Zkušený novinář Petránek má povolební vzkazy pro Miroslava Kalouska i Andreje Babiše

13.10.2014 13:14

Komu se v naší zemi něco nelíbí, ať si založí stranu nebo hnutí a utká se o přízeň voličů. Pak má šanci zkusit něco změnit. To byla vyjádření, která často zaznívala na adresu nespokojenců z úst celé řady politiků. A jak potvrdily právě skončené volby, mnozí si je vzali k srdci. I proto kandidovalo rekordních víc než 230 tisíc lidí a objevila se celá řada nových politických uskupení. Úspěchy ale až na malé výjimky neslavila. Proč? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly zkušeného komentátora a novináře Jana Petránka.

Zkušený novinář Petránek má povolební vzkazy pro Miroslava Kalouska i Andreje Babiše
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„Ten vysoký počet kandidátů a nových politických hnutí byl jakýmsi důkazem rozpaků veřejnosti nad politikou velkých a dosud známých politických stran. Úspěch hnutí ANO se tak dá pokládat za fenomenální jev současnosti. Ovšem osobně se domnívám, že za čtyři roky z něj může být též zcela zřetelná strana pravicového typu. V každém případě fenomén ANO, tak jak válcoval všechny strany, je jedna věc, kterým se lišily výsledky těchto voleb od těch ostatních. Potvrdila se tak nespokojenost s politikou ostatních stran. Dá se mluvit o trendu probouzení společnosti,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Jan Petránek.

Ono probouzení společnosti podle něj spočívá právě v tom, že se lidé rozhodli spontánně vzít věci do svých rukou a ucházet se o zvolení do funkcí, v kterých by mohli něco zásadního měnit. I když ne vždy uspěli, zkusili to a zkusili to demokratickou cestou. „Ačkoli jsem četl některé komentáře, které chválily volební účast, domnívám se – i kvůli výše uvedeným důvodům – že zdaleka nebyla tak dobrá, jak být mohla. Lidé v naší zemi by měli mít větší zájem o to, co se kolem nich děje a kdo to bude moci ovlivňovat. Kdyby jich přišlo více k volbám, mohla i ta různá nově vzniklá hnutí třeba zaznamenat větší úspěch,“ domnívá se Jan Petránek.

Nehrozí Česku vláda jedné strany?

Jelikož v případě hnutí ANO panují spekulace a obavy z toho, zda svojí přesilou nenastartuje v Česku novou „vládu jedné strany“, která by se mohla zvrtnout až k jisté formě totalitního vládnutí, zeptaly se ParlamentníListy.cz zkušeného a ostříleného novinářského matadora též na to, zda jsou takové obavy namístě.

„To, co jsme zažili v posledních 25 letech, nám ukázalo, že i když nějaká strana či hnutí zaznamenaly nějaký raketový vzestup, nikdy jejich strom, lidově řečeno, nerostl až do nebe. Domnívám se, že to je případ i hnutí ANO a obavy z toho, že by tu mohla vzniknout vláda jedné strany, proto, myslím, převládat nemusejí. Po čtyřech letech uvidíme, kolik lidí z tohoto hnutí nakonec uteče – chybí mu totiž struktura. Andrej Babiš je opatrný ve svých prohlášeních na zásadní témata, a to tak nemůže trvat věčně. Ostatní strany navíc budou ostražitě vše hlídat, takže se brzy vykrystalizuje podoba toho, o čem se nyní třeba i mlčí,“ uvedl Petránek.

Schwarzenberg a Kalousek se budou dál propadat - je zbytečné vylévat žluč

Všiml si však i dalšího faktoru, který je poměrně nápadný hlavně v posledních dnech poté, co se uzavřely volební místnosti a začaly se sčítat hlasy voličů.

„Je zvláštní, ačkoli pokládám Miroslava Kalouska za chytrého politika, jak kolem sebe po ne zcela úspěšných výsledcích voleb nyní vylévá žluč. Divím se tomu, že neumí přijmout fakt, že on a Karel Schwarzenberg, na kterého sázel, budou u voličů zřejmě i dále propadat,“ poukázal Jan Petránek.

Podle něj právě skončené volby ukázaly ale hlavně to, jak je pro Čechy důležité, co se děje přímo u nás. „Až teprve jako druhé v pořadí nás zajímá zahraniční politika, Ukrajina, Islámský stát, ebola. Trápí nás víc okolí a co se děje v našich obcích, na radnicích a zřejmě i v Senátu než to, co se děje v okolním světě,“ shrnul Petránek povolební dění.

Rekordní počet kandidátů i hnutí - nakročeno ke změně?

Adepty na zastupitele měst a obcí letos přihlásilo rekordních 165 stran a hnutí. Jejich počet se od minulých komunálních voleb zvýšil téměř o třetinu. V roce 2010 kandidáty postavilo 111 uskupení. Podobně se zvýšil počet stran, které nominovaly uchazeče o místa v zastupitelstvech městských částí či obvodů, a to z 56 na 85. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ) na serveru www.volby.cz.

Do senátních voleb navrhlo kandidáty 47 stran, jejich počet se zvýšil o 14 v porovnání s předchozími volbami před šesti lety.

Zvýšenému počtu kandidátů na zastupitele obcí a měst, jichž je letos aktuálně 211 541, odpovídá i počet kandidátů, kteří kandidují jako nezávislí bez stranické podpory. V případě měst a obcí se zvýšil ze 45 na 50 procent, tedy z 94 242 na 106 091. V případě zastupitelů městských obvodů a částí se počet nezávislých kandidátů zvýšil na 2588 z 1867. Tvoří tak ale jen zhruba 12 procent z celkového počtu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…