Žiju v bídě a čekám na smrt, naříkal u Jílkové senior. A řešit to měl Kubera...

23.11.2012 6:24

UVNITŘ FOTOGALERIE Podle slov předsedy senátního klubu ODS Jaroslava Kubery jsou chudobou nejvíce ohroženi mladí lidé kolem 17 let. Nejmarkantnější je to však u seniorů a matek samoživitelek. Důchodci totiž často bydlí sami a po zaplacení nájmu jim zbude někdy i jen 20 korun na den. Zajistit, aby se ministr Kalousek choval sociálněji, však prý Kubera nemůže - takové pravomoce nemá.

Žiju v bídě a čekám na smrt, naříkal u Jílkové senior. A řešit to měl Kubera...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Anketa

Bude příští rok lépe?

hlasovalo: 3092 lidí

Takový případ byl i senior v pořadu Máte slovo na ČT. Vyprávěl, že kvůli tíživé situaci si musel půjčit u kamaráda, protože mu o více než 6000 korun narostl nájem. Musel si ale půjčit peníze na jídlo. „Vůbec se nemusíte dotknout plynu a spotřebovat jediný kubík a zaplatíte jim 1440 korun ročně jen za nájem plynoměru,“ popisoval ale i praktiky soukromých firem, které ještě navíc tahají z podobně zoufalých případů peníze.

V tom mu dal senátor Jaroslav Kubera za pravdu. „U nás lidé nemají problém zaplatit nájem, ale drtí je ceny energií, které se vymkly,“ uznal Kubera. „Ale komu se vymkly, pane senátore,“ ptala se moderátorka Jílková s poznámkou, zda by tyto ceny nemohl nějak ovlivnit stát? „To je velmi těžké, musel by je znárodnit,“ pousmál se Kubera.

Podle něj je nejjednodušším řešením pro nešťastného důchodce, aby se z drahého nájmu rychle odstěhoval. To ale není tak jednoduché – senior zkoušel byt vyměnit, jenže to mu majitel domu zakázal. Když se majitelé jím chtěného bytu o tom dozvěděli, odmítli s tím, že o takového nájemce nestojí. „Já bych to ještě unesl psychicky, ale mnoho lidí někde bydlí 40, 50 let,“ dodal další důvod, proč se senioři často nechtějí stěhovat.

Kubera tak navrhl, že by se o důchodce ještě mohla postarat rodina. „Ta rodina by měla být úplně první,“ prohlásil. „Nejprve musí být ta rodinná solidarita a potom až stát.“ Vzápětí posloužil i vlastním příkladem:

„My jsme měli babičku na konci života doma, žila s námi, jedla s námi, protože sama by to neutáhla. Jenže dneska všichni říkají, já s rodičema být nemůžu, nestýkáme se, a státe, vyřeš to za mě,“ rozčílil se Kubera.

To se ale do diskuze zapojila i ekonomka Ilona Švihlíková. „Pan Doležal asi nepracoval 40 let, aby pak byl závislý na pomoci rodiny,“ zdůraznila. „Senioři přispívali do systému, tak mají nárok dostat něco zpátky,“ dodala ekonomka, která se v poslední době zviditelnila na protivládní demonstraci.

„Měli bychom mít trochu nárok na to po těch 40 letech. Ne dožívat, ale já tomu říkám čekání na smrt,“ posteskl si důchodce. Tématem pořadu bylo přežívání na hranici chudoby v ČR, on sám prý ale žije pod ní, když má jen 24 korun na den. „Já nechci dožívat, já bych chtěl žít,“ dodal.

Podobně špatně jsou na tom i matky samoživitelky. „My jsme si mysleli, že to vyřešíme tím, že těm tatínkům budeme brát řidičák,“ usmál se Kubera nad návrhem z Ministerstva spravedlnosti, který měl potrestat neplatiče alimentů. „To je prostě blbost, já jsem pro to nehlasoval,“ dodal. A přišel s vlastním návrhem. 

„Tady se tatínkové rozvedou. A s novou manželkou si chtějí jet na dovolenou, tak si přijdou na úřad pro nový pas. Ale uřednice by jim měla říct - vy tu máte nedoplatek na výživném, to musíte zaplatit, a pak si můžete cestovat,“ doporučil senátor.  „Nebo si staví domeček a chce stavení povolení. Tak mu mají říct - nejdřív si vyrovnej dluhy a pak si stav. Něco chceš od státu, tak si nejdřív splň své povinnosti, “ plánoval teplický starosta. „Ale zkuste to říct nahlas a okamžitě se do vás pustí ombudsman, že je to proti lidským právům. Jsou přitom evropské země, kde je to zcela běžné,“ stěžoval si.

Jeho vize zaujaly i ekonomku Švihlíkovou, která se do té doby držela v debatě spíše zpátky. „Vy jste v ODS omylem, patříte někam mnohem více nalevo.  Měl byste to zvážit a možná přejít do jiné strany,“ vyzvala v žertu Kuberu. „Vy tam musíte trpět jako zvíře,“ okomentovala jeho členství v ODS. V tom s ní souhlasila i moderátorka Michaela Jílková, která si do Kubery rýpla, když již poněkolikáté uváděl jako příklad své chování ve funkci starosty Teplic. „Já chápu, že u vás v Teplicích je to ráj na zemi. Ale teď, když jste v tom celostátním grémiu ODS, nemohl byste udělat, aby pan premiér tlumočil ministru Kalouskovi, aby se choval sociálněji?“ zeptala se.

„Já mu říkám pořád totéž, protože stejnou křivku, jako má on, mám i já,“ prohlásil Kubera v narážce na Lafferovu křivku daňového výběru. „Vy mně přidáváte pravomoci, já až tak velké nemám,“ odmítl, že by zmohl více, když je nyní šéfem senátního klubu ODS. Jeho prý Sněmovna přehlasuje, kdykoliv si zamane.

Často se totiž stane, že hlasuje proti zbytku občanských demokratů. Podle něj totiž například v případě zvýšení DPH strana hlasovala proti předvolebním slibům, což voliče logicky musí štvát. „Představte si, jak to musí štvát mě, když v ní jsem,“ dodal.

Co také zaznělo ve čtvrtečním pořadu „Máte slovo“:

„Nikdy jsem nepochopil, proč se ženy dožívají vyššího věku a musí dožívat samy,“ zamyslel se senátor Kubera nad problematikou osamělých důchodců.

„Navrhoval jsem, ať se zmrazí ceny energií, ale kolegové mi obvykle vysvětlí, že to nejde," popsal Jaroslav Kubera svou pozici v ODS.

Michaela Jílková se snažila radikální demonstrační řečnici Švihlíkovou, která se v pořadu držela dost zpátky, rozproudit výzvou „Máte tady politika z ODS, tak mu řekněte, co si myslíte.“  Švihlíková reagovala rozpačitě: „Ale on se tady prezentuje jako sociální politik.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…