Bártova kandidatura v Plzni není jasná. Bude se teprve jednat

06.08.2012 20:02

VÍME PRVNÍ To, čeho se mnozí z Plzeňanů obávali a jiní se na to těšili, možná nepřijde. Jak se ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, kandidatura exministra dopravy Víta Bárty na západě Čech dosud není rozhodnutá. Informaci naší redakci potvrdil samotný poslanec Věcí veřejných.

Bártova kandidatura v Plzni není jasná. Bude se teprve jednat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

"Ano, o mé kandidatuře se bude teprve jednat," sdělil v pondělí večer ParlamentnímListům.cz Bárta. Problematika regionu ho ovšem prokazatelně zajímá. Ještě v pondělí odpoledne totiž na svém webu uvedl: "V těchto dnech se v Plzni dějí zajímavé věci. Přes 14 tisíc obyvatel města se vyjádřilo svým podpisem pod žádost o vypsání referenda. Plzeňanům se nelíbí, že by přímo v centru města, na místě Domu kultury, mělo vyrůst další obchodní centrum."

"Kandidátku ještě nemáme sestavenou, chceme ji připravit tento měsíc. Zatím tam nemáme žádné známé jméno, Bártu bych tam tedy i z tohoto důvodu uvítal, neměl bych s tím vůbec problém. Zatím jsem s ním o tom ale ještě nemluvil,“ řekl naší redakci v dubnu letošního roku plzeňský krajský předseda VV Josef Herlík.

Nevole proti Bártovi

Proti následnému oznámení Bártovy kandidatury se ovšem zvednula vlna nevole zejména z místních, zavedených stran. "Nelze říci: já budu kandidovat na hejtmana. Ve své straně by si bezpochyby prosadil, že bude lídrem kandidátky, ale v jiné straně musí být do jejího čela zvolen. Odpovídá to jeho politickému stylu – bouchne do stolu a řekne: Tak to bude,“ uvedla například Marcela Krejsová z ODS.

Velmi skeptičtí k Bártovu počínání byli i politici dalších partají. Hejtman Milan Chovanec (ČSSD) poukázal mezi jiným na fakt, že krajská politika je v mnoha parametrech odlišná od té celostátní. Na prvním místě ale Chovanec prohlašuje, že počínání podmínečně odsouzeného poslance nerozumí a ani mu nechce rozumět.

Samotný Vít Bárta hodlal a zřejmě i nadále hodlá bojovat především proti regionálnímu politikovi ODS Romanu Jurečkovi. Jeho opakovaně označil za člověka odpovědného za puč ve VV a loutkovodiče exministra spravedlnosti Pospíšila. Jurečko však tyto informace pro ParlamentníListy.cz několikrát popřel a Bártovi vzkázal, že nemá šanci na volební úspěch.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…