Zbořil vyjmenoval odlišnosti letošních voleb. Babiše pochválil, Okamuru nepotěší

13.09.2013 17:05

POLITOLOGOVÉ Je to tak - letošní předčasné volby s sebou přinášejí jeden základní rozdíl od všech těch ostatních předcházejících. Na předvolební kampaň mají strany žalostně málo času. Jenže – není těch rozdílů náhodou víc? To zjišťovaly ParlamentníListy.cz u politologa Zdeňka Zbořila. A jak se dalo očekávat, ukázalo se, že všímat by si voliči měli i dalších faktorů.

Zbořil vyjmenoval odlišnosti letošních voleb. Babiše pochválil, Okamuru nepotěší
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

„V těch letošních předčasných volbách se odráží jako jeden z nejdůležitějších rozdílů od voleb minulých přímá volba prezidenta. Ta v nich sehrává podstatnou roli. A i když nejde o volbu proti Miloši Zemanovi či proti konci demokracie, jak se nechává občas slyšet Miroslav Kalousek, prezident není nadháněčem hlasů někomu, tak přesto volby – a to výrazně - ovlivnit může. Má autoritu, minimálně u té části obyvatelstva, která ho volila, a ta prostě na jeho názor dá, bude k němu s velkou pravděpodobností přihlížet,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zbořil.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

V této souvislosti pak poukázal na to, že podobný jev funguje ovšem stejně i u jiných významných politických osobností. Například Václava Klause. „Stačí, že někde nenápadně jakoby projde, něco poznamená a preference jdou nahoru. Své o tom moc dobře ví určitě Jana Bobošíková,“ poznamenal Zbořil.

ODS propadá před volbami panice

Podle něj je důležité si připomenout také to, že na krátký čas několika málo týdnů před volbami na ovlivnění sympatií voličů se musí pohlížet ještě z jiného úhlu. „Ono i při volbách v řádném termínu kampaň vrcholí a finišuje také až pár týdnů před tím, než se otevřou volební místnosti. Jenže předchází tomu většinou i několikaletá příprava strategie, programu. Na tu tentokrát nezbyl čas, i když se dá odhadovat, že velké a dosud známé strany přece jen nějaké zásadní body připravené měly – právě kvůli tomu, že se volby připravují většinou velmi dlouho dopředu. Přesto se dá pozorovat, že například ODS začíná propadat panice v důsledku všech okolností poslední doby. Vypovídá o tom jejich snaha o změnu ptáka na billboardech, i třeba vypuštění názvu strany,“ uvedl Zdeněk Zbořil další faktor, kterého si je třeba všímat.

A i když se ozývá v poslední době z mnoha politických stran a hnutí názor, že musí zakročit proti nastupující rusinizaci či chcete-li putinizaci české politiky, většinou to hektické předvolební snažení v tomto duchu nemusí vždy podle politologa Zbořila skončit na úrodné půdě.

Komunisté jsou v klidu… Bobošíková zase ví, jak do médií

„Ve výhodě jsou komunisté. Ti se vlastně na volby nijak zvlášť připravovat nemusí. Základnu svých voličů mají stabilní a moc dobře to vědí, nemusejí proto vymýšlet nijaké složité strategie, jak voliče přitáhnout. Ve výhodě ovšem je třeba už zmiňovaná Jana Bobošíková. I když ji média často velmi kritizují a nemohou jí přijít na jméno – objevuje se v novinách. A v předvolebním souboji je jedno, zda v dobrých či špatných souvislostech – důležité prostě je se do těch novin či televizí vůbec dostat. A to ona umí, takže by za to mohla získat body,“ popsal politolog ParlamentnímListům.cz.

Detailněji se pak zaměřil i na další strany, které se ucházejí o přízeň voličů a místo v Poslanecké sněmovně.

Babiš nepoužívá pokleslou parlamentní češtinu. A boduje

„Například kampaň Andreje Babiše a jeho strany ANO je velmi zajímavá. A to samozřejmě i z pohledu toho, kolik na ni může vynaložit peněz. On si oťukal veřejnost a sympatie lidí už v senátních volbách a splnil slovo, které dal – že v případě toho, pokud dají lidé najevo, že by stranu ANO chtěli, aby se na politice státu podílela v těch senátních a krajských volbách – půjde pak do voleb do Poslanecké sněmovny. Babiš se staví téměř proti všem politikům, ale přináší jeden neopomenutelný fakt: Na rozdíl od politiků napříč celým spektrem stran nemluví v těch jejich frázích – používá řeč známou z podnikatelského prostředí. Tím je odlišný a tím má šanci přesvědčit, protože lidé jsou již na zvláštní pokleslou parlamentní češtinu, kterou slýchají od všech politiků, kteří si to už ani neuvědomují, poněvadž tak mluví třeba dvacet let, alergičtí. Těžko říci, zda je ten způsob mluvy nějaká Babišova strategie, nebo je prostě takový – v tom ale v každém případě může dřímat důležitý potenciál,“ naznačuje dále politolog Zbořil.

Na rozdíl od jisté formy chvály podnikatele Andreje Babiše poměrně kriticky hodnotí Zbořil ale předvolební vystupování senátora Tomia Okamury. „Ten jeho Úsvit přímé demokracie staví výhradně na kritice. Nejen politiků, ale i všech politických stran… Bohužel, když ho člověk poslouchá, on vše, co řekne, je z politologického hlediska naprostý nesmysl,“ řekl politolog.

Není čas napravovat chyby, to se některým stranám asi vymstí

Krátký čas bude podle něj stát i proti šanci na úspěch u Strany zelených či KDU-ČSL. „I když se na ty jejich různé hříchy z minulých období už zapomnělo, nějaké chyby udělaly ty strany i v poslední době a nebudou mít dostatek prostoru a času je napravit. Na to by potřebovaly alespoň půl roku, a ten nemají,“ domnívá se Zbořil.

Jako poslední, ale velmi důležité hledisko pro výsledek voleb pak připomněl to, že vůbec není jisté, jak vysoká volební účast občanů nakonec bude – třeba i s ohledem na termín svátků a prázdnin, ve kterém se uskuteční. „Předpokládalo se, že přijde k volbám tak 55 až 60 procent voličů. Jenže když se podíváme na výsledky agentur veřejného mínění, značně se liší, a to může svědčit o možná i velmi nepříjemných překvapeních právě z pohledu účasti občanů. To samozřejmě může také ovlivnit to, kdo se vítězem voleb stane,“ shrnul ještě politolog zvláštnosti blížících se voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…