Zástupcem ombudsmana se měl stát Jakl. Kvůli nošení kravaty ale odmítl

13.01.2013 19:00

Tématem dnešních Otázek Václava Moravce byl i rozsah a důsledky amnestie. V nich se ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl částečně zastal premiéra Petra Nečase, který spolupodepsal vyhlášení amnestie. Do vězení se totiž nyní dostanou ti natvrdo odsouzení, kteří tam dodnes nenastoupili. V pořadu Jakl prozradil, že se měl místo Vesecké stát zástupcem ombudsmana.

Zástupcem ombudsmana se měl stát Jakl. Kvůli nošení kravaty ale odmítl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Ladislav Jakl v OVM prozradil, že měl být zástupcem ombudsmana. „Kandidátem na zástupce ombudsmana jsem měl být já,“ řekl s tím, že to nakonec odmítl. Jako důvod uvedl, že velkou část života chodí v kravatě a už dlouho se těší, že v ní chodit nebude. Náhradníkem za něj tak bude Ranata Vesecká, která je podle Jakla profesionál. „Je to člověk bezúhonný,“ upřesnil.

Hulvátská a hloupá odezva

Dále v diskuzním pořadu přiznal, že počítali s tím, že amnestie bude vážné téma celé společnosti. I proto Klaus nevyhlásil amnestii na oslavu vlastního nástupu do funkce a počkal 10 let. „To že bude odezva někde hulvátská, sprostá a účelová či hloupá, s tím jsme samozřejmě počítali,“ řekl. Rovněž přiznal, že při sestavování amnestie dostávali od Ministerstva spravedlnosti informace o amnestovaných. Nechtěl ale říct, kdo formuloval amnestii do aktuální konečné podoby.

Jakl se zastal Nečase s tím, že amnestii nevymyslel, neinicioval a nekonstruoval ji. Pouze souhlasil. „Házejte to na hlavu nám,“ zastal se premiéra. Zato podle něj kontrasignace není mechanickým aktem. Není totiž žádný automat a robot. „Je to vědomý akt a je pravdou, že premiér může kontrasignaci odmítnout," dodal.

Jakl rozumí tomu, že se veřejnost a média bojí toho, že se ocitlo přes šest tisíc vězňů na svobodě. A právem. Otázkou teď podle něj je, zdali se bude mluvit o tom, že se na veřejnosti pohybuje stejný počet odsouzených kriminálníků nikoliv na podmínku, ale natvrdo. Jakl uvedl přesné číslo 6142 lidí. Ti nenastoupili do vězení, protože nebylo místo. Teď tam nastoupí, byť to nebude najednou.

Skandální amnestie

Předseda poslaneckého klubu a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) uvedl, že na amnestii sociálním demokratům nejvíce vadí to, že premiér Petr Nečas podepsal její souhlas. Kdyby totiž nepodepsal, takový velký rozsah amnestovaných by nebylo. „Amnestie je natolik skandální, že si nedovedeme představit, že nevyvoláme hlasování o nedůvěře,“ řekl v otázkách.

Bývalá soudkyně Ústavního soudu a senátorka Eliška Wagnerová chce vědět, zdali je vyhlášení amnestie zpochybnitelné, či nikoliv. Z veřejného slyšení v Senátu tedy očekává, že zazní názory na výklad článku – čím se liší kontrasignované pravomoci s nekontrasignovanými. Účast prezidenta by Wagnerová více než uvítala, to by pro změnu Klausovi nedoporučoval Jakl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…