Zákonodárci a ústavní soudci už nemají doživotní imunitu

01.06.2013 6:30

Zákonodárci a ústavní soudci přišli o doživotní imunitu. V účinnost dnes vstoupila ústavní novela, která jim tuto výsadu zrušila.

Zákonodárci a ústavní soudci už nemají doživotní imunitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Poslance, senátora a ústavního soudce nadále nebude možné trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Poslanecká sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku jeho mandátu, pokud nebude znovu zvolen.

Podobné pravidlo bude platit pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora. Zákonodárci přijali novelu až napodruhé. První poslanecký pokus nenašel předloni v dubnu pochopení v Senátu a pro přijetí normy se v horní komoře nenašlo dost hlasů.

Podruhé už byla skupina poslanců úspěšná; sněmovna schválila předlohu, k jejímuž přijetí je nutná třípětinová většina, letos v únoru a Senát v březnu. V dubnu ji podepsal prezident Miloš Zeman, který ale nemůže návrhy na změny Ústavy vetovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…