Vysočinu opět povede Běhounek, Zemanova SPOZ propadla

14.10.2012 16:40

Kraj Vysočina povede i následující čtyři roky hejtman za ČSSD Jiří Běhounek. Do koalice půjdou sociální demokraté zřejmě s komunisty. Zatímco Zemanova SPOZ, na kterou právě v tomto kraje hodně sázely, propadla a nedostala se ani do zastupitelstva.

Vysočinu opět povede Běhounek, Zemanova SPOZ propadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Jiří Běhounek si post hejtmana jako lídr nejsilnější strany a vítěze voleb vzít nenechá.

„Půjdeme do jednání s ostatními stranami, které se dostaly do zastupitelstva, ale s tím, že pro současného hejtmana chceme křeslo i nadále,“ uvedl krajský předseda ČSSD Zdeněk Chlád.

Sám Běhounek si výsledky voleb pochvaluje, a přestože tentokrát vítězství nebylo tak drtivé jako v roce 2008, sociální demokraté si ho cení snad ještě více.

„Vždycky je daleko těžší výsledkem obhájit dál, než se k němu poprvé dostat.  Těší nás, že voliči uznali naši práci a děkujeme jim za to, že nám dali hlasy,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Jiří Běhounek.

Sociální demokraté chtějí jít do jednání se všemi úspěšnými stranami, nikoho nechtějí vynechat.

Nejsnazší cestu by ČSSD přitom měla měla ve spolupráci s komunisty. ČSSD získala 17 a KSČM 11 mandátů. Pro 45členné zastupitelstvo by mohly tyto dvě strany utvořit koalici s převahou.

Lidovci jsou třetí - před ODS

Lidovci skončili se sedmi mandáty na třetím a ODS s pěti mandáty na čtvrtém místě. Zemanova SPOZ skončila mimo zastupitelstvo. Získala jen 4,3 procenta hlasů.

Před čtyřmi roky získali osm křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, teď si ještě o tři polepší.

„S výsledkem jsme samozřejmě spokojeni a dá se říct, že odpovídá dnešní situaci ve státě. Občané jsou na tom stále hůře a dali to náležitě najevo, a i tím jsme získali více hlasů. My jsme konkrétně získali o tři křesla více, než jsme měli doposud,“ dodal krajský šéf KSČM Pavel Kalabus.

Jak nakonec dopadnou jednání o spolupráci pro další čtyři roky, ukážou další dny a týdny. Už nyní je ale jasné, že druzí nejsilnější – komunisté – chtějí do rady, a tedy vedení kraje, stůj, co stůj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…