Agentury mají nový byznys: Nábor lékařů do zahraničí. Za benefity

02.12.2011 12:58

Personální agentury v poslední době zintenzivnily lákání českých lékařů a dalších zdravotnických odborníků na práci v cizině. "Máme zcela seriozní zakázku německých nemocnic na profesní uplatnění českých lékařů. Hledáme zejména internisty a chirurgy, ale také lékaře jiných odborností a odborný zdravotní personál," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Růžička z ostravské personální agentury Rádce.

Agentury mají nový byznys: Nábor lékařů do zahraničí. Za benefity
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

  Podle jeho slov si lékaři absolventi vydělají v Německu bez příplatku přes 3 700 euro měsíčně, lékař s atestacemi a praxí pak až 6 300 euro hrubého. K tomu mohou dostat příplatek ve výši až 15 procent.

Veškerý servis je prý zajištěn

"Samozřejmě je pro tyto atraktivní pracovní dobře placené příležitosti nutné znát alespoň základy němčiny. Lékaři musí především umět komunikovat s pacienty," přiznává Růžička a dodává: "Proto zájemcům nabízíme veškerý servis a máme připravené tří až čtyřměsíční intenzivní kurzy lékařské němčiny, zakončené zkouškou. Už v průběhu těchto kurzů však zajišťujeme zájemcům stáže na budoucím pracovišti se mzdou zhruba 1 500 euro měsíčně a ubytováním zdarma. Tím se nemusí předem stresovat s hledáním bydlení a v klidu si tuto situaci mohou vyřešit až během jazykového kurzu," řekl Růžička s tím, že tuto práci zajišťují lékařům jak na rok, tak i na delší dobu.

"Vůbec se nedivím, že někteří zejména mladší kolegové lékaři zvažují odchod do zahraničí. Náklady na živobytí obecně rostou, situace se komplikuje všem obyvatelům bez rozdílu. Ale co je mnohem horší, nálada vůči lékařskému stavu v naší republice není dobrá. Neustálé výpady proti zdravotníkům vedou jenom ke zvyšování napětí mezi pacienty a lékaři," řekl MUDr. František Jurek, kardiolog a bývalý ředitel Městské nemocnice Ostrava.

Zdravotnictví u nás funguje jako lobbistické skupiny

Ostravský lékař Radan Gocal si myslí, že takovéto agentury mohou uspět jen v době, kdy jsou lékaři s něčím nespokojeni. "Myslím si, že u nás je spousta věcí špatně. Ve zdravotnictví není nastaven systém. Naše zdravotnictví funguje spíše jako lobbistické skupiny, a podle toho co umožňuje tzv. politická situace a co je politicky schůdné. Což je příšerné. A z toho vyplývá mnoho věcí. Lékaři, když nastoupí do nemocnic, velmi často se nedostanou k práci, která by je bavila. Pokud jsou šikovní, tak jsou spíše nepouštěni k práci, protože na primariátech často sedí velmi neschopní lidé. To je první aspekt, proč lékaři chtějí do země, kde mají možnost najít dobré profesní uplatnění, které je bude bavit. Spousta lidí bude lékařům vyčítat, že jdou jenom za penězi. Samozřejmě ve spoustě zemí jsou ty lékařské platy lepší. Ale naši lékaři odcházejí i do zemí, kde celkově platově na tom lépe nebudou. Jdou do zemí, kde se něco naučí a kde dělají v atmosféře, která je příjemná. A to je v naší zemi velmi zřídkavé. U nás jsou ti šikovní spíše ušlapáváni a po několika letech jsou opravdu znechuceni. Potom je možné takové lékaře lehce nalákat. Ale samozřejmě, aby někdo někam chtěl a mohl jít, musí být v okolí našeho státu země, kde to funguje lépe a těch zemí je tady spousta. Lékaři se mezi sebou znají, a pokud by to v těch zemích nefungovalo, tak tam za chvilku nebude chtít jít pracovat nikdo. Problém je jazyková bariéra, ta může lékaře odradit."

Náměstek hejtmana tlak personálních agentur chápe

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) přiznal, že o zvýšeném zájmu personálních agentur nic neví. Připustil však, že zejména v souvislosti s ukončením výjimky přesčasové práce budou na německém trhu práce po roce 2013 chybět lékaři. "Z tohoto hlediska plně chápu, že personální agentury vyvíjí v tomto směru značné úsilí. Z pohledu Moravskoslezského kraje jsou tyto obavy o odliv lékařů do Německa menší, a to především s ohledem na geografickou polohu - tzn. velké vzdálenosti od hranic. Je osobní věcí každého lékaře, zda zůstane pracovat v kraji nebo se rozhodne odejít do zahraničí." uvedl pro ParlamentniListy.cz náměstek hejtmana Konečný. Podle něj jsou všechny nemocnice, které zřizuje Moravskoslezský kraj, personálně dostatečně zajištěny a ve všech oborech mají dostatek personálu.

"Výjimku tvoří některé nemocnice v oblastech, kde je vyšší koncentrace zdravotnických zařízení. Jedná se však o ojedinělý problém v rámci určité odbornosti. Všechny nemocnice však splňují personální vybavení podle vyhlášky a požadavků zdravotních pojišťoven," uvedl náměstek Konečný. V případě, že personál chybí, je to podle jeho vyjádření například v odbornostech jako je interna, chirurgie, ARO.

Podle hnutí Ostravak personální rabování lékařů nepolevilo

Podle předsedy představenstva politického hnutí Ostravak a lékaře anesteziologa Tomáše Málka personální "rabování" lékařů nepolevilo. "Výrazný nárůst neregistruji, ale může to být tím, že pravidelné odchody lékařů, zejména mladších, do zahraničí jsou již naprostou součástí všedního života primáře každého oddělení. Nabídka je pestrá, lákavá a zejména mladším lékařům může přinést nejen raketový růst platu, ale zejména funkční systém vzdělávání," řekl Tomáš Málek. Podle jeho slov má každý právo prodat svoji práci za nejlepší cenu, kterou za ni dostane. "To je jeden ze základních principů svobodného světa. Rozumný poskytovatel zdravotnické péče - stát - se stará, aby cena, ale pozor! nejen cena, za kterou tuto práci nakupuje, a kterou nutně potřebuje zajistit, byla konkurenceschopná. V případě, že tomu tak není, selhal systém - v tomto případě stát, protože je dominantním poskytovatelem zdravotnických služeb. Problém je ještě větší. Není těžké postavit na zelené louce novou nemocnici, ale je velmi těžké sehnat do ní kvalifikovaný, fungující a zaběhaný personál. To je velký problém i pro movité poskytovatele v zahraničí," uvedl pro ParlamentniListy.cz Tomáš Málek.

Personální krvácení našeho zdravotnictví je nevratná tragedie

"Kolektivy se budují dlouho, funkčnost přitom není vyjádřena pouze množstvím titulů před a za jménem jeho členů, ale také tradicí, mnohaletými zkušenostmi atd. Každý lékařský kolektiv by měl mít špičky, střední vrstvy i nezkušené, učící se, tyto skupiny například musí spolu navzájem kvalitně komunikovat. Z tohoto pohledu je personální "krvácení" našeho zdravotnictví tragédií, která je prakticky nevratná a nezhojitelná, protože mnoho velmi perspektivních lékařů, osobně je znám, se již nikdy nevrátí - budou prospěšní jinde. Na některých odděleních zmizela jedna celá "vrstva" lékařů. Škoda, která tak nastane našemu zdravotnictví, bude mnohem vyšší než by bylo těch "pár" miliónů ve správnou dobu investovaných do jejich platů. Jedná se totiž velmi často o nejen odborně, ale i organizačně velmi perspektivní a schopné lidi, kteří by se v mnoha případech téměř jistě stali lídry svých oborů či organizačních jednotek," zamýšlí se Tomáš Málek.

Já mám tuhle zemi rád


On sám říká: "Kdybych chtěl, už bych tu nebyl. Ale vážně v tuto chvíli nechci odejít. Protože můj současný zaměstnavatel zdá se, lépe chápe výše uvedené souvislosti, a proto v současné době nepociťuji ekonomické ani odborné nutkání odejít do zahraničí. A s ohledem na moji současnou angažovanost v komunální politice to ani není možné, neboť mám pocit, že jsem ještě neudělal vše, co bych udělat mohl. Navíc z boje se neutíká. A taky mám tuhle zemi rád," zdůraznil pro ParlamentniListy.cz Ostravák Tomáš Málek.

Více o exodu lékařů ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …