Zasypali jste Okamuru dotazy. On sedl k počítači, psal, psal a psal...

30.10.2012 21:15

Na serveru ParlamentníListy.cz se objevila řada dotazů na čerstvě zvoleného senátora a nově i prezidentského kandidáta Tomia Okamuru. Ten ve středu usedl k počítači a začal na dotazy odpovídat, přičemž se v řadě případů rozepsal na několik odstavců.

Zasypali jste Okamuru dotazy. On sedl k počítači, psal, psal a psal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura kandidoval do Senátu v obvodu Zlín a ve druhém kole porazil hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka z ČSSD. Ve finálovém souboji získal 66,23 procent hlasů. Bezprostředně po svém vítězství oznámil i záměr kandidovat v lednu při historicky první přímé volbě na prezidenta republiky.

Během dvou týdnů dokázal získat pod svou kandidaturu 25 000 podpisů občanů, a ačkoliv lhůta pro předložení kandidatury skončí již 6. listopadu, věří, že vše stihne. Daří se mu rovněž v předvolebních průzkumech, ve kterých si pravidelně připisuje zisky přesahující 5 procent sympatizantů.  

Novopečený senátor ještě ani nesložil slib, ale už se pustil do práce. „Moji experti už zpracovali návrh zákona, který by plošně na území ČR zakázal jak hrací automaty, tak i terminály a online hry - s výjimkou několika licencovaných kasin,“ informuje čtenáře severu ParlamentníListy.cz. Už prý má i podporu některých jiných senátorů, takže je tu šance vzepřít se hazardní mafii.

Dále v krátkodobém horizontu plánuje zavést přímou volbu starostů a hejtmanů, odvolatelnost politiků, nebo povinnost veřejných činitelů spravovat veřejný majetek s péčí řádného hospodáře, a to včetně majetkové a trestní odpovědnosti.

Jeden ze čtenářů se Okamury v souvislosti s jeho ambicí usednout na Pražském hradě zeptal, zda by své ambiciózní představy reformy společnosti nechtěl prosazovat raději jako senátor, který má coby zákonodárce větší moc, než prezident. Okamura mu na to odpověděl, že se vždy snaží užívat maximálních prostředků k dosažení svých představ.

Prezident má být autorita - jako Klaus

Prezidentská kandidatura má podle něj několik efektů: Za prvé umožní představit veřejnosti alespoň základní body navrhovaných změn a usilovat o jejich podporu. Navíc umožní, aby se i ostatní kandidáti museli k těmto tématům postavit a pod tlakem veřejnosti je začít podporovat, což by se mu jako prostému senátorovi nikdy nepovedlo. Navíc prý už jen prezidentská kandidatura a podpora od části voličů posílí jeho pozici senátora.

Do prezidentské kampaně hodlá investovat všechny prostředky, co má nyní k dispozici a po případném vítězství se chce vzdát všech svých obchodních aktivit.

V případě, že by byl zvolen hlavou státu, by prezidentské pravomoci nijak zásadně nerozšiřoval, protože si myslí, že silná osobnost se dokáže prosadit i v rámci současných ústavních mantinelů. „Pravomoci českého prezidenta nemají sílu v zákoně - ale v autoritě,“ usuzuje senátor Okamura. Od Masaryka až po Klause podle něj všichni prezidenti oplývali významnou neformální autoritou. „Přímá volba tohle ještě posílí - takže pravomoce formální bych neposiloval, nejsou třeba,“ doporučuje prezidentský kandidát. Trvá však na tom, že prezident musí být silná osobnost a mít respekt a sílu změny prosazovat. V tom musí být rovnocenným partnerem vlády.

Další ze čtenářů jej vyzval, aby své schopnosti nejprve ukázal jako senátor, jinak prý bude protiřečit tomu, co hlásá. Okamura mu na to odpověděl, že politickou zkušenost prý při nástupu na Pražský hrad neměla řada prezidentů - například Václav Havel, Emil Hácha, nebo Ludvík Svoboda. 

„Já, věřte-nevěřte, se ve vrcholné politice pohybuji přes deset let, takže moje zkušenosti jsou řádově vyšší než většiny kandidátů včetně pana Fischera, jenom jsem nebyl vidět,“ myslí si prezidentský kandidát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…