Všechny naštvat a ještě vypadat jako pitomec. To je výkon, "chválí" vládu ekonom

05.12.2012 8:14

Ekonom Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE v Hospodářských novinách objasnil nízkou popularitu vlády na příkladu jejího vztahu k švarcsystému. Ten by podle ekonoma neměl být řešen kriminalizací, ale umožněním zvolit si důchodové spoření podle svých potřeb.

Všechny naštvat a ještě vypadat jako pitomec. To je výkon, "chválí" vládu ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

„Naštvat prakticky všechny napříč politickým, sociálním a kdoví jakým ještě spektrem a ještě u toho vypadat jako pitomec, to je výkon, za který se netleská ani jednou rukou,“ píše ekonom. Bujení švarcsystému podle něj ukazuje především to, že lidé mají nedůvěru ve způsob, jakým s jejich daněmi a dalšími odvody nakládá stát. „Švarcsystém ukazuje jediné - jakmile se otevře okno, kterým je možné uniknout z hypertrofovaných daňových povinností, okamžitě jej využijí všichni, kteří jen trochu můžou,“ myslí si ekonom.  

„Jedinou možností, jak nenásilnou cestou zabránit nárůstu nespravedlnosti se švarcsystémem související, je systémová reforma důchodového a zdravotního systému a jeho podstatné přiblížení skutečně pojistnému modelu,“ doporučuje ekonom. Dnes je totiž prý ten, kdo řádně platí daně v jasné nevýhodě proti těm, kteří si svou daňovou povinnost „optimalizují“ například tím, že v rámci švarcsystému ušetří na odvodech.

„Trvalým řešením není kriminalizace OSVČ, ale legální možnost vyvázat se z paternalisticky nastaveného systému, tedy včetně vědomí, že když si dnes neplatím, nemůžu očekávat, že v budoucnu budu dostávat,“ myslí si Tajovský.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…