Arcibiskup Graubner: Majetek čarodějnic si nárokovat nebudeme

19.09.2012 14:43

Kraj známý čarodějnickými procesy je v poslední době často zmiňován kvůli církevním restitucím. Některé politické strany totiž na svých předvolebních mítincích občanům tvrdí, že ve Velkých Losinách na Šumpersku by bylo od katolické církve na pováženou požadovat zpět majetek, který předtím vymohla na lidech po usvědčení z čarodějnictví. Arcibiskup Jan Graubner se však redakci zaručil, že si jeho biskupství takový majetek nárokovat nebude.

Arcibiskup Graubner: Majetek čarodějnic si nárokovat nebudeme
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Když minulý týden přijel Miloš Zeman v rámci své prezidentské kampaně do Lutína na Olomoucku a poté i do Olomouce besedovat s občany, řeč byla také o církevních restitucích, o nichž by podle Zemana měli rozhodnout občané formou referenda. Prezidentský kandidát však také připomněl čarodějnické procesy na Šumpersku.

Zeman: Čarodějnice by měly radost

„Ředitel prostějovského gymnázia mi ukázal mapku, na které bylo vyobrazeno, kolik pozemků, objektů a lesů by v případě přijetí tohoto zákona připadlo katolické církvi ve Velkých Losinách, což bylo sídlo čarodějnických procesů. Bylo zde upáleno několik set čarodějnic a čarodějníků a jejich majetek následně připadl katolické církvi. Takže upálená čarodějnice, která byla před smrtí na hranici přinucena odkázat svůj majetek této církvi, který se pak dostal po Josefu II. do rukou státu, by v případě přijetí zákona o církevních restitucích měla zcela určitě velkou radost,“ poznamenal na besedě ironicky Zeman.

Podle historických pramenů na Jesenicku zahynuly v plamenech zejména v druhé polovině sedmnáctého století stovky lidí. Upálení více než 250 lidí, kterému předcházelo kruté mučení, měl mít na svědomí inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu, který byl známý svojí touhou po snadno nabytém majetku od odsouzených, kvůli čemuž prý také zanechal studií. Navíc náklady na procesy rostly, což mělo zapříčinit, že se Boblig začal zaměřovat na zámožné občany ze Šumperka.

Právě zde bydlel vážený děkan a farář Kryštof Alois Lautner, který při svých kázáních poukazoval na nesmyslnost inkvizičních procesů. Nakonec skončil na hranici tak jako řada jiných nevinných lidí. Podle mnohých tak církev metodou loupežných vražd ve jménu očisty víry majetek těmto nevinným lidem ukradla.

Graubner: Majetek čarodějnic končil v rukou soudců

V případě přijetí zákona o církevních restitucích, jehož další projednávání je v tuto chvíli odloženo, by jen na Šumpersku připadl katolické církvi zpět majetek o rozloze 4 176 hektarů. Ve Velkých Losinách si pak katolická církev nárokuje 17 hektarů, kdy jde zejména o louky, ornou půdu a pastviny. ParlamenntníListy.cz následně oslovily arcibiskupa Jana Graubnera, aby se k problematice církevních restitucí a čarodějnických procesů vyjádřil.

„Čarodějnické procesy byly u nás v rukou světských soudů. Uváděný Boblig si v jednom dopise knížeti Lichtensteinovi stěžuje, že má vést proces proti nějaké nemajetné obviněné, že nebude z čeho hradit soudní výlohy. Jak známo, majetek obviněných končil v rukou soudců. Na činnost inkvizice, která nebyla církevní, ale státní, doplatili i kněží. Tam můžeme vytýkat jen starému a nemocnému biskupovi, že se nechal zlomit a děkana Lautnera vydal světskému soudu,“ uvedl pro redakci Graubner s tím, že církev si žádný majetek, který připadl státu před rokem 1948, nežádá.

Zároveň se arcibiskup zaručil, že pokud někdo dohledá parcelu, kterou biskupství získalo z majetku někoho odsouzeného pro čarodějnictví, Arcibiskupství olomoucké ji podle jeho slov žádat nebude.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…