Vyhrocené vystoupení protirestituční spisovatelky v ČT: Moderátor zažil muka

10.08.2012 14:41

VIDEO UVNITŘ Spisovatelka a aktivistka proti církevním restitucím Lenka Procházková v pátek odpoledne ovládla studio České televize. V emocionálním vystoupení, při kterém se televizní moderátor jen těžko dostával ke slovu, ujistila, že bude ze všech sil bojovat proti předání majetku, které považuje za popření celých českých dějin.

Vyhrocené vystoupení protirestituční spisovatelky v ČT: Moderátor zažil muka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka a kandidátka do Senátu Lenka Procházková

"Česká televize ale i jiná média nejsou nestranná, jsou pod politickým tlakem a taky jsou líná přemýšlet samostatně," uvedla Procházková nedávno pro Parlamentnilisty.cz. Nyní však dostala v České televizi prostor a ovládla jej nezapomenutelným způsobem. Hned v úvodu svého vystoupení setřela tvrzení katolické církve, které kampaň proti restitucím přirovnala k nacistické propagandě. „Být katolickou církví, tak bych chodila velice po špičkách kolem Třetí říše,“ rozčílila se spisovatelka a toto rozpoložení jí vydrželo po celou diskusi. Moderátor David Borek se jen obtížně dostával ke slovu.

Anketa

Jsou církevní restituce důležité?

hlasovalo: 4927 lidí

Když Procházková veřejně vyzvala generálního ředitele ČT, aby k problematice restitucí uspořádal několikahodinový přímý přenos, zmohl se Borek jen na větu  „Já jsem jen obyčejný zaměstnanec České televize" a dále v průběhu rozhovoru mu bylo bojovně naladěnou respondentkou hojně skákáno do řeči.

Podrážděně spisovatelka reagovala i na dotaz, co říká petici kulturních osobností na podporu restitucí. „Mě nezajímá, co si myslí Lucie Bílá. Já bojuju za to, co chce 80 procent lidí,“ namítla. Posléze připomněla, že vždycky stála proti těmto „osobnostem.“ „Je to jako když osobnosti podepisovaly „antichartu,“ dodala. K tomuto tématu se vyjádřila i v rozhovoru pro Parlamentnilisty.cz: "Jenže osmdesát procent lidí už ví kolem těchto restitucí o co jde, a má i svůj vlastní názor. To, že vláda neposlouchá názory lidí, které zastupuje, to je pak druhá věc."

„Ten zákon nás zavádí 300 let zpátky,“ řekla dále spisovatelka o návrhu vypořádání státu s církvemi. Nyní podle ní hrozí, že bude revidován i přístup k církvím, který je v našem národě historicky zakořeněn. „Já se nebudu omlouvat za to, co vyvlastnili Masaryk, Švehla nebo Rašín. To byli největší muži našich dějin,“ vzkázala spisovatelka církvi ostře.

K tomuto tématu se již dříve vyjádřila v dopise, který napsala společně s režisérem Václavem Dvořákem a bohemistou Mojmírem Grygarem: "Po založení demokratické Československé republiky se i správcovství římskokatolické církve umenšilo o rozsáhlé nemovitosti zabrané ve prospěch rolníků."

Posléze odhalila zákulisí restitucí:„Je to veliký tunel, související se skupinami politiků a podnikatelů.“ K tomu prý poslouží spousta nic netušících idealistů. „A já varuji paní ministryni Hanákovou, aby nedopadla jako paní ministryně Parkanová,“ dodala výhrůžně.

Na dotaz redaktora, zda má smysl takto protestovat a vzbuzovat veřejné vášně kvůli částce, která není pro českou ekonomiku až tak zásadní, pak spisovatelka nečekaně vypálila: „Tady nejde o tu částku, toto je spor pravdy a lži!“ Zákonem o církevních restitucích se podle ní mění smysl českých dějin a to za žádnou cenu nepřipustí.

K tomu ve výše zmíněném dopise uvedla: "I dnešní občané České republiky  stále nesou ve své historické paměti poselství Mistra Jana Husa, upřímného a statečného reformátora. Kazatele, který za svou oprávněnou kritiku pokleslých mravů a praktik římskokatolické církve neváhal zaplatit životem.Češi a Moravané už kdysi prošli násilnou rekatolizací a nezlomilo je to. Smysl dějin národa nelze přepsat ani popřít, pokaždé se znovu vynoří, ozřejmí a utuží. Hrdost národa se nedá ukrást, tak jako pole a lesy."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…