Jsme ve vleku USA, naříká šéf KSČM Filip. A přidává informaci z Ukrajiny, která v Česku prý nezazněla

22.04.2014 13:46

ROZHOVOR Vojtěch Filip je nejenom předsedou KSČM, ale je i právníkem. Na rozdíl od mnoha svých kolegů vnímá často věci i po právní stránce a má tu výhodu, že rozumí výkladu zákona. I proto kritizuje nový občanský zákoník, stejně jako současnou úroveň politické reprezentace. Pro ParlamentníListy.cz prozradil, co ho trápí nejvíce a co naopak vnímá jako dobrý krok.

 Jsme ve vleku USA, naříká šéf KSČM Filip. A přidává informaci z Ukrajiny, která v Česku prý nezazněla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Pane Filipe, jaký máte pocit ze současné politické situace v zemi?
                    

Děkuji za otázku, pocity mám více než smíšené, myslím, že lidé zanedlouho prožijí další zklamání, které, žel, vyplývá z toho, že opět nebudou dodrženy předvolební sliby nejméně dvou politických stran současné koalice. A to ČSSD a ANO. Ač ve volbách se KDU ČSL dostala do sněmovny jen jako poslední politický subjekt, určuje nyní politiku koalice. Takže za své bere nejen otázka revize nekřesťansky hříšného zákona o daru státu církvím, ale také změna dosud platných ruinujících daňových zákonů z dílny Miroslava Kalouska, který přivedl náš stát do tohoto marasmu, ve kterém se rozhodla současná koalice ještě nejméně rok pokračovat. Do toho navíc vstupuje nestabilní situace zahraničně-politická, ve které opravdu nehrajeme dobrou roli.

Co Vám teď půl roku po volbách vadí nejvíce a z čeho jste na druhou stranu příjemně překvapený? 
                           
Nejvíc mi vadí pokračující amatérismus a velkohubé sliby, že bude změněno to či to a přitom k takovým změnám není udělán jediný pozitivní krok. Podívejte se na situaci v exekucích, trable s novým zmetkovým občanským zákoníkem, který bude muset být předělán, o daních jsem mluvil, majetkové přiznání je v nedohlednu atd. Na druhou stranu jsem příjemně překvapen z toho, jak se noví poslanci a poslankyně, kteří vstoupili za KSČM do Poslanecké sněmovny, zapracovali a začali plnit své úkoly, navíc mne těší, že na rozdíl od ostatních nově nastoupivších jsou ochotni se učit a zapojují se do expertních týmů naší strany.

Neustále jsou na přetřesu věci jako zdravotnictví nebo minimální daň pro živnostníky. Co si o tom myslíte?                                 

O daních jsem již mluvil, to je opravdu velká chyba koalice, že s tím nechtějí nic dělat, vymstí se jim to při přípravě státního rozpočtu na rok 2015. Pokud jde o zdravotnictví, tady byl učiněn alespoň „půlkrok“ ve zrušení části poplatků a dostáváme se trochu na úroveň Ústavou zaručovaných práv, i když ještě ne zcela. Pokud koalice nebude chtít ani na květnové schůzi či v červnu nic navrhnout, budeme muset urychlit náš postup na plnění legislativního plánu poslaneckého klubu a některé akutní návrhy předložit tak, jako jsme předložili návrhy zákonů o obecném referendu a referendu k církevním restitucím a zrušení poplatků.

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

U daně pro živnostníky to dělá 150 tisíc na rok, podle návrhu. To není ani 15 000 Kč měsíčně. V mnoha zemích není tato částka daněna vůbec. Nemůže to zlikvidovat podnikání?

Víte, to je právě to falešné očekávání. Lidé si mysleli, že nové subjekty na politické scéně se začnou více zajímat o jejich problémy, ale opak je pravdou. Mohl bych odpovědět jednoduše tak, že multimiliardáři asi těžko pochopí problémy živnostenského a drobného podnikání. Náš návrh na zavedení vícepásmové daně jak pro fyzické, tak právnické osoby bude připraven co nejdříve. Doufám, že nám ho nezamítnou, jako tomu bylo u referenda.

Co zdravotnictví - mnoho nemocnic naříká, že zrušením poplatků mají ztráty, mnohým prý hrozí finanční problémy?
                             
Zrušení části poplatků dělá ztrátu cca tři miliardy korun, která je nahrazena plně změnou platby za státní pojištěnce. Kdyby se ve vládě nehádali, tak nemuselo dojít ke zpoždění plateb a zdravotnická zařízení by se do problémů nedostala, ale to si pánové ministři museli tahat triko, kdo je větší šéf a občané to odnášejí. Pak musí přijít změna DPH, která přinese snížení nákladů nemocnic a uspoří další prostředky ve zdravotnictví ve výši cca 5 miliard.

Jak se vám jeví Bohuslav Sobotka jako premiér?
            
Čekal jsem více v plnění volebního programu, ale jak jsem zmínil na začátku, je pod tlakem KDU-ČSL i ANO. A pokud jde o zahraničně-politické působení, je asi nejrozumnější z vládního týmu.

Myslíte si, že pozice Andreje Babiše je stabilní? A jaký na něj máte názor?                  

Pozice pana předsedy Babiše je jistě manažersky pevná, ale to ještě neznamená, že bude pevná ve chvíli, kdy bude muset připustit demokratické mechanismy v rozhodování celého hnutí. Zatím je na vzestupu, ale to se může změnit jak v evropských, tak zejména v komunálních volbách, kde je evidentní, že novou základnu mu dělají spíše někteří přeběhlíci, kteří zahazují staré kabáty, aby se udrželi v politice. To je velmi nebezpečné pro občanskou společnost.
          
Vadí vám osobně, že je stále podnikatelem a přitom ministrem financí, členem vlády?              

Samozřejmě, že mi vadí, že je člen vlády v neustálém konfliktu zájmů, možná více mi to vadí kvůli stabilitě politické scény v naší vlasti než jen vůči němu, nepodezírám ho a priori z ničeho špatného, ale mezi lidmi je hodně zakořeněné, že to směřuje ke špinavé politice. A to je nebezpečné pro samotný politický režim parlamentní demokracie…

Vlastní řadu médií a podle některých spekulací se jeho firma chystá k nákupu dalších...
                   
To je další nebezpečí, tzv. „berlusconizace" politiky, opravdu to nevěští nic dobrého pro naši politickou scénu, ale zejména ne pro občanskou společnost, a to právě proto, že, žel, média veřejné služby jsou v České republice ve špatném postavení a lidé jim důvodně nevěří. Víte, u nás na jihu Čech si lidé dál s oblibou pustí vedle českých televizních programů i rakouské nebo německé a porovnávají. Takže sledovanost obecně českých médií jde rapidně dolů na úkor zahraničních a internetu. Dám jednoduchý příklad: U nás například vůbec nebyl žádný komentář, že vyhlášená mobilizace na Ukrajině se nezdařila, že lidé nenastoupili do armády, ale naopak spíše odcházeli, dezertovali, chcete-li napsat naplno, co se dělo. Nebo při posílení americké flotily v Černém moři ještě v mezinárodních vodách před zakotvením v rumunské Konstanci nad lodí přeletěl SU 34 a 17 příslušníků US NAVY požádalo o vystřídání. Nevím, proč se o tom u nás nesmí informovat.

Co vaše strana, jak se připravuje na letošní komunální volby?  

V KSČM je v plném proudu kampaň do evropských voleb a ukázalo se, že volba vedoucí kandidátky, Ing. Kateřiny Konečné, byla volba správná. Stále atakuje vedoucí pozici mezi kandidáty jednotlivých stran. Představuje novou generaci komunistických politiků, resp. političek. Máme schváleny všechny kandidáty do 27 volebních obvodů do Senátu a teď jsme již zahájili výběr kandidátů do komunálních voleb, právě nedávno jsem byl na jednání se starosty, místostarosty a zastupiteli z Jihočeského kraje ve Strakonicích a bylo to velmi úspěšné.

Co česká města a obce nejvíce trápí?            

Největší problémy pravděpodobně přidělal nový občanský zákoník, který dále komplikuje pozici samospráv ve věci nájmu bytů, ale i půdy. Komplikuje spolupráci s občanskými sdruženími a podobně. Jinak stálé problémy jsou s dopravní obslužností, které se ještě prohloubí vzhledem k tomu, že bylo rozhodnuto o zrušení výběrového řízení na 3. a 4. blok jaderné elektrárny Temelín, a tedy opozdí se i investice do infrastruktury, zmenší se výhled na řešení nezaměstnanosti.

Dál je komplikovaná situace v cenách vodného a stočného, kde doplácíme na zásadní chyby v politice 90. let, kdy došlo k výprodeji nebo nájmu infarstruktury do zahraničních rukou a občané místo toho, aby mohli dostávat za své peníze ty nejlepší služby, spíše platí zisky do kapes zahraničních společností. Přitom Česká republika je evropské rozvodí a voda je pro nás strategická surovina. Mohl bych mluvit ale i o dalších problémech, například o počtu míst ve školkách a školách. Přitom je jasné, že když nastal nárůst v počtu narozených dětí, že měly obce a města jen tři roky na to, aby se na takový přírůstek připravily, ale většina pravicových radnic více politikařila, místo aby řešila potřeby svých občanů.

V čem současná vláda dělá největší chybu, případně, co by měla co nejrychleji napravit?           

Za největší chybu považuji to, že vláda odkládá daňovou reformu, to skutečně povede k tomu, že se opozdí růst investic, neprojektuje se a nebude podle čeho stavět, a to ani tak potřebná infrastruktura jak silniční, tak železniční. A mohl bych pokračovat. V zahraniční politice nepracujeme na emancipaci našich národních zájmů, ani evropských zájmů a pořád jsme ve vleku zájmů USA, které si klidně dál tisknou inflační peníze, a Evropa se má podílet na splácení tohoto obřího dluhu. Pokud nebudeme hledět předně na své zájmy, tak nás to ekonomicky bude dál ničit, přestaneme být energeticky soběstační a to podkope i ten zbytek ještě fungující průmyslové výroby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Radek Kraus

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…