Zkušení vyšetřovatelé: Nešlo o terorismus. Chtěli "jen" peníze

24.09.2012 21:21

Nikdy jsem se s něčím podobným za svou čtyřicetiletou praxi nesetkal, řekl ParlamentnímListům.cz bývalý policejní vyšetřovatel Ivan Rytíř okamžitě poté, co slyšel dnešní závěry policie ke kauze metyalkohol. Podle zjištění kriminalistů totiž dva muži úmyslně před několika týdny vyrobili směs metylalkoholu a etanolu v řádu tun, kterou pak také úmyslně uvedli do oběhu.

Zkušení vyšetřovatelé: Nešlo o terorismus. Chtěli "jen" peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

 

„S úmyslem, že budou vraždit, ale zřejmě nejednali,“ řekl k tomu Rytíř. Podobný názor pak má i advokát Václav Láska.

V kauze otrav metylalkoholem policisté obvinili dva muže z Moravskoslezského kraje z trestného činu obecného ohrožení. Úmyslně prý namíchali otrávenou směs s metylalkoholem. K nákupu smrtonosné látky došlo podle zjištění 28. srpna, pak kontaminovanou směs metylalkoholu a etanolu v řádu tun muži úmyslně uvedli do oběhu s plným vědomím, že jejich čin může mít smrtelné následky. Podle policie tak prý činili hlavně proto, aby si vydělali.

O terorismus nešlo, šlo "jen" o peníze...

Přesto si zkušený bývalý vyšetřovatel Ivan Rytíř nemyslí, že by mohlo jít o nějaký novodobý terorismus. „V této kauze se musí zhodnotit subjektivní stránka věci. Podle toho, co ale policisté a státní zástupci zatím do médií pustili, to vypadá, že obvinění nechtěli zabíjet. Ten jejich prvotní úmysl byl obohatit se. Proto tam bude právní kvalifikace záležet na subjektivní stránce pachatelů. To každý advokát rozbije, kdyby tam kriminalisté dali úmyslný paragraf zabíjet," poznamenal ke kauze Rytíř.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Že by to však vše dělali z úplné nevědomosti, to se prý na druhou stranu také nedá s určitostí říci. „Jednu věc však k tomu mohu říci jasně. Já jsem se za celou dobu své praxe s něčím podobným nikdy nesetkal. Je to úplně novodobá trestná činnost. Je to všechno o penězích. Hlavní motiv je obohatit se,“ zopakoval bývalý vyšetřovatel.

I když se podle všeho zdá, že policie a další orgány dělají, co mohou, tak se prý vše stoprocentně rozkrýt nikdy nepodaří

Ani policie není všemocná

„Odkrýt to všechno nedokáží, neboť když říkali, že je mezi lidmi ještě tak 15 tisíc závadného alkoholu, tak ten se ještě může objevit kdekoliv. Policie zase není tak všemocná, nemohou všechno dotáhnout do úplného konce a všechno vypátrat. Dá se tedy počítat i s tím, že mnoho závadového alkoholu je ještě mezi lidmi – na vietnamských tržištích, na Moravě, na Ostravsku, kdekoliv. Teď se sice dělají taková opatření, aby se to neopakovalo, ale policie a ani celní správa není úplně všemocná," poznamenal.

V celé věci prý hraje velkou roli právě smrt. Bohužel. Kdyby té nebylo, mohlo se prý také stát to, že by se tato trestná činnost mohla rozvětvit podobně, jako kdysi kauza lehkých topných olejů.

Může ale dalšímu ohrožení policie třeba zabránit tím, že by vše  z obviněných takzvaně dostala násilím?  „Tak to se objevuje jen ve filmu. Dnes se takové nátlakové akce nedělají. Každý obviněný má u sebe při výslechu advokáta, a proto nějaké ´mlácení´´již dnes nefrčí,“ dodal Rytíř.

Jejich záměr by musel být zabít, nikoliv se obohatit

Podobný pohled na věc má i bývalý elitní policista, bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality, dnes advokát Transparency International Václav Láska. I podle něj obvinění míchali alkohol s metyalkoholem hlavně proto, že se chtěli obohatit, a tak určitě jejich čin nebude splňovat definici teroristického činu.

„Aby to bylo hodnoceno jako novodobý teroristický čin, tak by jejich záměr musel být zabít, nikoliv se obohatit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Láska. „Jde tady o upřednostněním vlastního prospěchu nad zdravím obyvatelstva. Aby to mohl být pokus vraždy nebo teroristický útok, tak ten záměr by musel znít ublížit, ne obohatit se, ale ublížit. Mohou tam hrát roli také nepřímé úmysly. Prostor pro právní kvalifikaci je tam však stále relativně široký. Je otázkou, jak se k tomu policie dál postaví při znalosti spisu,“ zmínil Láska.

„Pozor, je tady ale i otázka vědomí, jestli si byli všichni plně vědomi, že to může zabít. Ono při tom obecném ohrožení, kde došlo k úmrtí, jsou tak vysoké sazby, že z hlediska eventuálního trestu je již skoro zbytečné uvažovat o nějakých jiných skutkových podstatách,“ pronesl dále k případu Láska a zdůraznil, že on ale o této kauze nic bližšího neví, spisy obviněných nezná, takže nemůže k tomu hovořit s nějakou stoprocentní určitostí.

„Obecné ohrožení s úmrtím, tam jsou maximální tresty, tedy 15 až 20 let,“ řekl. Celá věc ale bude podle něj hodně stát na svědeckých výpovědích.

Je tady prostor pro spolupracujícího obviněného

"Právě tady si dokážu dobře představit, že se může uplatnit institut spolupracujícího obviněného,“ poznamenal dále Láska s tím, že se k tomu takto mohou postavit především koncoví dealeři, neboť oni věděli zřejmě jen to, že páchají trestný čin, když prodávají nezdaněný a nekolkovaný alkohol, ale již prý nemuseli vědět, že v tom je metylalkohol a že to může i zabíjet. "Spáchali tak ´jen´ tedy daňový delikt a kdyby pomohli rozkrýt sítě, tak tady je skutečně prostor pro dobré rozkrytí kauzy,“ uvedl Láska a zdůraznil, že si nedokáže tipnout, zda se policii kdy vůbec podaří rozkrýt úplně všechno.

"Pančování alkoholu není a nikdy nebyl můj obor, ale troufám si říci, že tady jde asi o úpadek naší společnosti, že kvůli finančnímu zisku jsou někteří lidé schopni vystavit jiné lidi nebezpečí života,“ uzavřel svůj pohled na věc advokát.

Smrt v lahvi našlo 25 lidí

Otravy metylalkoholem sužují Česko už téměř tři týdny. Za tu dobu zemřelo zatím 25 osob, další dvě desítky leží v nemocnicích. Jako opatření byl nejdříve vyhlášen zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, následně 14. září zákaz prodeje tvrdého alkoholu v celé České republice a poté 21. září zákaz distribuce a vývozu tvrdého alkoholu za hranice země.

Krizový štáb teď pracuje na tom, za jakých pravidel uvolnit alkohol zpět do prodeje. Vláda by pak k tomu mohla dát souhlas ve středu na základě nového systému kolkování a takzvaného rodného listu alkoholu, který by dokazoval prověřenost výrobku.

Připomeňme, že klíčovým v celém případu se ukázal být výslech jedné ze zadržených osob, která v pátek večer rozkryla zásadní momenty této sítě, Obviněný, který napomohl odhalení dvou nejvýše postavených osob, je podle policistů velmi zlomený.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…