Vstane Sovětský svaz z popela? Zřejmě ano. Putin plánuje euroasijskou unii. Brzy

29.12.2013 22:11

Je Sovětský svaz již dávnou minulostí? Možná že ne tak docela. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden v úterý řekl, že jsou vyřízené už i poslední podrobnosti k tomu, aby byla v roce 2015 spuštěna ekonomická unie mezi Běloruskem a Kazachstánem, k níž Moskva doufá, že by se mohla připojit dokonce i Ukrajina.

Vstane Sovětský svaz z popela? Zřejmě ano. Putin plánuje euroasijskou unii. Brzy
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Upozornil na to web blacklistednews.com a následně nezávislý český zpravodajský portál AC24.

Po rozhovorech s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem Putin slíbil, že tzv. Eurasijská ekonomická unie se pro všechny zúčastněné přemění na nový zdroj růstu. Tato aliance nahradí daleko volnější Eurasijskou celní unii, kterou Rusko zformovalo s těmito dvěma postsovětskými zeměmi ve snaze vybudovat rivala ve volném obchodu vůči bloku 28 národů EU.

Místo Sovětského svazu Euroasijská ekonomická unie? Zřejmě ano

„Zástupci vlád této tzv. trojky (Ruska, Kazachstánu a Běloruska) vypracovali koncept institucionální části dohody o Eurasijské ekonomické unii,“ řekl mimo jiné Putin v televizních poznámkách.

A dodal, že tento dokument určí mezinárodně právní status organizačního rámce, cíle a mechanismy toho, jak by měla tato unie, zahájená k 1. lednu 2015, fungovat.

Podle zmiňovaných zdrojů tak Putin učinil z vytvoření postsovětské ekonomické unie, ke které by se jednoho dne mohly přidat i takové národy jako Turecko a Indie, úhelný kámen svého třetího funkčního období v Kremlu.

Jenže jak víme z posledních týdnů, Rusko vyvinulo nesmírný tlak na Ukrajinu, aby se k této alianci přidala. Pohrozilo jí ekonomickými sankcemi za to, že Kyjev (hlavní město Ukrajiny) byl v uplynulém měsíci na pokraji průlomové obchodní a politické asociační dohody s Bruselem. To, že nakonec došlo k rozhodnutí ukrajinských politiků pakt s EU zavrhnout, zažehlo největší protesty od prodemokratické Oranžové revoluce v roce 2004.

Ty se však již uklidnily, poněvadž shodné body vzájemné dohody nakonec politici našli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…