Výpovědi českých prodavaček: Denně čelí šikaně a ponížení

24.11.2013 21:30

V médiích se před nedávnem objevil článek o šikaně prodavaček a tvrdých praktikách manažerů jednotlivých supermarketů. Reakce dalších nespokojených zaměstnanců na sebe nenechaly dlouho čekat. Jejich výběr přinesl server moneymag.cz.

Výpovědi českých prodavaček: Denně čelí šikaně a ponížení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Supermarket, ilustrační foto

Sedět u pokladny nebudete, vysedávání vás při práci zpomaluje. Tak zněl příkaz manažerky jistého ostravského supermarketu, která nechala pokladním vzít židle. Zaměstnankyně si stěžovaly na oteklé nohy a bolavá záda, avšak marně. Situace se zlepšila až po medializaci celého případu.

Reakce další zaměstnanců supermarketů napříč republikou ale dokazují, že takové chování nadřízených bohužel není výjimečné. Mnoho lidí si například stěžuje, že si v práci za celou směnu nemůže dojít na toaletu. Mnozí z nich proto celou směnu nepijí, někteří i proto, že za kasou jednoduše pít nesmí.

Kdo markuje pomalu, letí

A dbá se i na rychlost markování jednotlivých nákupů. "Nemarkujeme zboží tak rychle kvůli tomu, že bychom se chtěli zákazníka rychle zbavit. Když nás přijímají, dávají nám jasně najevo, že se u nich bere v potaz rychlost zaměstnance namarkovat zboží. Ten, kdo měl nejméně zboží za minutu po celý měsíc, dostal padáka," uvedla jedna z pokladních, která nechtěla uvést své jméno kvůli obavě ze ztráty zaměstnání.

Zaměstnanci dále poukázali na skutečnost, že přesčasy, samozřejmě neplacené, jsou samozřejmostí. "Byla jsem na tom psychicky špatně. Domů jsem chodila s pláčem. Měla jsem pouze čtyřhodinový úvazek, domů jsem ale odcházela i po dvanáctihodinové směně," vypráví jiná pokladní. Když si začala stěžovat, nadřízený jí prý začal vyhrožovat.

Ve svých výpovědích se zaměstnanci shodují i na tom, že se i přes útrapy ve své práci bojí o ztrátu místa. Jsou si totiž vědomi vysoké nezaměstnanosti a dané podmínky tak prý musejí snášet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…