste definitivně oznámil, že vy sám v první přímé volbě prezidenta kandidovat nebudete, objevily se hlasy, že jste to vzdal a že jste neměl utíkat z boje. Považujete toto své rozhodnutí nadále za správné?

To, že jsem to vzdal nebo utíkal z boje, není úplně přesné. Určitě jsem z boje neutekl a osobně mi to takhle ještě nikdo neřekl. Já jsem v zásadě ten samý názor, že bych neměl kandidovat, říkal od samého počátku, kdy se moje jméno začalo spojovat s tím, že bych mohl být jedním z kandidátů. Myslím si, že i dva kandidáti z levice jsou v České republice luxus, ať už o levicovosti Miloše Zemana někteří pochybují. Ale tři kandidáti levice by bylo stoprocentně smrtelné, protože by se podle mě žádný z nich nedostal do druhého kola. Neutekl jsem z boje, jen jsem zodpovědně zvážil možnosti. Také mám určitou zodpovědnost a nechtěl bych být pro historii označován za někoho, kdo spoluzpůsobil, že se žádný nepravicový kandidát nedostal do druhého kola.

To byl hlavní důvod vašeho rozhodnutí?

V tomto kontextu, když jsem tento postoj sděloval, jsem také říkal, že není čas pro komunistického kandidáta na prezidenta. Tento názor ostatně potvrdily i některé události po krajských volbách. Nesmírně si vážím podpory, která mi byla lidmi vyjádřena, lidé mě zastavovali i na ulici. Bylo to příjemné, potěšující, vážím si toho, ale komu jsem měl možnost vysvětlit své stanovisko, tak mě po zvážení mých argumentů pochopil. A já bych za tu podporu chtěl lidem poděkovat, protože nemám možnost říkat to dostatečně často a v dostatečné míře, aby se to ten, kdo na mě s kandidaturou myslel, dozvěděl. Ta podpora nebyla malá, dokonce v určitých průzkumech - ač jsem nic neinicioval a na kandidaturu nekývl - dokonce větší, než u některých stávajících kandidátů. Jsem ale přesvědčen, že každý rozumný člověk by měl umět zvážit svoje mantinely. A to nejen v politice...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…