"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu

04.08.2011 5:28

Prázdninový politický poklid rozčeřily v poslední době průzkumy volebních preferencí, podle nichž se rostoucí přízni těší KSČM. Agentura Factum Invenio jí dokonce přisoudila jen nepatrně horší volební výsledek než dlouhodobě druhé ODS. Optimismus příznivců této strany však chladí oslovení sociologové. Jan Herzmann pozoruje jen velice mírný nárůst preferencí a Jiřina Šiklová čeká, že protestní hlasy ve volbách stejně skončí u jiných stran.

"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu

Ani pod dojmem slibných výsledků volebních průzkumů by se neměli stoupenci KSČM těšit na to, že se jejich straně povede v příštích volbách vymanit z obvyklých čísel. Podle těch aktuálních, která zveřejnila na konci minulého týdne agentura Factum Invenio, by KSČM jen v desetinách procenta zaostávala za druhou ODS, což vyvolalo u jedné části politického spektra zděšení, zatímco u druhé pochopitelně nadšení.

„Preference KSČM nijak dramaticky nestoupají. Jen se při setrvalém absolutním počtu příznivců promítla předpokládaná nižší účast než ve skutečných volbách," uvádí pro ParlamentníListy.cz ředitel Factum Invenio Jan Herzmann na pravou míru údaje, které měly signalizovat rostoucí podporu komunistů.

Za přibližováním je odklon příznivců od ODS

„Z dlouhodobého hlediska KSČM posiluje jen mírně. Její přibližování k ODS je dáno hlavně tím, že se od občanských demokratů odklání značná část příznivců," nepřičítá sociolog srovnávání kroku těchto dvou stran rostoucí oblibě komunistů, ale spíše mizérii, do které se dostali občanští demokraté. „Navíc tenhle výsledek bych nepřeceňoval, počkejme si na další šetření," dodává šéf Factum Invenio.

Ani socioložka Jiřina Šiklová, někdejší disidentka a osobnost veřejného života názorově blízká exprezidentu Václavu Havlovi, nepočítá s tím, že by po příštích volbách měla naše země zrudnout. „To je pouze naštvanost na tuto vládu, že je tak nemožná. Navíc není ani žádná opozice. ČSSD se v tom také plácá, nemá žádnou výraznou figuru. Takže hlas pro KSČM není souhlas s názorem, ale je to bouchnutí do stolu na protest proti vládě," poukazuje pro ParlamentníListy.cz Šiklová na pravděpodobnou motivaci voličů.

Šiklová stírá Johnův dopis: Měl vědět dřív, kdo chodí do bordelu
Šiklová "děvence" Peake: Běžte do jiné strany. Véčka půjdou ke dnu

Kdo shrábl protestní hlasy?

„Jak máte vyjádřit protest? Kdyby tady byla nějaká opoziční strana, ale takhle komu jinému dát hlas? Věci veřejné také uspěly jen jako protest, bez kloudného programu, jen všechno negovaly a jakého výsledku v posledních volbách dosáhly," připomíná socioložka, že být kritikem stávajících poměrů přináší politické body spolehlivě.

To Herzmann si nemyslí, že by právě komunisté byli adresáty protestních hlasů. „Náš nejnovější průzkum signalizoval, že protestní hlasy jdou ve prospěch malých stran jako Pravý blok, Strana svobodných občanů a jiných, část skončila také u Strany zelených. I proto podpora malých stran oproti předchozím výsledkům stoupá," vysvětluje ředitel Factum Invenio.

Slyšet jsou hlavně nespokojenci s vládou

KSČM je vnímána jako strana starších voličů, což příliš nekorespunduje se smrští pozitivních reakcí, které se po zveřejnění jejích posledních preferencí objevily v diskusích na internetu, jenž by měl být doménou mladší a střední generace. „Těžko se dá na podporu té či oné strany usuzovat z diskusí na internetu, protože tam se objevují lidé, kteří chtějí aktivně vyjádřit svůj názor, což jsou teď především ti s vládou nespokojení," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Herzmann.

Stejně tak prý nelze hovořit o tom, že se k této straně začínají přiklánět mladá i střední generace, protože užívání internetu se posouvá do čím dál starších kategorií. A k vymanění z politické izolace nepomůže KSČM ani sledovaný mírný růst preferencí. „Jestli bude mít podporu 11, 12 nebo 14 procent hlasů, to nebude hrát žádnou roli. Muselo by jít o posílení až někam k úrovni dvaceti procent, ale takové signály, že by k tomu mělo dojít, nemáme," dodává šéf Factum Invenio.

Volíme komunisty. Hanba vládě, křičí mladí. Chtějí do ulic

Volbou KSČM z trucu jen hrozí

Podle Šiklové bezperspektivnost KSČM spočívá i v tom, že nemá žádný program, kvůli kterému by ji lidé volili. „Dvacet let od změny režimu to je celá jedna generace. Ale i kdyby někteří vzpomínali v dobrém na posledních pět let za Gorbačova, tak nemohou zapomenout na padesátá léta. A představa, že by někdo chtěl třeba znárodňování soukromého majetku, je úplně nesmyslná," tvrdí socioložka.

Proto je přesvědčena, že podpora komunistů zůstane jen ve formě varování ostatním politickým stranám. „Navíc do voleb je daleko. A lidé, kteří nejsou skalní voliči a nyní z trucu říkají, že budou volit KSČM, tak stejně k volbám nejspíš nepřijdou. Nebo nakonec hodí lístek radikálním stranám typu Suverenity paní Bobošíkové," odhaduje Šiklová pro ParlamentníListy.cz, že jásot komunistů nad volebními výsledky ani v budoucnu nezazní.

K věci:

Budu volit komunisty, rozléhá se Českem. Konkurence v pozoru 

Dva průzkumy, každý jiný. Komunisté nastejno s ODS 

Živnostník Milan: Mám této vlády dost. Budu volit komunisty 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…