Arcibiskupství: Halíkova slova nejsou oficiální stanovisko církve

02.03.2011 23:02

Mezi prezidentem Václavem Klausem a katolickým knězem Tomášem Halíkem se rozhořely verbální rozbroje. Jde však zřejmě pouze o spory dvou fyzických osob, než institucí, které zastupují.

Arcibiskupství: Halíkova slova nejsou oficiální stanovisko církve

Spor katolického kněze Tomáše Halíka, který prezidenta Václava Klause poté, co ten jej přirovnal k páteru Koniášovi, nařkl z fašizujícího maloměšťáctví, zřejmě ve spor státu a církve nepřeroste.

Sledujeme Téma Bátora

Halík prý mluvil jako osoba, ne zástupce církve

Pražské arcibiskupství se totiž od Halíkových výroků distancovalo. "Vyjádření, které předkládá v mediální výměně názorů s panem prezidentem, není možno považovat - a vedení Arcibiskupství pražského ho ani nepovažuje - za oficiální vyjádření katolické církve nýbrž za vyjádření osobní. Z vystoupení prof. Halíka nevyplývá, že by své názory prezentoval jako Slovo Boží," vyjádřilo se podle serveru Novinky.cz k celému sporu. K vyřčení názoru na Halíkovy výroky jej vyzvala místopředsedkyně přípravného výboru strany Suverenita (SBB) Jana Volfová.

Spor mezi Halíkem a Klausem vypukl v souvislosti s kauzou uvažovaného jmenování Ladislava Bátory, který v minulosti kandidoval za extremistickou Národní stranu, na post prvního náměstka ministra školství. Prezident se do Halíka opřel ve svém komentáři pro Právo.

Halík je jako Koniáš, přirovnává Klaus

„Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století (a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém)," napsal v něm Klaus.

Halík pak v reakci na jeho slova uvedl že prezidentova „stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků, jejichž krédo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D.O.S.T., je znepokojující."

Tomáš Halík patří k vrcholným představitelům českého veřejného života, je profesorem sociologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, rektorem univerzitního kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze a prezidentem České křesťanské akademie.

Více čtěte:

Klaus: Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti 

Hájek k Bátorovi: Nečas se zbaběle přidal k novinářské hilsneriádě 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…