Zkušený novinář k volbám: ODS je mafie bez šance. No a Zeman a kníže...

14.01.2013 4:43

Byl jsem překvapen, protože jsem nedoufal, že se tu zrodí homo politicus, prohlásil novinář a spisovatel Karel Hvížďala po prvním kole prezidentských voleb. Má na mysli mladé a městské voliče, kteří svou mobilizací na sociálních sítích vyprofilovali druhé kolo tak, že si lidé mohou vybrat prezidenta ze dvou typově odlišných osobností.

Zkušený novinář k volbám: ODS je mafie bez šance. No a Zeman a kníže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Kde se najednou vzaly hlasy pro Karla Schwarzenberga, který podle naposledy zveřejněných průzkumů na počátku letošního roku, jen pár dní před prvním kolem přímé volby, měl podle agentur jedenáct procent hlasů? Mýlili se tolik sociologové? Hvížďala je přesvědčen, že průzkumy nelhaly, věrně popisovaly situaci ještě na začátku ledna. „Ale pak se projevilo několik věcí: jeden z favoritů – Jan Fischer začal s kampaní brzy, ukázalo se postupem času, že je unavenější, už nevyzařoval tolik energii jako na počátku,“ uvedl.

Fischer začal moc brzy, ztratil energii

Naopak načasování kampaně Karla Schwarzenberga podle něj bylo odlišné. „Ze začátku se zdálo, že se mu ani do boje o Pražský hrad moc nechce, že to dostal jako stranický úkol, že bude mít kandidaturu na hlavu státu jako tečku v životopisu,“ vysvětluje novinář ParlamentnímListům.cz, proč nastalo takové překvapení, že místo favorizovaného Jana Fischera poskočil do druhého kola nečekaně Karel Schwarzenberg.

Novinář říká, že šéf TOP 09 pomalu nabíral na síle, přesvědčil, začala ho podporovat velká část vzdělaných mladých lidí, kteří začali organizovat jeho kampaň na sociálních sítích. „Ukazuje se, že voliči nejsou pevně politicky ukotvení a dají se přesvědčit,“ vysvětlil úspěch kampaně před prvním kolem.

Schwarzenberg získal Čechy a velká města, Zeman venkov a Moravu

Za svůj úspěch vděčí Schwarzenberg velkým městům a obyvatelům českých regionů. I když v celé České republice prohrál s Milošem Zemanem o osm desetin procenta, na Moravě a ve Slezsku to bylo skoro o deset procent. Na venkově uspěli lépe Zeman a Jan Fischer.

Největší politické strany nenabídly průrazné osobnosti

Překvapivý je podle Karla Hvížďaly také fakt, že největší politické strany mají slabý lidský potenciál, nebyly schopny vygenerovat dost průraznou osobnost, která by se dostala do druhého kola. Z devíti osobností tak prošel Miloš Zeman, čestný člen strany, kterou volilo ve sněmovních volbách v roce 2010 pouhých 4,3 procenta lidí, a Karel Schwarzenberg za TOP 09, která sice získala 16,07 procenta, ale je to účelově založená strana.

„Marginalizace velkých politických stran není pro budoucnost České republiky nic dobrého, ODS padá už dlouho, a kdyby se dostal Miloš Zeman na Pražský hrad, rozložil by i ČSSD,“ je přesvědčen novinář. A tím by se podle něj otevřel prostor pro extrémy zleva i zprava.

Národovci s protievropskou kampaní propadli

Novinář také upozorňuje, že propadla protievropská kampaň. „Nejméně příznivců v prvním kole přímé volby získali národovci – Přemysl Sobotka a Jana Bobošíková, kteří si na tom založili volební kampaň,“ uvedl. Oba skončili z devíti kandidátů na předposledním a posledním místě s 2,5 a 2,4 procenty hlasů. I zahraniční média uvádějí, že Češi svým výběrem Zemana a Schwarzenberga podpořili preovropštější politiku.

Přemyslu Sobotkovi uškodila i nehorázná amnestie

Místopředsedovi Senátu za ODS Přemyslu Sobotkovi podle Hvížďaly uškodila i nehorázná novoroční amnestie prezidenta Václava Klause, kterou svým podpisem podpořil i premiér a šéf ODS Petr Nečas. „Voliči ODS museli své hlasy hodit Schwarzenbergovi, kterému víc věřili,“ míní novinář. Nemyslí si, že kdyby se vedení ODS zapojilo do Sobotkovy kampaně víc, výrazněji by uspěl. „Možná by měl sedm až deset procent, ale do druhého kola by stejně nepostoupil,“ je přesvědčen.

Měla by ODS z debaklu, který kritizoval i prezident Václav Klaus, vyvodit nějaké důsledky uvnitř strany? Podle novináře by ODS nepomohla už ani změna vedení strany. „Vyhrál by Martin Kuba a šlo by to dál tímto směrem. ODS už je taková mafie, kde každý na někoho něco ví a podporují se navzájem,“ nevidí šance ke změně politiky ODS.

Těžké dilema ČSSD

Sociální demokraté si podle Hvížďaly nebezpečí ze strany Miloš Zemana uvědomují, přesto ho nepřímo ve druhém kole podpořili. „Nemohou vyjádřit podporu Karlu Schwarzenbergovi, když je členem Nečasovy vlády, které chtějí vyslovit nedůvěru,“ vysvětlil novinář těžké dilema představitelů ČSSD. Část voličů si totiž Zemana nespojuje tolik se Stranou práv občanů, která ho nominovala, ale stále ho vnímá spíš jako představitele ČSSD. Proto by nechápali, že se od něj strana, kterou v minulosti přivedl do Strakovy akademie, opět odvrací.

Oba kandidáti prohlásili, že nepovedou negativní kampaň

Politologové očekávají, že kampaň před druhým kolem prezidentské volby bude spíš negativní, především ze strany Miloše Zemana a jeho volebního týmu. Zeman už ostatně v televizní debatě přiznal, že využije spojení svého protivníka s neoblíbenou Nečasovou vládou a jejími rozhodnutími. V nedělní televizní debatě Otázky Václava Moravce odmítl označení prezidenta Václava Klause, že Karel Schwarzenberg je levičák. „Pravicový politik je ten, kdo hlasuje pro církevní restituce, pro zvýšení DPH na základní potraviny a léky,“ řekl Zeman v narážce na svého soupeře. Přesto stejně jako Schwarzenberg potvrdil, že nepovede negativní kampaň. „Kdo vede primárně negativní kampaň, škodí sám sobě,“ prohlásil. Hned však dodal, že Schwarzenbergovy názory hodlá kritizovat.

Zeman ovlivňuje masy, ale jeho poučování na Schwarzenberga neúčinkuje

„Mám pocit, že se k negativní kampani Zeman neuchýlí, protože je to vůči Karlu Schwarzenbergovi neúčinné. Jeho poučovací tón na Karla Schwarzenberga vůbec nefunguje, umí ovlivňovat masy, ale v souboji se šumlujícím, ráčkujícím bardem je v nevýhodě, ten vytáhne v pravou chvíli konkrétní evropskou zkušenost, ať jde o rakouského prezidenta nebo propuštěné vězně,“ upozornil novinář na průběh včerejší televizní debaty, kde Schwarzenberg dokázal útočnému protivníkovi vzdorovat svými bohatými zkušenostmi. „Zemanova hrubost se bude od střízlivého umírněného starého pana Schwarzenberga odrážet, bude to minusová snaha,“ je přesvědčen Karel Hvížďala.

O vítězi druhého kola rozhodne volební účast

O vítězi druhého kola, který nakonec usedne na Pražském hradě, rozhodne podle známého novináře především volební účast. Předpokládá, že bude slabší, ale bude hodně záležet na tom, o kolik procent. „Nízká účast pomůže na Hrad Zemanovi, vysoká Schwarzenbergovi,“ prohlásil. Mementem jsou podle něj krajské volby, v nichž výrazně uspěli komunisté právě kvůli velmi nízké účasti voličů. „Zemana bude volit 450 tisíc komunistů, a to jsou velmi disciplinovaní voliči. K tomu připočítejme jádro Zemanovců, část sociálních demokratů – a má to doma,“ konstatoval.

Mladí jsou povzbuzeni úspěchem

Pokud chce Schwarzenberg uspět, musí jeho volební tým přivést co nejvíce lidí k volbám. Ale novinář velkou šanci vidí v tom, že když se opět do kampaně zapojí mladí lidé, povzbuzeni tím, jak se jim podařilo dostat svého koně do druhého kola, může Zemanův protikandidát uspět. „Mladí lidé se přesvědčili, že jejich politická aktivita má význam, odrazí se v reálné politice,“ uvedl. A je rád, že už se narodila nová generace, nezatížená minulostí, která už nechce jen přežívat a pasivně nadávat. „Vidím v tom naději,“ dodává Karel Hvížďala. A vyzdvihl i nový fenomén sociálních sítí, na kterých současní mladí lidé vyrostli a které umožňují rychlou vzájemnou komunikaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…