Začalo to jako vtip, ale už je to vážné. Töpfer sbírá podpisy na prezidenta

11.02.2012 12:33

Senátor za ODS, herec a ředitel divadla Tomáš Töpfer se rozhodl s největší pravděpodobností jít do boje o post hlavy státu. Podle informací ParlamentníchListů.cz začal už shánět v Senátu podpisy. Pokud jich sežene deset, může se o místo prezidenta utkat s dalšími rivaly.

Začalo to jako vtip, ale už je to vážné. Töpfer sbírá podpisy na prezidenta
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

Je to přitom jen pár dnů, kdy byl Töpfer po schválení přímé volby prezidenta hostem pořadu Impulsy Václava Moravce. Tam nejprve přímou volbu odsoudil, poté svoji kandidaturu vyloučil, aby o chvilku později připustil možnosti, za kterých by do volby šel.

„Já jsem hlasoval proti této změně,“ uvedl senátor Töpfer. „Neměli jsme totiž dostatek času domyslet, co všechno může přímá volba rozkolísat,“ vysvětlil. Podle něj bude nyní existovat mnohem více lidí, kteří nebudou na Pražském hradě mít „svého prezidenta“.

Podle něj budeme mít v důsledku schválení přímé volby hlavy státu takové: Česko hledá Superstar. Připustil ale zároveň, že by možnost zvolit si prezidenta mohla přinést úřadu nakonec možná větší vážnost. Zároveň však v pořadu odmítl další kroky k přímé demokracii. „Už je to tu jen krok k zákonu o referendu,“ říká.

Stal jsem se politikem, ale státníkem nejsem, říká senátor

Při otázce na svou možnou kandidaturu o prestižní post prezidenta ČR, to nejprve zamítl s tím, že jeho žena prý nechce být první dámou. „Já jsem se stal politikem, ale státníkem nejsem. Myslím, že to je profese, se kterou se člověk rodí,“ řekl Töpfer. „Nevylučuji ale, že bych se přihlásil, pokud by se do volby přihlásil tak slabý kandidát, že bych se rozhodl proti němu jít,“ připustil.

V současné době jsou oficiálně ve hře zatím tři kandidáti: Karel Schwarzenberg (TOP 09), Jan Fischer (nestraník) a Jana Bobošíková (Suverenita). Kdo z těchto osobností se mohl stát impulsem k tomu, aby senátor začal tedy o své kandidatuře uvažovat, se však ParlamentnímListům.cz ověřit nepodařilo – Tomáš Töpfer měl vypnutý telefon.

"Vím, že Töpfer má v tuto chvíli dva podpisy. Na rozdíl od poslanců, kterých je potřeba pro vstup do hry dvacet podepsaných, v Senátu stačí těch podpisů deset. A ty on, dle mého, lehce sežene," řekl ParlamentnímListům.cz jeden ze senátorů, který si však přál zůstat v anonymitě.

Odmítl utkat se o post primátora, Senát ho zklamal...

Každopádně popud proč se takto rozhodl, se dá možná usuzovat i z minulých prohlášeních Tomáše Töpfera, že podle něj Senát v otázce přímé volby prezidenta selhal.

„Jako senátor bych tedy nyní zahájil debatu o existenci Senátu,“ prohlásil. Pro jeho rušení přitom dříve nebyl. „Hasiče také nebudeme rušit, protože už dlouho nebyl požár. Senát je tu jako pojistka a my jsme selhali. Dovolili jsme změnit ústavu z chabého důvodu – podle veřejného mínění,“ řekl poté, co volba hlavy státu v nové podobě prošla, Töpfer.

V tuto chvíli je však jasné to, že se Töpfer do čela dostává. V minulých letech byl ředitelem Divadla Na Fidlovačce, nyní je už veřejně známo, že se stane ředitelem Divadla na Vinohradech. Z řad ČSSD za to, že své ředitelování vykonává společně s postem senátora, byl tvrdě kritizován. Dokonce pražský zastupitel Lukáš Kaucký naznačil, že mu ke zvolení ředitelem divadla mohly napomoci jeho politické kontakty. Herec však podobné výtky rezolutně odmítl s tím, že uvažuje o tom, že by se pokusil i senátorský post v nadcházejících volbách obhájit. Před dvěma lety měl pak Tomáš Töpfer jedinečnou příležitost vstoupit do utkání o křeslo pražského primátora. Tu však nakonec odmítl.

Senátor na sebe upozornil v loňském roce například i tím, že podle oznámení o vedlejších příjmech, darech a činnostech za uplynulý rok dosáhl nejvyššího přivýdělku - celkem vykázal přes 8,6 milionu korun. Zdůraznil však, že jako herci, pedagogovi a spoluvlastníkovi Divadla Na Fidlovačce a restaurace U Kalicha mu nejvíce z toho vynesla rodinná firma.

Nutná je změna Ústavy ČR

K tomu, aby se mohlo klání osobností, jež stojí o to a chtějí usilovat o titul hlavy státu, musí ještě vyčkat na výsledky hlasování o změně Ústavy ČR, do které bude zavedena přímá volba prezidenta republiky.

Podle expertíz ústavních právníků vypracovaných pro Senát, které ParlamentníListy.cz exkluzivně získaly, však vyplývá, že odborníci jsou v drtivé většině proti zavedení přímé volby prezidenta. Někteří si dokonce myslí, že by mohla destabilizovat ústavní a politický systém České republiky.

Většina právníků totiž míní, že změna ústavy ve smyslu přímé volby prezidenta je neodůvodněná. V parlamentní demokracii je běžné, že prezident je volen parlamentem, přímá volba u nás nemá tradici a prezident s přímým mandátem od občanů by mohl narušit rovnováhu moci, vytvářet své vlastní mocenské centrum a ohrozit výsadní postavení vlády v exekutivě. Někteří i samo provedení právní úpravy označili za amatérské, dadaistické či surrealistické, jako by to měl být pokus o diskreditaci přímé volby. A jiní ho dokonce označili i za populismus.

Přmá volba může situaci zkomplikovat. A pozor na neodvolatelnost nového prezidenta!

Marek Antoš, specialista na ústavní právo, se například obává, že přímá volba vládnutí v České republice ještě víc zkomplikuje. „V důsledku to povede i k dalšímu zklamání veřejnosti a nakonec ke snížení její důvěry v politiku,“ míní Antoš.

V Česku je podle něj tradicí, že vláda plní volební program, zatímco prezident ho nemá. Přímá volba prezidenta však přispěje k tomu, že by přišel do kampaně s tím, že bude mít svůj program a vstupoval by do prostoru, který náleží vládě.

„Vytvářel by alternativní mocenské centrum a soupeřil s vládou na jejím hřišti, ovšem v podivném postavení hráče, jehož fauly se nesmějí pískat. Přímá volba prezidenta takovému vývoji nahraje: těžko si představit volební kampaň bez volebního programu a slibů voličům, které se úspěšný kandidát následně bude snažit plnit, aby měl šanci na znovuzvolení,“ varuje Antoš.

Jako velké riziko pak vnímají někteří odborníci také to, že hlava státu zvolená přímou volbou bude neodvolatelná.

Neodvolatelnost  v kombinaci se zavedením přímé volby prezidenta je například i podle komentátora Práva Petra Uhla otevřením Pandořiny skřínky.

„Občané nebudou jen vybírat prezidenta, ale využijí přímou volbu jako projev nespokojenosti a kritiky vůči současné politice,“ napsala ve své analýze Helena Hofmannová z pražské Právnické fakulty.

Voliči tak v rámci ztráty víry v demokracii mohou dát hlas tomu, kdo bude větším bičem na vládu a parlament. Zároveň Senát ani sněmovna nepřistoupily dosud k tomu, že by nějakým způsobem pravomoci prezidenta zpřesnili.

Občané mohou zvolit prezidenta v návalu vzteku

Proto Uhl v sobotním komentáři Práva vyjádřil hrozby, že může dojít k pomalému přechodu k vládě ne-li pevné, tak alespoň pevnější ruky, neb si ji přeje hodně občanů.

„Myslím, že sociální demokracie i Senát jako celek propásly příležitost a další část občanů se časem obrátí proti nim,“ uzavřel svůj pohled na věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…