Američané jsou šílení váleční štváči, říká britský euroskeptik blízký Klausovi

02.01.2013 13:25

Britský historik a konzervativní euroskeptický politický analytik John Laughland, který je ředitelem studií na Institutu pro demokracii a spolupráci v Paříži a spolupracuje s českým prezidentem Václavem Klausem, v rozhovoru pro Euportal.cz řekl, že Američané jsou váleční štváči a museli zešílet.

Američané jsou šílení váleční štváči, říká britský euroskeptik blízký Klausovi
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

Laughland napsal knihu Znečištěný pramen, která vyšla i v češtině, v níž poukazuje na to, že myšlenky poválečné evropské integrace se v mnohém shodují s nacistickými myšlenkami Hitlerovy Nové Evropy, kdy se také měly odstranit národní státy.

Laughland dlouhodobě s Klausem spolupracuje, přispěl i do sborníku k jeho narozeninám a naposledy se s ním setkal v listopadu, kdy měl přednášku pro konzervativní Akci D.O.S.T. o tom, jak marxismus na západě zvítězil, zatímco v Rusku se obnovují tradiční hodnoty rodiny, práva, národní suverenity a vlastenectví. Laughland poskytl rozhovor Klausovi blízkému euroskeptickému serveru EUportal.cz .

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

EU je protikřesťanská. Klaus by měl sjednotit euroskeptiky v Evropě

Římský katolík Laughland kritizuje, že někteří katolíci podporují Evropskou unii. „Viděli jsme obzvláště v průběhu posledního desetiletí, jak Evropská unie přijala mnoho opatření, které jsou explicitně antikatolická. Naprosto zřejmá věc je odmítnutí jakékoli zmínky o křesťanském dědictví v evropské ústavě. Dalším příkladem je aféra Buttiglione... Čili tu doslova není nic katolického na Evropské unii a upřímně řečeno zde není nic katolického na křesťanských demokratech. Zúčastnil jsem se kongresu Evropské lidové strany v Bukurešti v říjnu a slyšel jsem kancléřku Merkelovou, jak říká: ´Chceme, aby naše děti a naši vnuci žili lépe. To je to, co myslíme slůvkem ´křesťanský´.´ To je totálně materialistické chápání,“ řekl v rozhovoru Laughland.

Prezidentův přítel Laughland míní, že by Klausova budoucí role po skončení jeho mandátu mohla být ve sjednocování euroskeptiků napříč Evropou: „Nyní přišel čas pro státníka jeho typu, který sjednotí síly, jež jsou nyní mnohem více a více slyšet a jsou mnohem více přítomny v debatě napříč Evropou, které říkají naprosto zřejmou věc, že současný systém EU nás vede do katastrofy. Klaus před současným vývojem varoval desítky let předem a je jedinou hlavou státu v Evropě a jediným premiérem, který tak činil. Čili je pro Českou republiku velkým štěstím, že ho má.“

Vystupte z EU. Na Západě zvítězil marxismus

Laughland míní, že EU nelze reformovat a Čechům by radil z ní vystoupit: „Evropskou unii nelze reformovat... Evropská unie je zájmová skupina. My všichni v EU, všechny členské státy EU žijeme pod kontrolou jedné evropské politické třídy. Lidé z této skupiny se často vídají a pravděpodobně tráví více času spolu než ve svých domovských zemích. Jsou homogenní třídou napříč pravo-levým rozdělením. Nejsou zde již významné rozdíly mezi Evropskou lidovou stranou a sociálními demokraty z každé země. Každá země tak čelí tomu, že zde není možnost si v politické nabídce vybrat, protože všude jsou eurolidovci nebo eurosocialisté.“

Podle Laughlanda paradoxně marxismus vítězí na Západě, zatímco Rusko se vrací k tradičním hodnotám: „Byl to tento ideologický přístup, který Západ použil ve svém boji proti společnostem ve východním bloku, které byly paradoxně pranýřovány jako společensky konzervativní. Pokud se vrátíme k počátečním spisům Marxe a Engelse, ke Komunistickému manifestu, tak tam je zřejmé, že globalizace je revoluční síla, která rozbíjí konzervativní struktury, jako jsou rodina, národ a náboženství. To je v Komunistickém manifestu napsáno černé na bílém a práva gayů a další požadavky generace šedesátých let jdou tímto směrem. Čili ano, původní marxistické myšlenky vidíme nyní, jak se na Západě uvádějí v praxi.“

Američané zešíleli. Amerika je válečná mašina

Laughland je odpůrcem transatlantické spolupráce a NATO. Americká politika je podle něho čím dál více agresivní.  

„Američané od skončení studené války zešíleli. Jsou válečnými štváči. Američtí politici jsou dle mého názoru často rukojmí vojensko-průmyslového komplexu. Tento komplex hraje v americké politice obrovskou roli prostřednictvím peněz, které vydělává. Z Ameriky se stal válečný stroj. Společně s Velkou Británií dvakrát napadly Irák. Spojené státy dále napadly Jugoslávii, Libyi, Afghánistán. Napadají Sýrii a seznam dále pokračuje. A je pro mě absolutní tragédií, že po konci studené války místo odzbrojování Amerika zbrojí znovu,“ říká Laughland.

Amerika podle Laughlanda neřeší vlastní problémy s rozpadem národa na jednotlivé etnické skupiny a snaží se své problémy „vyvážet do zahraničí“. „To je důvod, proč jsou Spojené státy strukturálně agresivní. Bojují války v zahraničí, aby vytvořily nějaký typ vnitřní soudržnosti. To je velmi známý, atropologicky prozkoumaný mechanismus: projektujete zlo na vnějšího nepřítele. Funguje to jen krátkodobě a tak se to musí stále a stále opakovat,“ dodává Laughland.

Rusko není Říše zla a poučilo se

Laughland se obává toho, že se Evropa promění v muslimský kontinent: „Nejpopulárnější jméno novorozených chlapců v Británii je Mohamed. Nevíme, zda tento demografický nárůst bude pokračovat. Možná, že další generace muslimů přestane mít děti, možná křesťané v Evropě začnou mít více dětí, ale podle současných trendů je to nepravděpodobné. Samozřejmě jsem tedy ohledně toho skeptický. Je to výsledek duchovního úpadku. Od té doby, co je Evropa duchovně mrtvá a její jedinou hodnotou je materialismus, jak Angela Merkelová sama propaguje, tak samozřejmě prohráváme.“

Laughland odmítá pojímání Ruska jako Říše zla. Podle něho je to studenoválečnické vidění. V Rusku vidí pozitivní tendence. Poučilo se podle něj z toho, že zažilo dva kolapsy státu: zkolabování Sovětského svazu a chaos kolem finanční krize za Jelcina na konci devadesátých let.

„Rusko má zkušenost, kdy dvakrát zkolabovalo jako stát. Na rozdíl od nás na Západě, kde je snaha demontovat stát a předat moc globálnímu systému, Rusové v praxi pochopili nutnost uchránění a posílení svého státu. Nechci udělat z Ruska nějaký maják naděje, ačkoli tendence tam jsou velmi pozitivní. Klíčové je, že prošli tím, čím nyní procházíme my, a poučili se z toho. Nemají žádné iluze o ideologiích a jsou proti nim nyní imunní. Vědí, že ideologie jsou nebezpečné, Rusové se stali velmi praktickými a pragmatickými a začali si uvědomovat důležitost státnosti, práva, vlastenectví a společnosti. Jejich zkušenost je pro nás poučná,“ říká Laughland.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…