Změny v koaliční smlouvě: ODS návrhy tají, TOP 09 pověřila i Drábka

05.12.2012 7:14

Koncem listopadu letošního roku se vládní politici dohodli na tom, že provedou změny v koaliční smlouvě. Strana LIDEM si od změn slibuje slučování některých úřadů, například ministerstva dopravy a průmyslu. ODS bude vycházet z premiérova dokumentu Cesta k důvěře, TOP09 bude mimo jiné chtít navrhnout zpřísnění odpovědnosti vládních politiků.

Změny v koaliční smlouvě: ODS návrhy tají, TOP 09 pověřila i Drábka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády

Zatím nejvíce omílaný bod ve změnách koaliční smlouvy je výměna ministerstev mezi ODS a stranou LIDEM. Šéfka této strany Karolína Peake chce navíc trvat na tom, aby vláda prosadila zákon o financování politických stran a zákon o úřednících. „Ten sice napsán byl, ale naprosto neuspokojivým způsobem,“ citují Hospodářské noviny Peake.

Cesta k důvěře

ODS pak bude ve změnách smlouvy vycházet z materiálu s názvem Cesta k důvěře, kterou sepsal premiér Petr Nečas. Které konkrétní kroky chce šéf kabinetu do změn přenést, však strana zatím tají. Nečas v dokumentu například píše o vzniku Národní rozpočtové rady, která by měla kontrolovat hospodaření vlády, či několik změn dotýkajících se daňových výjimek.

Do smlouvy o spoluvládnutí chce své pronést i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Ten chce podle svých slov přijmout taková opatření, která by nastartovala ekonomiku a zlepšila podmínky pro podnikatele. Rovněž by chtěl využít nápadů ekonomů z NERV, kteří dali dohromady návrh jednající o centru, kde by tuzemští exportéři dostali všechna povolení na jednom místě.

Přepisů ve smlouvě by využil i stranou TOP 09 pověřený exministr Jaromír Drábek, jenž by chtěl navrhnout opatření k podpoře v nezaměstnanosti. Pomohl by tak především absolventům škol. TOP 09 rovněž navrhne znovu zpřísnění odpovědnosti vysokých státních úředníků a vládních politiků ve výkonných funkcích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…