Zázračný primátor Svoboda. Splatil dluh, i když si na to podle papírů nevydělal

27.09.2012 8:36

Vypadá to, že pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) porušil zákon o střetu zájmů. Během jednoho roku totiž splatil více než třímilionovou hypotéku s tím, že peníze získal z prodeje nemovitosti. Do majetkového přiznání ale žádný takový příjem z prodeje nezapsal.

Zázračný primátor Svoboda. Splatil dluh, i když si na to podle papírů nevydělal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda si připíjí sektem při dokončení ražby tunelu Blanka

Že primátor Bohuslav Svoboda nemá přehled o svých výdajích a příjmech, zjistil průzkum Lidovek.cz. Server totiž nahlédl do majetkových přiznání státních úředníků, aby zjistil, jestli podle zákona informují o svých majetkových poměrech.

Nesrovnalost ukázal pohled do majetkového přiznání primátora za roky 2010 a 2011. Zatímco podle serveru Lidovky.cz v prvním dokumentu Svoboda uvedl, že má nesplacenou hypotéku ve výši skoro 3,4 milionu korun, v přiznání z následujícího roku zůstala kolonka pro uvedení nesplacených finančních závazků nevyplněná.

Porušení zákona

„Tuto hypotéku jsem splatil, a to z příjmu z prodeje poloviny nemovitosti,“ míní Svoboda s tím, že vše bude nyní zaknihováno a poté dohledatelné na katastru nemovitostí.

Jenže ani to není tak, jak se zdá. V majetkovém přiznání totiž primátor Svoboda žádný příjem z prodeje nemovitosti nepřiznal. Tím tak porušil zákona o střetu zájmů, který mluví o veřejném funkcionáři, jenž je povinen uvést veškeré peněžité příjmy přesahující částku 100 tisíc korun.

Na pravou míru to serveru neuvedla ani mluvčí magistrátu Tereza Králová. „Pan primátor to prodal letos, proto to teprve bude uvedeno za letošní rok,“ sdělila. Jenže ani tato verze novinářům LN úplně nesedí. Jak totiž mohl za obdržené peníze splatit hypotéku už loni, pokud primátor prodal nemovitost teprve letos?

Pokuta od svých podřízených

Podle mluvčí Svobodovi jeho obchodní partner loni dal určitou formu půjčky právě na hypotéku. Podle serveru se pak s touto osobou Svoboda dohodl, že na oplátku na ni letos převede polovinu svého dvojdomku.

Nic se ale nemění na tom, že primátor města porušil svým jednáním zákon. Nyní mu hrozí pokuta v až 50 tisíc korun. Jenže k tomu by někdo nejprve musel dát impulz, aby se věc vyřídila u přestupkového řízení. O pokutě by tak nakonec rozhodovali úředníci, kteří jsou Svobodovi podřízení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…