Zdroje říkají o ODS: Začíná opouštění lodi. Někteří chtějí ke Kalouskovi

04.04.2013 10:05

Jak uspět ve volbách? Ukazuje se, že zejména komunální politici z ODS dospěli k přesvědčení, že naději na znovuzvolení mají větší, pokud nebudou v ODS. Proto někteří vystupují ze strany a část z nich uvažuje o jiné pravicové partaji. Píše o tom na svém serveru Česká pozice.

Zdroje říkají o ODS: Začíná opouštění lodi. Někteří chtějí ke Kalouskovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na začátek uvedl, že by nerad, aby se to zvrhlo, jako facebookový mejdan v Orlové, kde museli zasahovat policisté

Mezi občanskými demokraty je podle České pozice mnoho politiků, především z komunální sféry, kteří prý nesouhlasí se současným vedením ODS. Poškozená značka, klesající preference a nepopulární vláda, jež mnoha rozhodnutími poškozuje politiky v obecních zastupitelstvech. Takové jsou prý hlavní důvody, proč se domnívají, že značka ODS jim může být na obtíž v příštích volbách.

Server Česká pozice uvádí i konkrétní příklad. Jedním ze starostů, kteří se rozhodli ODS opustit, je Michal Linhart z Janovic nad Úhlavou v Plzeňském kraji. V obci prý dokonce skončilo místní sdružení občanských demokratů. Přestože starosta Janovic patří mezi relativně úspěšné politiky v obci na Klatovsku, kde v roce 2010 získala ODS 63 procent hlasů, nyní stranu opouští. „Je to osobní rozhodnutí. Nerad bych se o tom šířil. Nemíním to nikde zdůvodňovat ani vysvětlovat,“ řekl České pozici starosta, dle něhož je důvodem konce místní organizace nesouhlas se současným vývojem strany.

Co na to Jiří Pospíšil

Česká pozice oslovila předsedu plzeňské ODS Jiřího Pospíšila a ptala se, jak vnímá tento jev. „Obvolal jsem tři lidi z oblasti. Potvrdili mi, že šance, že politik v komunálních volbách bude zvolen pod značkou ODS, v obci s bývalou vojenskou posádkou, je relativně menší. Nevnímám to tedy tak, že by pouze nesouhlasil se současným vedením. Důvodů bude víc. Chápu, že pokud někdo vykonává několikáté období funkci starosty a nechce odejít, tak se snaží zvýšit svoje šance na zvolení,“ řekl Pospíšil České pozici.

Kam míří starostové z ODS

Česká pozice zjišťovala, kam se odcházející starostové případně chystají. Někteří ze starostů občanských demokratů přemýšlejí o přestupu ke konkurenci. Nejčastěji byly zmiňovány dvě alternativy: kandidovat za rok jako nezávislá osobnost, anebo za TOP 09 či hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Tyto informace potvrdil serveru volební manažer TOP 09 i ředitelka kanceláře STAN. "Důvěryhodný zdroj České pozice ze STAN nicméně dodal, že o vstup do hnutí projevilo zájem hned několik starostů ODS z okrajových pražských čtvrtí a Plzeňského kraje. Konkrétní jména však nesdělil," upřesňuje server.

Nejde o trend

Jiří Pospíšil prý připustil, že odchod úspěšného starosty sice není příjemná záležitost, nejde však prý o hromadný trend. Celková čísla o vývoji členské základny budou podle něj k dispozici až příští týden. Teprve na jejich základě hodlá Pospíšil případné odchody analyzovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…