Barevné prádlo vlaje na Praze 5

20.03.2013 14:17

Dne 21. března 2013 se v Galerii Prádelna (Komunitní centrum Prádelna, Holečkova 38a, Praha 5) bude od 18,00 hod. konat vernisáž kreseb malíře Ladislava Jirotky „Barevné prádlo“, z volného cyklu - „naivní umění“ - představování tvorby autodidaktů.

Barevné prádlo vlaje na Praze 5
Foto: praha5.cz
Popisek: Komunitní centrum Prádelna Prahy 5

Po uskutečněných výstavách pastelů Davida Ledinského a romské autorky osobitých výšivek Markéty Šestákové, je dalším v pořadí z tohoto cyklu pražský kavárník Ladislav Jirotka, autor pointilistických živě barevných kreseb fixami, jejichž magie nám nejen prostřednictvím námětů ze světa divočiny, ale i inspiracemi světových malířů, může evokovat primitivní umění původních australských, afrických či jihoamerických národů. Návštěvníci vernisáže se rovněž mohou těšit na kulinářské překvapení. Výstava potrvá do 16. dubna 2013.

Záštitu nad výstavou převzal zástupce starosty Městské části Praha 5 JUDr. Petr Lachnit.

Kreslení se Ladislav Jirotka začal věnovat v roce 1999 po zhlédnutí filmu Ohňostroj od režiséra Takeshi Kitana. Jeho obrázky jsou ve formátu A3, kreslí je fixama a některé jsou dokonce určené k prodeji - očíslované a podepsané grafické listy jako autorský ofsetový tisk. Nejpříbuznější styl k jeho obrázkům je tvorba aboriginals - australských domorodců. Fixkovou velmi precizní kresbou, až z 8000 miniaturních čtverečků na jedné čtvrtce, tvoří barevné mozaiky s náměty většinou cizokrajných zvířat v imaginárních krajinách a z lyrických, místy jemně humorných kreseb je rovněž poznat fascinace světovým uměním s jeho nejbližšími malíři Modiglianim, Rousseauem, Balthusem.

Kromě volné tvorby je Ladislav Jirotka i autorem ilustrací, jako například: Kámen do vody – malá antologie české naivní poezie 20. století, nebo Země noc – sbírka poezie básníka, překladatele a publicisty Víta Kremličky.

Za 14 let tvorby si Jirotkovy kresby našly cestu do soukromých sbírek po celém světě, nacházejí se v Anglii, Francii, Norsku, Dánsku, Holandsku, Německu, USA i Japonsku. U nás je možné narazit na ně např. při návštěvě pražských kaváren, nebo se na ně přijít podívat za jejich autorem přímo do Symbiosy v ulici Jindřicha Plachty 28, na pražském Smíchově, příjemně útulné kavárny s příruční knihovnou poezie, kde pracuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …